dinsdag 19 juni 2018

Week Spot: Simms Twins



Zowel het vakantiegeld als het salaris is binnen, hoewel dat eerste meteen al is besteed. Ik heb maanden geleden eens een afspraak gemaakt met de woningstichting en dat heeft het grootste deel weggenomen. Geen enkel probleem voor mij. Ik verwacht over een paar weken weer nieuws van de Belastingdienst en kan wel raden wat zij me hebben te melden. Qua zorgtoeslag heb ik precies genoeg gekregen, maar heb te weinig huursubsubsidie ontvangen. Dat is inmiddels reeds een paar jaar een 'spaarpotje' voor de échte vakantie. Ik heb de afgelopen maanden een flinke stapel singles opgespaard bij Mark en die heb ik vanmiddag voldaan. Zo verwacht ik binnenkort zeventien singles en dus liggen er 'Singles round-ups' in het verschiet. Voor de Week Spot van deze week moet ik even de archieven in. Qua recent werk heb ik de meeste singles al gehad of er is niet veel te vertellen over de uitvoerende(n). In april koop ik een paar singles van een Engelse dealer op Discogs en dat levert een paar singles op die langere tijd op het verlanglijstje staan. Mark heeft Simms Twins eens in de aanbieding maar ik ben te laat. Sindsdien heeft de single maanden lang in het winkelmandje op Discogs gelegen. De Week Spot is 'Together' van Simms Twins uit...???

Op een schaal van 1 tot en met 10: Hoe erg ben ik een 'pietlut' met verschijningsjaren? Inderdaad, een elf! Een jaar ernaast zitten, is nog tot daar aan toe, hoewel dat ook al een flink probleem kan veroorzaken in mijn acceptatie. Vijf jaar er naast zitten? Dat heet een 'nachtmerrie'. Ook die komen nog wel eens uit. Neem nou deze single van Simms Twins. Ten tijde van de aanschaf moet ik ergens hebben gelezen dat de single uit 1973 stamt, terwijl het alle schijn tegen heeft. Ten eerste klinkt het flink gedateerd voor een plaat uit 1973. Is het Parkway-label nog actief na 1969? De 'bron' kan ik echter helemaal geloven want ik controleer niet op Discogs of 45cat en noteer overal klakkeloos 1973 als jaar van release. Bij 'Find Somebody New/It's Alright' van The Soulettes heb ik hetzelfde gehad: Ook daar ben ik héél lang stellig gebleven dat de plaat uit 1966 of 1967 moest komen, hoewel de Dud Sound-catalogus aangeeft dat het uit 1970 moet komen. Ik geloof dat laatste inmiddels wel. Een half uur geleden ontdek ik dat 'Baby It's Real/Together' van Simms Twins in 1968 het levenslicht ziet en... zo klinkt de plaat ook. Voor de informatie omtrent het duo neem ik weer een diepe buiging naar Sir Shambling. Zelf rekent hij 'Baby It's Real' tot het beste van het duo, zelf ga ik voor 'Together' als de Week Spot.

Ik heb even snel geteld. De tweeling brengt in totaal dertien singles uit in Amerika. Acht daarvan spellen de naam als 'Sims Twins', al dan niet met de toevoeging 'The'. Toch wordt het duo meestal aangeduid met (The) Simms Twins. Over de voornamen bestaat geen enkele twijfel. Bobby en Kenneth worden geboren op 29 november 1937. Ik heb niet het gevoel dat ik 'dubbel' zie bij de foto van het duo. De broers worden geboren in Elba in Louisiana maar verhuist met het gezin naar Los Angeles als de knapen elf jaar oud zijn. Ze doen de eerste ervaring op binnen The Simms Family Sextet, een gospel-groep, en pas in de late jaren vijftig weet het duo zich los te weken van de gewijde muziek. Sam Cooke is de eerste die de jongens een kans gunt. Hij heeft dan juist zijn SAR-label opgezet. De eerste single wordt in twee uitvoeringen geperst. Op de a-kant is het steeds een Cooke-nummer, 'Soothe Me', maar in een oplage heeft het 'I'll Never Come Running Back To You' als keerzijde en bij de andere het eveneens door Cooke geschreven 'Don't Fight It, Feel It'. 'Running Back To You' is eerder een single-kant geweest voor Johnny Morissette, eveneens een SAR-artiest. 'Soothe Me' zal later op de plaat worden gezet door onder andere Sam & Dave. Als een duo goed heeft gekeken naar de stijl van Simms Twins dan is het Sam & Dave. De gospel-achtergrond drukt een stempel op de zang van het duo. Net zoals bij een traditionele gospel (met vaak een voorzanger of -zangeres en een groep) complimenteren de stemmen van Bobby en Kenneth elkaar en kunnen ze fraai met elkaar 'spelen'. Voor kenners van mannelijke duo's uit de jaren zestig en voor deep soul-fans (zoals genoemde Sir Shambling) behoren de SAR-singles tot de absolute top in het genre. Als Sam Cooke in 1964 plotseling overlijdt, lijkt de toekomst onzeker voor het duo, maar het wordt opgevangen door Cooke's bondgenoot J.W. Alexander. Op het Omen-label van Alexander verschijnt de SAR-opname 'I Go-fer You' opnieuw en bestaat het vermoeden dat de overige singles eveneens in de SAR-tijd zijn opgenomen.

In 1966 breekt Sam & Dave door en zijn de mannelijke duo's opeens niet aan te slepen. Ook Simms Twins profiteert daarvan en mag een single uitbrengen bij het grote (Cameo) Parkway-label. 'Baby It's Real' wordt zo gezegd geroemd door Sir Shambling en de zijnen en ik kan niet anders zeggen dat het een zeer fraaie 'double-sider' is. Toch kan ik zelf het meeste met 'Together'. Een intro met klokkenspel en dan een lieflijk midtempo-nummer dat op alle manieren Sam & Dave 'ademt'. Het is echter niet genoeg om de hitparade te bereiken en Simms Twins kan haar biezen pakken na deze ene single. Het is overigens de op-een-na-laatste single op Parkway, The Olympics mag het licht uit doen. Hoe ik dus twee maanden (of eigenlijk langer) kan geloven dat deze single uit 1973 zou zijn?

Simms Twins maakt daarna nog singles voor Kent (het Amerikaanse label), Specialty en Crossover. De laatste is van 1974. Wat de mannen daarna doen, staat nergens beschreven. We weten inmiddels dat Bobby op 8 augustus 2006 en Kenneth op 12 juli 2007 zijn overleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten