woensdag 1 juni 2016

De boerderij



(EDIT: Anno 2016 bestaat de boerderij nog steeds uit vijf huizen. Ik moet dus nog kennis maken met één buurvrouw...) Nadat Soul-xotica jullie jaren lang heeft voorzien van berichten over singles, gaat het vanaf nu eveneens toeleggen op ligfietsavonturen en boerderijen? Wie weet...? De ligfiets zal regelmatig ruimte innemen, maar ook hoop ik vanavond een bericht te kunnen publiceren over 'de boerderij'. Ik ga op zoek in het Drents Archief naar beelden van de 'vorige' boerderij en kom een aantal tegen. Helaas zonder verdere informatie. Graag had ik de hele geschiedenis uit de doeken gedaan, maar zit voorlopig even op een dood spoor. Misschien dat ik in de toekomst nog eens iets leer over de historie en dan zijn jullie de eersten die het mogen weten!

De bovenstaande foto is de oudste die ik heb kunnen vinden. Het is genomen in 1969, ongeveer tien jaar voordat twee boerderijen aan de Dorpsstraat worden verbouwd tot wooneenheden. Dat is in eerste instantie die van de 'buren'. Daar wordt in 1977 mee begonnen, gevolgd door die van 'ons'. Volgens een foto uit 1979 zou de boerderij aanvankelijk zijn verbouwd tot vijf huizen, maar dat is anno 2016 eentje minder. 'Onze' boerderij wordt omstreeks 1994 in de as gelegd, hoewel ik graag zou willen weten of dit opgaat voor de héle boerderij. Het voorhuis oogt namelijk nog steeds té authentiek. Eén ding mag duidelijk zijn: De aannemers hebben het voor elkaar gekregen om een exacte kopie van de vorige boerderij op de plaats te zetten. Op een foto uit 1978 kan ik concluderen dat de schuurdeuren op de plek van mijn huidige keuken hebben gezeten. Ook is de achterkant iets minder hoekig dan de vorige boerderij. Het is uiteindelijk fraaier geworden. Ik had graag willen weten hoe lang de boerderij zijn agrarische bestemming heeft behouden, maar deze informatie is tot op heden onbekend voor mij. Ik vind de materie interessant genoeg om daar eens in te duiken.

Tot slot heb ik nog nieuws over Cookin' On 3 Burners. De single is blijkbaar retour gestuurd en de Engelsman gaat hem nu verzenden naar Uffelte. Ik ben nog steeds van plan om morgen alsnog een kijkje te gaan nemen in Nijeveen voor overige post, want uit het retourneren van een brievenbuspakketje blijkt wel dat PostNL grove fouten maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten