maandag 18 juni 2018

Eretitel: 'All Fall Down'



Vandaag een dubbel bericht en dan zitten we weer op schema? Niet helemaal, maar dat is niet erg. Ik heb immers voor de 30e gepland om te beginnen met de Gele Bak Top 100 en wil tevens de 'Eindstreep' doen op die avond. Dat heeft echter wel als consequentie dat ik nu geen berichten mag 'missen', maar ik zal mijn uiterste best doen. Eerst maar eens de 'Eretitel' de revue laten passeren. Deze week is dat een lijstje dat er over een uur weer heel anders kon uit zien, hoewel de uitvoerenden natuurlijk vast blijven staan. Toch heeft de nummer 1 zulke 'warme gevoelens' dat dit best altijd de nummer 1 zou kunnen zijn. De nummer 2 zou wel eens een plekje kunnen stijgen of zakken. Vandaag driemaal 'All Fall Down'.

3. Ultravox (1986)
Dankzij oudere broers en zus begint mijn muzikale educatie reeds in de late jaren zeventig. In 1981 is het al de gewoonste zaak van de wereld dat ik met hen naar 'Toppop' kijk. 'Vienna' staat al een tijdje op nummer 1 en de jongste telg vind de zwart-wit clip met de man in regenmantel op ziczelf 'griezelig' genoeg. Het is mijn zus die opeens de paardenschedel opmerkt. Sindsdien is iedere keer weer een blik van herkenning als ik de schedel heb 'gespot'. Ultravox speelt hierdoor een zekere rol in mijn muzikale opvoeding, maar na 'Dancing With Tears In My Eyes' (1984) raak ik ze 'kwijt'. 'Toppop' heeft inmiddels concurrentie gekregen van 'Countdown' als 'All Fall Down' uitkomt en ik zie de clip voor het eerst op een woensdagavond. Het blijft niet 'hangen' bij mij en ik verbaas me zelfs erover dat het zo'n grote hit is geweest. Het is vandaag evenwel de hekkensluiter: Ultravox staat op drie.

2. Lindisfarne (1972)
Lindisfarne is lange tijd slechts 'een naam' voor mij. Eentje die ik altijd nog eens nader moest bestuderen. Ik heb het dan over de jaren negentig en als de bibliotheek het niet op cd heeft, betekent het dat je de cd's of platen moet kopen. Ik heb al eens eerder geschreven dat ik op zichzelf blij ben dat er geen Google of Youtube was in de jaren negentig, het had het recenseren van concerten een stuk minder aantrekkelijk gemaakt. Lindisfarne wordt op een zeker moment 'verwacht' in Sneek maar dan alaat het noodlot toe: Zanger en leider Alan Hull overlijdt in 1996. Een paar maanden later vergezel ik een bevriende Engelse bluesmuzikant uit Newcastle en hij brengt een emotioneel eerbetoon aan 'zijn vriend' Alan Hull. Het is pas in Engeland dat ik kennis maak met de muziek van Lindisfarne. O wacht... ik heb natuurlijk al jaren 'Run For Home' in de bakken staan, maar ik bedoel dan de vroege Lindisfarne. In Mossley vind ik de Old Gold-heruitgave met 'Meet Me On The Corner' en 'Lady Eleanor' en met name de laatste wordt een bijna-dagelijks ritueel tijdens mijn verblijf in Engeland. 'All Fall Down' is de derde grote Engelse hit van Lindisfarne uit de vroege jaren zeventig en dat plaatje staat op twee in de 'Eretitel'.

1. Five Star (1985)
We gaan de zomer tegemoet en vaak doe ik enkele 'vakantieverhalen' in die periode. Hoewel? Afgelopen jaar merk ik al dat de verhalen een beetje 'op' zijn, maar dit jaar wil ik een nieuwe poging wagen. Neem nou de zomer van 1985. Zelf herinner ik het meteen als een grijze regenachtige dag. De enige zonneschijn komt bij een herinnering aan een bezoekje aan Stavoren. We doen in 1985 'dagtochten'. Als zus een dag mee gaat naar Duitsland gaat onze toekomstige zwager (en ook best een beetje een 'broer') eveneens mee. De zomer van 1985 is zo eentje die bestaat uit flarden welke ik nog graag eens wil proberen om tot een geheel te breien. De verbinding tussen de herinneringen is de muziek en op mijn soundtrack van 1985 staat ook dit nummer van Five Star genoteerd. Ik ben in 2015 eigenlijk vergeten hoe leuk die werkelijk is als ik het voor een radioshow gebruik ('The Rise And Fall Of A Tree'). Sindsdien ben ik alleen maar meer gaan houden van het nummer en verklaart waarom het bovenaan staat in deze 'Eindstreep'.

Ik zal alvast een beetje stemoefeningen doen en woensdagavond een generale repetitie. Ik mag komende donderdag driemaal voor jullie zingen. Drie verschillende slaapliedjes om precies te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten