maandag 4 juni 2018

Raddraaien: Pebbles



Omstreeks 2013 zijn er maanden dat ik soms vier tot vijf dagen per week een aflevering van 'Raddraaien' presenteer. Afgelopen jaar is het een race tussen mij en de formatie van het kabinet, maar anno 2018 is 'Raddraaien' bijna ingedut. Nu heb ik het vorige maand natuurlijk erg druk gehad met de 'Singles round-up', maar ook in de maanden ervoor is het slechts zelden dat ik een aflevering van 'Raddraaien' voorbij laat komen. 'Raddraaien' is vooral fijn wanneer ik niet echt inspiratie heb voor iets anders. De lijst wijst me dan een plaat aan waaraan ik een bericht mag wijden en dat is vandaag eentje uit de jaren tachtig. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: Dit bericht gaat over de Amerikaanse zangeres Pebbles en niet over de Belgische jaren zestig=band The Pebbles. De huidige 61e single uit de achtste jaren tachtig-bak is 'Mercedes Boy' van Pebbles uit 1988.

Waar en wanneer? Geen flauw idee eigenlijk? Zou ik hem in de laatste acht jaar hebben gekocht? De zoekopdracht laat zien dat ik het woord 'Pebbles' menigmaal heb laten vallen en meestal in combinatie met de Belgische band. Hieruit blijkt niet dat ik de single sinds 2011 heb gekocht. Ik denk dat ik 'Mercedes Boy' omstreeks 2005 heb gekocht, maar opnieuw: Ik kan me niet herinneren wanneer deze in de collectie is gekomen. Ik moet opbiechten dat ik straks even op Youtube moet kijken en luisteren, want zelfs van het nummer staat me niets bij. Het verhaal van Pebbles oogt interessant genoeg voor een verhaaltje!

Op 29 augustus 1964 komt ze ter wereld als Perri Arlette McKissack in Oakland in Californië. Als ze zes jaar oud is, scheiden haar ouders en brengt moeder de kleine Perri en haar overige drie kinderen groot. Waar ze het zingen heeft geleerd, vertelt de geschiedenis niet. De kerk wordt niet genoemd tot in het laatste deel van haar biografie. Ze gaat in 1980 aan de slag als achtergrondzangeres en vindt meteen werk in de funkband Con Funk Shun. Ze schrijft mee aan 'Body Lovers', een latere hit van Con Funk Shun. Ze zou ook hebben getoerd met Sister Sledge. In 1982 krijgt ze een platencontract aangeboden welke heel snel weer wordt ingetrokken als blijkt dat Pebbles in verwachting is van haar eerste kind. Ashley Victoria Winzer wordt in januari 1983 geboren en een jaar later scheidt ze van echtgenoot Winzer. Om zichzelf in het onderhoud te voorzien, gaat ze aan de slag bij een makelaar. Zo ontmoet ze George L. Smith. Smith's vrouw is ernstig ziek en wanneer ze komt te overlijden, treden de 41-jarige Smith en de 21-jarige Pebbles in het huwelijksbootje. Smith investeert eveneens tachtigduizend dollar in een demo-plaatje en een bijbehorende videoclip. Het heeft het beoogde resultaat want Pebbles krijgt een contract aangeboden bij MCA. De demo is overigens 'Mercedes Boy', de single zoals ik die in de bakken heb is de 'Remixed Version' zoals wordt vermeld op het label. Het plaatje is net ietsje scherper gemaakt dan de demo.

Pebbles heeft twee grote hits met 'Girlfriend' en 'Mercedes Boy' en krijgt daarna een relatie met L.A. Reid. Het huwelijk van Smith en Pebbles houdt nauwelijks een jaar stand en ze trouwt in juli 1989 met L.A. Reid. Reid moedigt haar aan om haar zakelijke kwaliteiten te benutten en zo begint ze in 1991 met de productiemaatschappij Pebbitone en platenlabel Savvy Records. L.A. Reid heeft intussen zijn eigen platenmaatschappij: LaFace. Pebbitone gaat het management doen van één van de topacts op het LaFace-label van Reid. Het is de vrouwelijke R&B-groep TLC. Terwijl de groep in 1995 ook in Nederland een grote hit heeft met 'Waterfalls' en in Amerika hit-na-hit heeft, gaat het zakelijk helemaal mis omdat Pebbles het niet in de hand heeft. TLC wordt in 1995 bankroet verklaard. Dit heeft ook een direct effect op haar huwelijk met Reid. Ze scheiden en Pebbitone klaagt LaFace vervolgens aan voor een schadevergoeding van tien miljoen dollar. Of ze dat heeft gewonnen, vertelt de geschiedenis evenmin. Het zal voor Pebbles weinig uitmaken want zij staat in 1997 voor een nieuwe uitdaging!

In 1997 ziet ze namelijk het 'Licht'. Ze gooit Pebbles overboord en gaat voortaan als Sister Perri door het leven. Ze staat aan de wieg van Women Of God Changing Lives en mag zichzelf officieel dominee noemen. Het zal geen verrassing zijn dat veel van haar kerkdiensten uit zang bestaat. In 2008 verschijnt 'Propethic Flows Vol. I & II', haar gospel-debuutalbum dat een twaalfde plaats bereikt in de gospel-lijst van Billboard. Ze is sinds 2010 getrouwd met haar vijfde echtgenoot Excel Sharieff. Tussen Reid en Sharieff is ze een paar jaar getrouwd geweest met honkbalspeler Otis Nixon.

Tja, net even geluisterd op Youtube. Ik moet zeggen dat het nummer me in 1988 niet is opgevallen (het is immers ook niet een héle grote hit geweest in ons land) en dat het evenmin is blijven hangen. Een typische jaren tachtig-productie die me in eerste instantie het meeste doet denken aan de donderdag van de Tros en wellicht ook de maandag van de Avro (met name de show van Robin Albers). Weer een plaatje 'ontdekt' binnen mijn collectie en ik zal hem de volgende keer, als de betreffende bak aan de beurt is voor 'The Vinyl Countdown' op zondagavond, eens haar rondjes laten draven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten