dinsdag 12 juni 2018

Hier en nu: Lykke Li



Het gaat op Soul-xotica vaak over muziek uit vervlogen tijden. Het is echter allesbehalve dan dat ik voortdurend in het verleden leef. Met dank aan mijn radioshows is het eveneens van belang om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de hedendaagse popmuziek. Tevens is voor mij 'goede muziek' nooit opgehouden met bestaan. Ik ben wel eens een langere of korte periode 'uit de hitparademuziek' geweest, maar sinds 'Floorfillers' en 'Tuesday Night Music Club' ben ik weer aardig op de hoogte van de moderne muziek. Commerciële 'reut' is van alle tijden en zo verschijnen er vandaag de dag ook nog klassiekers-in-de-dop. In 'Hier en nu' leg ik zo nu en dan (de laatste keer was in maart...) een 'nieuwe' groep of artiest onder het vergrootglas. Vandaag is dat de niet-zo-nieuwe Lykke Li met haar eigenwijze cover van 'Time In A Bottle'. En natuurlijk ga ik het ook hebben over haar jongste album dat afgelopen zaterdag is verschenen.

Het is in het geval van Lykke Li allemaal achterstevoren begonnen. Ik kan het origineel maar vaag herinneren als ik de succesvolle cover-versie van 'I Follow Rivers' van Triggerfinger hoor. Overigens een geval van 'beter-dan-het-origineel' als je het mij vraagt. Ik weet in die tijd niet echt wat ik met Li aan moet en dat is te begrijpen. Aan de ene kant 'indie' maar tegelijk ook weer suikerzoette commerciële pop. Probeert ze nu de ongrijpbare 'indie'-koningin te worden of wil ze niets liever dan zich scharen onder de pop-iconen op de hitparade? Tot een paar weken geleden kan ik niet zoveel met Lykke Li maar dan maak ik kennis met haar nieuwe single. ,,Een voorproefje van haar nieuwe album", roep ik tijdens mijn uitzendingen. Tot mijn grote verbazing staat het nummer niet op het nieuwe album en ik heb zojuist de oorsprong ontdekt. Dat krijg je als je geen televisie hebt en met een 'adblocker' Youtube bezoekt. Tijd voor de reclame!

Li Lykke Timotej Zachrisson. Die naam staat op haar paspoort. Ze wordt geboren op 18 maart 1986. Bij 14 maart 1986 heb ik een heldere herinnering. Mijn aankomende zwager is dan jarig en ik associeer die dag met 'West End Girls' van Pet Shop Boys dat dan in de Top 40 staat. Ik ben ziek en de smakelijke taart smaakt naar niks in mijn geval. Zal ik verder gaan met Lykke Li? Haar vader is Johan Zachrisson, beter bekend als Zilverzurfam, uit de Zweedse reggaepunk-groep Dag Vag. Haar wieg staat in Ystad maar ze verhuist enkele malen tijdens haar jeugd. Zo brengt ze met haar familie een tijd door op een Portugese bergtop. Op haar negentiende woont ze een paar maanden in New York. In 2007 komt haar debuutplaat uit: De EP 'Little Bit'. Een jaar later levert ze haar eerste album af met 'Youth Novels'. Blijkbaar geïnspireerd door een (stukgelopen) relatie van drie jaar en mede-geproduceerd door Björn Yttling van de groep Peter, Björn & John ('Young Folks'). Het album vestigt zich in de albumlijsten en Li kan rekenen op steun van trouwe fans. Onder hen bevinden zich ook bekende namen als Kanye West en de leden van Kings Of Leon. De laatste heeft Li aangespoord om een liedje uit te zoeken en een cover te maken. Ze voert 'Gifted' uit voor de televisie. In 2011 komt 'Wounded Rhymes' uit dat voor velen geldt als één van de beste albums van 2011. Zoals eerder gezegd is het mij té ongrijpbaar. Het houdt het midden tussen dreampop, elektronica en pure pop dat pijn doet aan het tandvlees.

Intussen doet ze gastvocalen op albums van andere artiesten, worden liedjes van haar opgenomen in films en computerspellen, waagt ze zich in 2014 aan het acteren en formeert ze de supergroep Liv met leden van Miike Snow en de reeds genoemde Björn Yttling. In 2016 bevalt ze van een zoon en sinds zaterdag is ze terug aan het firmament met het album 'So Sad So Sexy'. Ik hou hoofdletters aan maar zowel albumtitel als de afzonderlijke liedjes worden allen in kleine letters gespeld. Ik heb dat nooit zo begrepen... Ik heb het album meteen (digitaal) binnengehaald en heb zondag even vluchtig beluisterd. Openingstrack 'Hard Rain' is een goed voorbeeld van mijn verhouding met Li. Het begint als zeer aangename 'dreampop', maar in het refrein komen de clichématige elektronische drums erbij en verlies ik mijn enthousiasme. Het zal zeker een tijdje in beslag nemen eer ik het album ga waarderen, als het gaat lukken, maar ik zal het zeker nog een paar keer draaien.

Anders is dat met 'Time In A Bottle'. Ik vind het al vreemd dat ik niets erover vind op de Engelse Wikipedia en het blijkt dan ook een Nederlandse aangelegenheid te zijn. Coca Cola heeft een nieuwe soort ijsthee op de markt gebracht en wil dat graag uitbeelden met behulp van 'Time In A Bottle'. Lykke Li neemt speciaal een uitvoering op en dat is de single die ik een paar weken geleden tegenkom. Het origineel is van Jim Croce en is huiveringwekkend mooi. Wat kan Lykke Li daaraan veranderen? Nou, ze giet het in een sfeervol 'nu-soul'-arrangement zonder dat het afbreuk doet aan het origineel. Ook bijzonder: Het is bijna even lang als Croce's origineel en dat is ruim onder de drie minuten. Even gekeken op de pagina van de Top 40. Ik weet niet zo goed of ik de nieuwe layout praktischer vind of niet maar feit is dat Li alleen met 'I Follow Rivers' een nummer 2 heeft gehad in ons land. Geen andere hits of tipparade-noteringen en dus is ze vooralsnog een eendagsvlieg. Wellicht dat 'Time In A Bottle' hier verandering in kan brengen? Ik ga in ieder geval mijn best doen gedurende mijn radioshows!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten