woensdag 27 juni 2018

Het zilveren goud: juni 1993 deel X



Ik zou de wekelijkse routine van 'Het zilveren goud' gaan missen. Ik heb zojuist geteld hoeveel platen we in juli 1993 hebben gekocht: 52 stuks. Met vier woensdagen zou dat dus vier afleveringen van elk dertien kunnen opleveren. Dat klinkt als een uitstekend idee! Vandaag de laatste singles uit de grote partij die de kaartenbak hebben gehaald, want let wel: Er zit ook een hoop 'meuk' tussen dat nimmer een plek zal krijgen in mijn verzameling. Het zijn er nog minstens honderd méér dan de singles die ik deze maand heb behandeld. Tot slot een paar singles die ik in Leeuwarden heb gekocht. Ik ben daar met een doel en dat levert stof voor een inleiding. Ik heb het, geloof ik, al eens een beetje genoemd in de afgelopen weken en het werkelijke verhaal zal in september volgen, maar ik moet voor een intake in Leeuwarden zijn.

Het hovenierswerk bevalt me voor geen meter en ik wil alweer 'kort-voor-de-kop' ontslag nemen. Daar steekt de baas een stokje voor. ,,En dan moet jij zeker op de kosten van je ouders leven? We doen het anders: Jij doet dit tuintje hier op het terrein en intussen maak ik de boel in orde. Vanmiddag geef ik je ontslag zodat je een uitkering kan aanvragen". Hij kent mijn ouders en heeft verder natuurlijk ook helemaal gelijk! Als schoolverlater hoef je beslist zes maanden thuis te zitten, althans niet in 1993. Als je een half jaar nadat je school hebt verlaten werkloos bent, kun je in aanmerking komen voor een uitkering. Na het korte dienstverband bij Donker blijkt opeens de arbeidsmarkt op zijn gat te zijn gevallen. Op 10 juni 1993 ben ik officieel een half jaar van school en zit dan inderdaad zonder werk. In mijn herinnering gaat de aanvraag een stuk eenvoudiger dan nu. Je meldt je gewoon bij de Sociale Dienst en na een paar gesprekken wordt het al toegekend. Eén van de eerste vragen die ik krijg, is: ,,Wat wil je eigenlijk worden?". Goeie vraag! Om journalist te worden moet ik nog jaren droge stof absorberen en dat zie ik niet zitten. Ik moet dus iets anders, maar wat? Op het Arbeidsbureau hebben ze een beroepskeuzetest. Ik weet niet meer het exacte resultaat, maar het is op zijn minst verrassend. Vanuit de gemeente wordt me de mogelijkheid geboden voor een beroepskeuzetest van een aantal weken. Iedere week kan 'gesnuffeld' worden aan een beroep. De intake verloopt vlotjes en na afloop duik ik Leeuwarden in op zoek naar plaatjes, maar eerst de laatste singles uit de grote partij van Klaas.

1406 Pour Un Flirt-Michel Delpech (Frankrijk, Barclay, 1971)
1407 The Old Fashioned Way-Charles Aznavour (Frankrijk, Barclay, 1973)
1408 Fantasy-Earth Wind & Fire (NL, CBS, 1978)
1409 Faith-George Michael (NL, Epic, 1987)

'Fantasy' heb ik een paar jaar geleden nog in de Engelse persing gekocht en, als ik me niet vergis, is dat een licht afwijkende mix. George Michael heb ik zelfs op 12"-single en dat is gewoon de single op een groot formaat.

1410 Jerusalem-The Twinkle Stars (NL, Blue Elephant, 1973)
1411 The World That Only Lovers See-Don Sheffield (US, Chalet, 1969)
1412 Can You Feel The Force-Real Thing (UK, Pye, 1979)
1413 Chattanooga Choo Choo-Tuxedo Junction (NL, Papillon, 1978)

Real Thing heb ik later wel eens beter gevonden, geloof ik, maar verder niet zoveel te melden over de bovenstaande vier.

1414 Simply Call It Love-Gene Chandler (US, Mercury, 1970)
1415 Young Guns-Wham! (NL, Epic, 1982)
1416 The Dream-Max Romeo (NL, Pama, 1969)
1417 Vive L'Amor-The Cats (NL, Imperial, 1967)

Gene Chandler is al eens eerder ter sprake gekomen bij Jerry Butler's 'Special Feeling'. Het lijkt erop alsof alle overgebleven platen naar Nederland zijn verscheept en gratis zijn weggegeven. Deze van Gene Chandler is inmiddels in trek in Engeland en dat is niet moeilijk om in te zien: 'Simply Call It Love' is een ander sterk crossover-staaltje van Chandler! Wham! is de laatste uit de grote partij en Max Romeo de eerste uit Leeuwarden. Over preutsheid gesproken: In Nederland staat 'The Dream' op de hoes en 'Dream' op het label. Zelfs in Engeland staat het hoog op de hitparade met de oorspronkelijke titel 'Wet Dream'. The Cats heeft geen fotohoes en ik twijfel of ik die later toch nog eens heb weten te bemachtigen?

1418 Soul Tango-Casey & The Pressure Group (NL, Philips, 1970)
1419 The Coldest Days Of My Life-The Chi-Lites (NL, MCA, 1972)
1420 Girl I've Got News For You-The Mardi Gras (NL, AZ, 1970)
1421 Neanderthal Man-The Hotlegs (NL, Fontana, 1970)

Casey staat al vanaf het prille begin van de Blawue Bak in deze verzameling, inmiddels in de reserve. Niet zozeer vanwege 'Soul Tango'. Eigenlijk is de instrumentale 'Venus' de a-kant van de single en de reden waarom het nog steeds in de reserve staat. Van bovenstaande vier heeft alleen The Chi-Lites geen fotohoes. De Nederlandse staat gewoon in de jaren zeventig-bak, de Amerikaanse Brunswick daarentegen in de reserve-Blauwe Bak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten