dinsdag 28 juni 2016

Week Spot: Willie Clayton



Het gaat geheel naar wens: Vanmiddag is de laatste single van juni 2016 binnengekomen en, voor de variatie, eens in de huiskamer uitgepakt in plaats van de keuken. De verwachte 'Singles round-up' kan doorgaan! Even ben ik ambitieus met de Week Spot en wil ik voor de aardigheid weer eens een gospel-single doen. Toch is het schrijven van een verhaaltje een wezenlijk onderdeel van de Week Spot en op zijn minst wil ik een jaartal weten. Dat laatste gaat bij geen van de platen op en ik weiger te geloven dat de oudere aankoop van Gospel Nikias van de begin jaren negentig is. Dat klopt niet vanwege opname maar ook zeker niet qua vinyl. Ik vind toch een beetje meer informatie ten opzichte van een jaar geleden en wellicht over een jaar weer eens proberen. Een jaartal is wel het minste dat ik mag vragen? Het wordt dus geen gospel, maar vrijwel iedere Week Spot-artiest(e) is zijn of haar loopbaan in de kerk begonnen. Er mist een stuk uit de levenscyclus van Willie Clayton en de bekende informatie geeft geen vermelding over de kerk, maar wel van de duivelse blues. De scheidslijn is dun tussen die twee en dus presenteer ik vandaag de kersverse Week Spot: 'It's Time You Made Up Your Mind' van Willie Clayton (1974).

Als ik deze single voorstel in de 'Singles round-up' ben ik maar zo vrij om het Hi-label aan Willie Mitchell te schenken. Bij het doen van het huiswerk kom ik erachter dat het ietsje anders zit... Clayton's biografie is niet heel uitgebreid en dus kan ik het Hi-verhaal wel kwijt in dit bericht over de Week Spot. De platenmaatschappij wordt in 1957 in Tennessee opgericht door zanger Ray Harris. Hij is dan actief in de rockabilly en heeft een paar kantjes opgenomen voor de legendarische Sun-studio's van Sam Phillips. Joe Cuoghi heeft een platenzaak en de heren Bill Cantrell en Quinton Claunch hebben als producent gewerkt voor Sun. Drie stille vennoten maken de financiëring rond waaronder Cuoghi's advocaat Nick Pesce. In 1959 levert Bill Black's Combo met 'Smokie part 2' de eerste hit-single voor Hi Records. Black is als bassist te horen geweest op platen van Elvis Presley en is een oude vriend van Harris. In 1960 zetten de eerste veranderingen in. Claunch wordt gedwongen te vertrekken en hij verkoopt zijn aandeel in Hi aan Carl McVoy. McVoy is niet alleen een neef van Jerry Lee Lewis, hij neemt ook de eerste plaat op voor Hi: 'You Are My Sunshine'.

Willie Mitchell komt in 1960 als plaat-artiest binnen. In 1961 scoort Ace Cannon, saxofonist van Bill Black, een grote hit op het label met 'Tuff'. In 1968 komt Al Green uit voor Hi en onder leiding van Willie Mitchell groeit hij uit tot een ster van formaat. In 1970 komt Joe Cuonghi te overlijden en besluit Harris met pensioen te gaan. Nick Pesce wordt benoemd tot president van het label en Mitchell wordt de vice-president. Pesce is echter altijd op de achtergrond geweest en het is vooral te danken aan de producties van Mitchell dat Hi in de late jaren zestig en vroege jaren zeventig een erg succesvolle periode doormaakt. Niet helemaal 'zijn' label, maar Hi was beduidend minder populair geweest als Pesce voor de muziek moest zorgen. Mitchell breidt de stal uit met mensen als Ann Peebles, Syl Johnson, Quiet Elegance en Willie Clayton, maar geen van de artiesten kan zorgen voor lang en blijvend succes zoals Al Green. De Royal Recording Studios waar het leeuwendeel van de Hi-platen wordt opgenomen, staat echter wel op naam van Mitchell. Toch neemt Syl Johnson hier eveneens op voor het Twinight-label uit Chicago en Detroit Emeralds voor Westbound uit Detroit. In 1977 vindt Pesce het welletjes en doet de 'winkel' over aan het Amerikaanse Cream-label van Al Bennett. De disco heeft zijn intrede gedaan en het zoete Memphis-geluid verkoopt steeds minder. Dochter Adalah Bennett Shaw neemt in 1989 de zaken over en runt Hi tot aan haar dood in 2008. De officiële website van Hi is nog wel in de lucht en het bevat zelfs citaten van Shaw, maar toch lijkt het erop alsof het label op sterven na dood is. Het deed de laatste jaren uitsluitend heruitgaven.

Willie Clayton komt op 29 maart 1955 ter wereld in Indianola in Mississippi. Hij groeit op in een gezin met tien andere kinderen en maakt in de late jaren zestig zijn debuut met de single 'That's The Way Daddy Did' op het Duplex-label. In de vroege jaren zeventig zoekt Clayton zijn heil in Chicago en treedt spoedig op met Al Green. Deze stelt Clayton voor aan zijn producent, Willie Mitchell, en deze voegt Clayton toe aan een nieuw onderdeel van Hi Records: Pawn. Mitchell voorziet ook Clayton van het typische Hi-geluid waarbij Clayton zich onderscheidt van Green door een meer bluesy stemgeluid. 'It's Time You Made Up Your Mind' is één van de eerste singles van Clayton op Pawn en Mitchell probeert het eveneens met de ballad 'I Must Be Losin' You' op de flip, maar het wil niet lukken voor Clayton. Clayton zet teneinde in 1980 zijn eigen Sky Hero-label op poten, maar ondanks lovende kritieken van vakgenoten als Al Green, Barry White en James Brown (een kleurrijk gezelschap!) lukt het niet voor Clayton in de jaren zeventig en vroege jaren tachtig. Het tij keert als hij in 1984 uitkomt voor Polydor en met producent General Crook de single 'Tell Me' opneemt. Het plaatje wordt een redelijke hit, alleen doen opvolgers nagenoeg niets. Na omzwervingen bij verschillende maatschappijen komt Clayton in de jaren negentig terecht bij Ichiban. Hoewel het geen hits oplevert, komen de platen nu in ieder geval wel terecht bij de liefhebbers van betere soul en blues. Clayton is actief tot op de dag van vandaag en zijn laatste kleinood is vorig jaar verschenen. Volgens een schrijver zou zelfs een telefoonboek nog interessant klinken als het werd gezongen door Clayton.

Het is dezelfde stem welke mij grijpt bij 'It's Time You Made Up Your Mind'. Laten we eerlijk zijn: Het Hi-geluid is bekend genoeg en niet wereldschookend, maar de stem van Clayton is zoveel anders dan die van Al Green en past desondanks goed bij het geluid. De liefhebber van een Memphis-ballade zal beter uit de voeten kunnen met 'I Must Be Losin' You', maar voor mij is 'It's Time You Made Up Your Mind' de verdiende Week Spot!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten