maandag 27 juni 2016

Raddraaien: Def Leppard



Aan het begin van deze nieuwe week heb ik meteen groot nieuws! In de voorgaande jaren heb ik in juli en augustus in de weekenden getracht 'vakantieherinneringen' op te halen, maar halverwege vorig jaar merkte ik dat de verhalen 'op' raakten. Wat ik nu ga voorstellen, zal de vaste lezer ook niet geheel onbekend voorkomen. Ik heb aanvankelijk het idee om dit begin april te doen, maar met name door de verhuizing is het toen op de lange baan geschoven. Juli telt vijfmaal een weekend. Ik ga de komende dagen een top 100 samenstellen uit 'Gele Bak'-singles welke ik tussen 1 juli 2015 en 30 juni 2016 heb gekocht en ga dat over juli uitsmeren. Iedere zaterdag en zondag een aftelling van tien platen. Dat begint dus zaterdag en eindigt op de laatste van de maand. Niet te verwarren met de Blauwe Bak Top 100, de Gele Bak Top 100 bestaat louter uit 'nieuwe' singles (welke ik eerder nog niet in de collectie had) en die niet in de soul-koffers terecht zijn gekomen. De 'algemene' platen dus. De 'Raddraaier' van vanavond staat er niet in. Daarvoor gaan we terug naar een bericht dat ik eerder deze maand heb gepubliceerd. Vanavond een plaatje uit de derde jaren tachtig bak: 'Love Bites' van Def Leppard (1987).

Ik wil niet wachten totdat de single 'ooit' (of wellicht nooit) in de rubriek 'Raddraaien' terecht komt en bovendien heb ik het plan al sinds september 2012 in mijn hoofd. Zo begin ik op zondag 5 juni met 'Meer dan alleen een liefdesliedje' over de single 'Lovesong' van Mike Starrs. In 2003 ben ik een actief lid van de lokale afdeling van de Socialistische Partij. Sterker nog: Het staat nog in de kinderschoenen als ik flyers uitdeel op het station over de privatisering van de NS ('Pak de trein terug') en in plaatsen in de gemeente propaganda in de brievenbus prop. Het is een leuke tijd waar ik met veel plezier op terugkijk. Toch doet Marijnissen voor mij de deur dicht als die niet met Balkenende en Bos om tafel wil en later raak ik ook lokaal gedesillusioneerd met de partij. Ik heb mijn lidmaatschap reeds jaren opgezegd als ik ontdek dat het partijbureau nog gewoon de contributie afschrijft van mijn rekening, terwijl me bij een nieuwjaarsborrel een drankje was geweigerd omdat ik geen lid meer was. Het vroege SP-clubje in Steenwijk heeft echter veel weg van een vriendenclubje. Eén van hen heeft een vlooienmarkt-handel, maar komt daar nauwelijks meer aan toe. Hij heeft daarop besloten het spul weg te geven aan mensen die het minder hebben. Ik zoek een wasmachine bij hem uit en zie dan de platen liggen. Vooruit... ik mag ze allemaal hebben. Daar zit dus het lege fotohoesje van Mike Starrs tussen. De elpees biedt me onder andere mijn exemplaar van 'Thriller' en de singles zijn vooral hardrock uit de late jaren tachtig. Daar zit ook deze 'Love Bites' van Def Leppard bij.

Mijn eerste observatie van Engeland gebeurt op oudejaarsdag 1997 in de 'National Express' van Hull naar York. Ik hou een 'dagboek' bij, dat meer weg heeft van losse observaties gedurende een paar dagen. ,,Mr. Bean is net ingestapt en nu zie ik Noel Gallagher opeens zitten", herinner ik me nog van dat 'dagboek'. Goed beschouwd ben ik een groot liefhebber van Engelse popgeschiedenis, het is uiteindelijk begonnen met The Moody Blues, en dus voelt het 'speciaal' om dit land te bezoeken. Toch heb ik wel eens gewenst dat ik dichter bij de popmuziek was gekomen. York heeft bitter weinig te bieden. John Barry is hier geboren en in 1999 zal een bandje uit York verder doorbreken in Engeland: Shed Seven. Van beide heb ik niets gemerkt in York. Alleen Fibbers biedt entertainment op het gebied van indie-rock en Mostly Autumn (later ook beter bekend in Europa) heeft een residentie in een pub op zondagmiddag. Mossley is nóg minder 'rock-and-roll'. Barclay James Harvest komt uit Uppermill, ongeveer twaalf kilometer verderop. Eric Haydock's Hollies speelt eens in de lokale voetbalkantine. Ik ontdek pas laat The Witchwood, een pub in het nabijgelegen Ashton-under-Lyne, en bezoek een aantal concerten daar. Toch moeten de betreffende artiesten nog steeds doorbreken. Iemand die ik niet heb gezien, maar wie daar iedere maand speelt (in de jaren negentig...) is ex-Iron Maiden-man Paul Di Anno met zijn band Battlezone. Ik had Plastic Gun Alliance graag méér gegund, maar de meegebrachte cd-single maakt geen indruk als ik Nederland bezoek in april 1999.

Je ziet het vaak bij Northern Soul. Oorspronkelijke Amerikaanse singles die daar geen drol waard zijn, maar die een metamorfose ondergaan zo gauw ze in Engeland terecht komen. Daar is het dan opeens die 'zeldzame' single die zijn prijs moet opbrengen. Je treft het soms ook met bepaalde Nederbeat-platen. In de lokale omgeving is zo'n plaat wel eens voor een euro te krijgen bij de kringloopwinkel, waar het tientjes doet op de platenbeurs. Ik denk dat zoiets eveneens van toepassing is bij de eerste EP van Def Leppard. Die verschijnt in 1979 in een oplage van 500, als ik me niet vergis, en staat voor een koninklijke prijs in de 'Rare Record Price Guide' van 1995. Toch is Sheffield helemaal niet zo ver vanaf Mossley, een kilometer of dertig, en 'regionaal' zoals je wilt. Op een bepaald ogenblik hebben we twee van deze EP's in de winkel in Mossley, maar het spreekt me muzikaal niet aan en dus laat ik ze daar. Ondanks de royale prijs van Record Collector, brengen ze in Mossley kwalijk tien pond op. Ik heb toch wel een beetje spijt...

Maar ja... zo gaan die dingen. Als ik in oktober 1999 de Noordzee ga oversteken, heb ik alleen een rugzak en een koffer. Er moeten meerdere offers worden gebracht, maar gelukkig heb ik het lef om de 10" van Ptolomy Psycon mee te kapen. Wat heet spijt? Ik kan me niet heugen dat ik 'Love Bites' ooit heb gedraaid, ik moet bekennen dat ik het nummer eigenlijk niet eens ken. Qua Def Leppard ben ik eigenlijk alleen van hun album uit 1992: 'Let's Get Rocked' is een plaatje waarop menig pijpje Amstel wordt geopend in de zuipkeet in Hommerts en volgens mij heb ik de uitzending van 'Vara's Vuurwerk' met de presentatie van het album nog op cassette vastgelegd. Verder zal mijn fan-zijn van Def Leppard nimmer reiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten