woensdag 19 december 2018

Het zilveren goud: december 1993 deel III



Volgende week is tweede kerstdag en dan ga ik jullie rond deze tijd laten kennismaken met de top tien van de Blauwe Bak Top 100. Dat betekent dat de aflevering van 'Het zilveren goud' de laatste is van deze maand, maar de eerste maanden van 1994 zijn wederom goed gevuld! Ik 'spaar' een bericht voor maandag of dinsdag maar verwacht tevens dat ik morgen of vrijdag waarschijnlijk niet aan publiceren toe kom en... ik had nog een 'gezellig' verhaaltje in de planning. Eigenlijk wel meer dan één, maar ik ga na 'Het zilveren goud' eerst weer eens twintig jaar terug in de tijd naar de enige kerst die ik in Engeland heb gevierd. Nu ga ik eerst de maand december en het jaar 1993 een goedenacht toewensen door de laatste zes singles van deze maand voor het voetlicht te brengen.

Bij de gedachte aan december 1993 krijg ik het meteen koud. Dat heeft met het weer te maken. Mijn oudste broer is een paar weken terug uit Denemarken. Ik heb nog altijd geen werk ondanks vruchteloze fietstochten langs uitzendbureaus. Ik merk het als een bezwaar als mijn broer langskomt en ik hele dagen thuis ben. Voor mijn gevoel zet het ook de familierelatie onder druk, maar dat kan zo lijken. Ik ben in ieder geval zeer onzeker in deze periode. Volgens mijn herinnering wordt er geschaatst in de weken dat Henk thuis is. Hij waagt zichzelf uiteraard niet op het ijs, de laatste winter voor zijn vertrek naar Denemarken heeft hij langdurig met zijn voet gezeten na een val op een bevroren weg. Voor mij kunnen de Friese noren ook in het vet blijven, ik zal na 1992 nooit weer de ijzers onderbinden. Ik weet dat het schamele herinneringen zijn in vergelijking met bloemlezingen van maanden geleden maar het kenschetst de laatste maanden van 1993. De werkloosheid, de gevoelde 'schuld' tegenover familie en omgeving en een bovenkamer die nog altijd niet helemaal is hersteld... Het maakt dat ik december 1993 'vier' met singles en dat dit ook de enige tastbare herinnering blijft aan die tijd. Over een paar weken met frisse moed 1994 in!

1629A You're My World-Cilla Black (NL, Parlophone, 1964)
1630A I'm A Man-Chicago (NL, CBS, 1969)
1631A Free-Chicago (NL, CBS, 1971)
1632A Ave Maria No Morro-The Cats (NL, Omega, 1965, re: 1968)
1633A Chewy Chewy-Ohio Express (NL, Buddah, 1969)
1634A Yummy Yummy Yummy-Ohio Express (Duitsland, Buddah, 1968)

We zijn voor deze aflevering terug in Leeuwarden bij 'Deja Vu v/h 'T Keldertje'. Ofwel: Dat is de naam die de winkel voert. Als ik aan een tweedehands platenzaak denk, gaat mijn herinnering het eerste terug naar dit winkeltje. Je stapt binnen en er klinkt altijd vervreemdende muziek vanachter de toonbank. Vaak Westcoast-pop of psychedelisch punk of een andere stroming waar ik bijna geen kaas van heb gegeten. Ik kom daar in de vroege jaren negentig toch vooral voor de Top 40- en Tipparade-noteringen uit de jaren zestig en zeventig. In december 1993 legt hij een 'uitverkoopbak' aan en daar doe ik in december 1993 een eerste graai in. Volgende maand komen we hier wederom terug. Het zijn singles die niet goed genoeg zijn bevonden om de standaardprijs van drie-en-een-halve gulden te mogen krijgen. Alleen de singles van Chicago en The Cats hebben in 1993 een fotohoesje maar beide flink ontsierd door sellotape. 'I'm A Man' heb ik in 1991 in dezelfde winkel gekocht, maar dat blijkt een ingekorte versie te zijn. Het hoesje van 'Free' heb ik sinds april 1992 als ik in Leeuwarden de Nederlandse persing met andere fotohoes vind. Later heb ik alsnog eens de Duitse persing met de fotohoes gekocht zoals ik die in 1992 eens leeg was tegen gekomen. 'Chewy Chewy' krijgt pas in 2011 een 'upgrade' met fotohoes. Volgende maand tel ik 32 singles waaronder de nummers van 1628 tot en met 1634 opnieuw, maar dan met een B in plaats van de A. Tweeëndertig singles klinkt mij als viermaal acht in de oren. We gaan dus lekker door emt de wekelijkse aflevering van 'Het zilveren goud'!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten