woensdag 20 juni 2018

Het zilveren goud: juni 1993 deel VII



'De leste mooie dag van't jaor misskien'? Nee, ik verwacht nog wel meer fraai fiets weer deze zomer. Laten we hopen dat we na morgen, de start van de zomer, nog een beetje zomer na krijgen want we zijn natuurlijk ontzettend verwend geraakt de afgelopen weken. Morgen is er sprake van 'schaapscheerderskou'. Als het verschil van de middagtemperaturen meer dan tien graden scheelt, is sprake van dit fenomeen. Ik heb gisteren een en het ander geleerd over de vermoedelijke betekenis van het woord, maar deze is tegenstrijdig met een andere uitleg. In de ene theorie kan zo'n temperatuurverschil dodelijk zijn voor een pas geschoren schaap, in de andere wordt het als ideaal aangeduid om de schapen op zo'n dag van de vacht te ontdoen. Overdadige zonneschijn op de gevoelige naakte huid zou juist weer funest zijn. Zelf ga ik voor de tweede theorie. Ik ben vandaag een 'laatbloeier'. Ik heb vandaag vrij en heb wel plannen om te fietsen maar vind het aanvankelijk té warm in combinatie met de wind. Vanavond om half acht ben ik op de fiets gestapt om boodschapjes te doen in Havelte en heb ik meteen het idee om een stukje om te fietsen. Dat wordt een flink stuk: Vledder, Wapse, Diever, Dieverbrug en Wittelte. Om tien uur ben ik thuis en heb vermoedelijk veertig kilometer gefietst. Wel veel in de zware versnelling door de 'terugslaande naaf' en dat voel ik inmiddels in de knieën. Vandaag de volgende zestien uit de grote partij van juni 1993. Zaterdag en zondag opnieuw afleveringen en tot slot over een week het laatste deel.

Hoe zijn jullie elkaar tegen gekomen? ,,Via een advertentie in de donderdag-editie van het Sneeker Nieuwsblad!". Nee, romantisch was het nooit geworden? Nu ik sinds een paar jaar midden in de natuur woon, volg je ook heel mooi de terugkerende hormonendrift van de dieren om je heen. Wie in het dierenrijk eind juni nog geen metgezel heeft gevonden, zal zichzelf warm moeten houden in het eigengebouwde nestje. Als de vogels elkaar het hof proberen te maken, raken de hormonen bij mij ook een beetje actief. Ik weet ze al twintig jaar erg goed in bedwang te houden en dat moest maar zo blijven. Ik merk het vooral bij de laatste verhuizing. Een erg lieve vrouwelijke collega, ook ontzettend vrijgezel. Ik denk dat als ik haar had gevraagd om bij me in te trekken, dat het ook was gebeurd. Het was begin mei en zij was helemaal 'klaar' om een nestje te bouwen. Maar goed, laat het weer op mezelf betrekken. In juni 1993 staat in de donderdag-editie van het Sneeker Nieuwsblad een kleine advertentie mét telefoonnummer. Een meisje zoekt een reisgezel voor een gezellige vakantie. Dat zijn advertenties die je niet iedere dag tegenkomt? Toch lees ik het anders: 'Meisje is er helemaal klaar voor om Gerrit in haar leven te begroeten. Laat die vakantie maar zitten en laten we het over trouwen en kinderen hebben'. Dit moet ik even goed aanpakken en dus denk ik dagen aan het telefoongesprek dat ik ga hebben met dit meisje. Op den duur moet ik het toch wagen. Wie weet hoeveel meer aantrekkelijke Romeo's al hebben aangeklopt bij deze Juliët? Ik heb mijn meest romantische stem opgezet als ik haar bel vanuit een telefooncel in IJlst. Zij wil snel tot zaken komen. ,,Waar wil je naartoe op vakantie?". Als ik zeg dat ik toch eerst eens een biertje zou willen drinken met haar, begint ze het door te krijgen. ,,Sorry man, ik ben niet op zoek naar een vriendje". Klik. Op de haak. Volgende maand zal dit een kortstondig vervolg krijgen. Ik bedoel dan het nestje bouwen met iemand van het tegengestelde geslacht, niet een romance met het meisje uit de Sneeker.

1360 Room Service-Fischer Z (NL, United Artists, 1980)
1361 Back To The 60's-Tight Fit (NL, Jive, 1981)
1362 Kiss And Say Goodbye-The Manhattans (NL, CBS, 1976)
1363 Mien Waar Is Mijn Feestneus-Toon Hermans (NL, Relax, 1968)

Over een paar weken ga ik weer platen uit de Blauwe Bak per jaar draaien en dan zal ook de 'Classic Week Spot' een titel worden die verband houdt met deze shows. In 2013 koop ik 'If My Heart Could Speak' met 'Do You Ever' van The Manhattans op single. Het zorgt er voor dat ik zelfs even 'Kiss And Say Goodbye' serieus ga benaderen voor 'Do The 45'. Dan heb ik nog altijd het exemplaar uit juni 1993 en die is zwaar verrot. Een kringloopwinkelbezoek in Meppel levert een iets beter exemplaar op, maar ik denk dat ik hem in vijf jaar niet meer heb gedraaid. Toon Hermans kun je ook op iedere straathoek krijgen en dus heb ik die inmiddels ook een stuk beter en met fotohoes.

1364 Too Shy-Kajagoogoo (EEG, EMI, 1983)
1365 Si-Gigliola Cinquetti (NL, CBS, 1974)
1366 Best Of Both Worlds-Robert Palmer (NL, Island, 1978)
1367 Bimbombey-Jimmy Morris (US, Bell, 1958)

Van de bovenstaande vier heb ik Robert Palmer later een 'upgrade' gegeven met fotohoes. Hoewel de vorige single nooit een hoes heeft gezien, is deze toch nog vrij redelijk te draaien en doe dat geregeld in de horeca en enkele malen op de radio. Met de 'nieuwe' kan ik weer een paar jaar vooruit.

1368 Thunder & Lightning-Grapefruit (Duitsland, RCA Victor, 1969)
1369 Tell Her Johnny Said Goodbye-Jerry Jackson (NL, CBS, 1964, re: 1969)
1370 Devil's On The Loose-The Rattles (Duitsland, Philips, 1971)
1371 Fire In A Trench Town-Owen Gray (NL, Trojan, 1979)

Owen Gray heb ik twee jaar geleden nog in een afwijkende persing gekocht. Ik heb me laten vertellen dat deze single stpeciaal voor de Engelse en Europese markt is uitgebracht, op Jamaica vinden ze dit té commercieel. Jerry Jackson 'slaapt' jaren in mijn bakken tot de 'legendarische' vakantie met W. in België. 'Tell Her Johnny Said Goodbye' is een gigantische Popcorn-hit geweest in België en staat op de 'mixtape' van één van de genodigden van de 'moederdagviering' in de kantine van de camping. De plaat staat sinds jaar en dag in de Blauwe Bak, al is het alleen maar om de dwaze herinnering aan 2007.

1372 Hit The Road Jack-The Stampeders (Duitsland, Philips, 1976)
1373 Wabash Cannonball-Lonnie Donegan (NL, Nixa, 1958)
1374 You're A Lady-Peter Skellern (NL, Decca, 1972)
1375 Your Lady-John Coltrane (NL, Impulse!, ca. 1962-63)

Van Lonnie Donegan is 'Dixie Darling' de eigenlijke a-kant, maar ik ken 'Wabash Cannonball' dan al dankzij Pigmeat en reken dit tot 'mijn' a-kant. Van jazz heb ik in 1993 nog helemaal geen kaas gegeten. Ik heb echter een experimenteel gezelschap gezien dat John Coltrane een bron van inspiratie noemt. Dat is hoe ik deze vrij zeldzame single aan mijn collectie toevoeg. Bij Coltrane ben ik véél verder gekomen dan met menig jazz-collega. In 2000 koop ik een cd van Coltrane die ik in de volgende maanden helemaal grijs ga draaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten