zondag 3 juni 2018

Eretitel: 'Escalator'



De 'Eretitel' is twee weken blijven liggen. De eerste week door het aanbod van de 'Singles round-up' en donderdag was de laatste dag van de maand en dus tijd voor de 'Eindstreep'. Ik had verwacht vandaag met foto's van een fietstocht te kunnen komen, maar het is er niet van gekomen. Ik ben al vroeg wakker. Of wellicht ben ik 'gewekt' door het Uffelter Mannenkoor. Uffelte heeft dit weekend de dorpsfeesten gehad en de feesttent staat slechts een paar meter van de boerderij. Even ben ik zelfs van plan om naar de tent toe te gaan. Een oud-collega speelt deze morgen met zijn band maar ik zit nog aan de koffie als ik de eerste tonen op vang. Het zijn uitsluitend polka's en, het spijt me, maar daar leg ik geen vijf euro voor neer. Vanmiddag speelt een Steenwijker band waarvan ik vaak heb genoten, maar in Uffelte blijkt het méér popcovers te zijn dan hun authentieke Americana en dus ben ik dubbel zo blij dat ik de portemonnee in de zak heb gehouden. Van een fietstocht komt overigens ook niets terecht. Het warme weer van de vorige week heeft me erg vermoeid gemaakt en zo pak ik vandaag mijn broodnodige rust. Nu ga ik deze ontspannen dag naar de finish brengen met een 'Eretitel' met ditmaal drie keer 'Escalator'.

3. Melanie C (2016)
Ik kan deze maand mijn lol niet op bij Q Music. Ik ontwaak iedere morgen met Q behalve als de wekker tussen negen en tien gezet moet worden. Ik ben over het algemeen niet vies van een 'gouwe ouwen'-programma, maar heb een spuughekel aan 'Het Foute Uur'. De maand juni staat zelfs in het teken van 'fout' en in de laatste week gaan ze een 'Foute Top 500' doen. Jippie, ik kan niet wachten!. 'Fout' was ooit 'camp' en in die tijd een beproefd recept van glamrock, disco en platgedraaide rock-klassiekers. Bij Q Music hebben ze totaal geen brood gegeten van wat 'fout' inhoudt. Ze gooien zomaar ieder verzoekje van de luisteraar onder het kopje 'fout'. Of The Spice Girls fout is? Ja, dat geloof ik wel. Alle specifieke tienerpop wordt op een bepaald ogenblik 'fout'. Dat brengt ons bij Melanie C die in 2016 een hit heeft met 'Escalator' en mij inspireert tot het maken van een 'Listen Carefully' met die titel. Ik bedank Mel C voor deze inspiratie met een derde plek want het liedje heeft me nooit veel gedaan.

2. Alva Star (2004)
Als ik de nieuwe single van Melanie C tegenkom, moet ik meteen aan de nummer 1 denken. Dat zijn dan nog maar twee titels. De derde vind ik bij een album van Alva Star, een alternatieve gitaarband uit Minneapolis. De band klinkt iets meer 'grunge' dan de Engelse stijlgenoten. Het is één van de talrijke bands dat wel meer had verdiend, maar het nooit heeft gekregen. De band heeft bijvoorbeeld geen vermelding op Wikipedia en het Youtube-kanaal van Alva Star wordt in stand gehouden door een fan die dezelfde frustratie deelt. Op twee staat de titeltrack van het album van Alva Star.

1. Sam Gopal (1968)
Er is in 1968 geen platenmaatschappij die zit te wachten op Sam Gopal en dus brengt het haar muziek in eigen beheer uit. Dat doet de band op een ambitieuze wijze. Naast een album verschijnt ook een EP van vier nummers van de elpee ter promotie. Zanger Ian Kilmister zal even later toetreden bij stijlverwanten Hawkwind en dan beginnen de eerste fans te speuren naar de EP en het album van Sam Gopal. Als Lemmy in 1977 aan de slag gaat met Motörhead zijn EP en album al een schaars goed en de prijs zal in de loop der jaren alleen maar blijven stijgen. Daarnaast wordt het album ook nog enkele malen opnieuw geperst. 'Escalator' is de 'leading track' op de EP en mag vandaag op nummer 1.

Donderdag weer een 'Eretitel' en dan met de 'Listen Carefully' van dinsdag 8 november 2016. Voor velen een zwarte dag in de wereldgeschiedenis: Op deze dag kiest Amerika haar nieuwe president. Ik zet 'Tuesday Night Music Club' die dag in het teken van Amerika met behulp van platentitels en het zal geen verrassing zijn dat 'America' dan de 'Eretitel' is?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten