zondag 26 juni 2016

Singles round-up: juni 4



Oeps! Ik lig achter op schema? Nee, het is vrij bewust gegaan. Donderdag is alweer de laatste van de maand en dat betekent Week Spot, 'Week Spot kwartet' en 'Eindstreep'. Ook zou ik graag deze maand nog de laatste 'Singles round-up' willen doen met de Blauwe Bak-aanwinsten, maar wacht nog op eentje die waarschijnlijk dinsdag of woensdag binnenkomt. Ik ga dus naar alle verwachting woensdag dubbel publiceren. Over vandaag hoef ik niet veel te schrijven. Ik ben vanmiddag op de 'gewone' fiets naar Havelte geweest en ben vervolgens op 'ontdekkingsreis' terug gegaan. Ofwel: Ik heb een paar 'mysterieuze' weggetjes opgezocht en weet nu hoe deze lopen. Alles binnen een straal van vier kilometer van mijn huis, dus ik leer de omgeving nóg beter kennen. Toch moet ik bekennen dat ik teveel aan de ligfiets gewend ben, het is bijna nog even 'hard werken' op een gewone fiets. Met de Pioneer ga ik deze week overigens over de 2000 kilometer, als ik tenminste driemaal moet werken deze week. Eerst dan de resterende zes singles die ik vrijdag bij De Tafel heb gekocht.

* Owen Gray- Fire In A Trench Town (NL, Midnite, 1978)
Ik heb deze van Owen Gray nog nooit als een Midnite gezien en dus neem ik hem mee. Ik heb hem al wel op Trojan en, volgens 45cat, is deze Midnite naderhand nog verschenen als Ariola. De Midnite- en Ariola-persingen hebben beide de dub-versie op de b-kant. Ik heb de Trojan al 23 jaar in de bakken, maar deze is bovendien tot op de draad versleten en dus kan ik wel een 'upgrade' gebruiken. Verder valt weinig aan te merken op de plaat zélf: Het is natuurlijk een reggae-klassieker van de bovenste plank!

* Grace Jones- I've Seen That Face Before (NL, Island, 1980)
In de jaren 2005 tot en met 2007 is de Lokerse Feesten in België een jaarlijks 'uitje' voor mij. Het begint met Patti Smith en Natalie Imbruglia in 2005, in 2006 zie ik daar The Cramps en Bauhaus en tenslotte in 2007 The Lemonheads en The Pogues. In 2008 heb ik een 'dure' vakantie gehad (vooral duur vanwege de alcoholische versnaperingen) en bovendien is het verblijf op het terrein in 2007 al fors duurder geworden. Grace Jones sluit in 2008 de Lokerse Feesten af, maar het is onmogelijk voor mij om daar bij te zijn. Ik moet de volgende ochtend aan het werk. De eerste dag na de vakantie en meteen een vroege dienst bij de Dyka. Zo zit ik met gemengde gevoelens op een terrasje in Steenwijk op deze zondagavond. Ik weet dat ik het me niet had kunnen permitteren, maar toch knaagt het aan me. Heb ik wat gemist? Ja, de recensies over het concert zijn lovend. Grace Jones is een vakvrouw en laat zich van haar beste kant zien in Lokeren. Ik doe het tegenwoordig dan maar met de plaatjes. 'I've Seen That Face Before' ontbreekt in mijn collectie en ik heb er plots zin in.

* Kraftwerk- Trans Europe Express (België, Capitol, 1977)
Op papier interessanter dan in werkelijkheid. Natuurlijk is Kraftwerk altijd goed, maar helaas is deze single in een matige tot slechte staat. Het vinyl ruist, het is lichtelijk krom getrokken en op het laatst blijft het hangen. Drie zuurverdiende euro's voor iets dat zó mooi had kunnen zijn. Uithuilen en overnieuw beginnen.

* The Merriboys- I Only Have Eyes For You (Barbados, Merribeat, 1976)
Sinds de aanschaf van 'Midnight Blue' van Wendy Alleyne in 2013 is de interesse voor vinyl-persingen van Barbados toegenomen. Niet alleen koop ik geregeld pop- en soul-nummers op singles die op Barbados zijn vervaardigd, maar ook speur ik naar 'spouge': De popmuziek van Barbados uit de jaren zeventig. Soms heeft het een reggae-inslag, maar vaker nog is het zwijmelsoul. The Merriboys valt in die laatste categorie. De synthesizers en 'lichte' drums zijn weer present en The Merriboys doen twee 'hits' op deze single. 'I Only Have Eyes For You' heeft Art Garfunkel een jaar eerder van een hit voorzien. Op de b-kant staat 'On Tobago', een nummer van James Taylor, dat precies in de stijl van Taylor wordt vertolkt. Niet interessant, maar deze 'I Only Have Eyes For You' is precies datgene dat ik zoek. Ook al is het véél te zoet voor in een soul-set en dus komt het gewoon in de jaren zeventig-bak totdat ik genoeg heb voor een koffer Suri-soul en 'spouge'.

* Mighty Sparrow- Bang Bang Lulu (Barbados, RA, 1970)
Of misschien toch van 1969? Het is in 1970 in Amerika verschenen en dat is het enige jaartal dat bekend is. Het is verder ook niet te herleiden uit de catalogus van RA. Mighty Sparrow kennen we in Nederland het beste van 'Only A Fool', de man mag echter een calypso-koning worden genoemd. 'Bang Bang Lulu' is een zeer snelle novelty-calypso. Een 'stoute' tekst waarbij het 'Bang Bang Lulu' steeds invalt op het moment dat een 'smerig' rijmwoord zou passen. En dan is het ietsje extremer dan bijvoorbeeld 'Big Bamboo' van The Merrymen. Een ontzettend leuk plaatje!

* Van Halen- Runnin' With The Devil (NL, Warner Bros., 1978, re: 1980)
Vorig jaar heb ik al 'You Really Got Me' van Van Halen gekocht, sinds vrijdag heb ik zowel deze als 'Runnin' With The Devil' op één single. Oorspronkelijk twee nummers van de eerste Van Halen-elpee, maar stevige favorieten in de Top 100 Aller Tijden en dus krijgt 'Devil' in 1980 een Nederlandse release als single.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten