donderdag 23 juni 2016

Week Spot kwartet: week 25



Uffelte is de (regen)dans ontsprongen. Nou ja, buiten een bui eerder op de avond. En, ja, er zat ook een beetje onweer bij in, maar als ik naar het journaal kijk en de schade die het heeft aangericht in Zuid-Holland en Utrecht? Dan heeft Uffelte niks te klagen. Het is de hele dag stikbenauwd geweest en zelfs nu, om kwart voor vier in de nacht, kan ik gemakkelijk in mijn t-shirt buiten staan. Nu is het afwachten wat het overdag gaat doen. Vandaag hoef ik niet van huis en ben dat ook niet gegaan. Ik heb vooral zitten 'bakken' in de achtertuin. Morgenmiddag zal ik weer aan de arbeid moeten. Fietsen bij regen is vervelend, maar ligfietsen bij stevige regen is helemaal niks. Dat is een zaak van later. Eerst maar eens het 'Week Spot kwartet' van deze week publiceren en dan proberen iets te slapen. Uiteraard met open raam want anders stik je op de slaapkamer.

2012: This Love Is Real-Dana Valery
De eerste maanden van 2012 zijn vooral een 'ontdekkingstocht' in de Northern Soul. Veel van de nummers leer ik kennen middels de 'Northern Soul Jukebox', maar ook door de verschillende mailing-lijsten waarvoor ik me heb opgegeven. Ik blijf zodoende op de hoogte van actuele heruitgaven. In 2012 is Go Ahead nog zéér actief met het uitgeven van 'exclusieve' singles. Richard Searling gaat niet voor doorsnee, maar zoekt vooral klassiekers uit die nog niet eerder (legaal) op single zijn uitgebracht. Zo word ik in april 2012 geïntroduceerd tot het werk van Dana Valery. Ik zal door deze single leren dat Dana een gigantische Northern Soul-hit heeft met 'You Don't Know Where Your Interest Lies'. Een nummer van Paul Simon waarop de songschrijver zelf is te horen. De single uit 1967 wordt een decennium later een publieksfavoriet in Wigan. Minder bekend is dat Valery in de begin jaren zeventig een album opneemt voor Brunswick waar ze gebruik mag maken van bestaande orkestbanden. Twee nummers van die elpee, 'The Flower, Not The Root', verschijnen in april 2012 via Go Ahead op een single. 'You Babe' is de a-kant en achteraf gezien ook mijn ultieme favoriet. Otis Leavill heeft dit eerder opgenomen en Dana maakt gebruik van dezelfde begeleiding. De Week Spot in week 25 in 2012 is echter dit 'This Love Is Real', oorspronkelijk van Jackie Wilson. En hoezeer ik Wilson ook bewonder, in 'This Love Is Real' is Dana voor mij de terechte winnaar, ook al ligt 'You Babe' tegenwoordig vaker op de draaitafel.

2013: Don't Send Nobody Else-Ace Spectrum
Het blijft een vreemd wereldje, dat van de Northern Soul. Er zijn hele volksstammen die dit schitterende 'Don't Send Nobody Else' van Ace Spectrum afserveren. De reden? Té 'modern'. De oorspronkelijke Northern Soul zijn veelal no-budget producties in mono op weinig complimenterend styreen en dus 'mag' een stereo-geluid op een groot label niet. Het is voor mij één van de eerste keren dat ik me ga afkeren van de 'hardcore'-Northern Soul-scene. Ook tegenwoordig zie ik nog 'nieuwe ontdekkingen' opduiken die gewoon níet 'goed' zijn. Voor mij is Ace Spectrum een Northern Soul-klassieker van de bovenste plank en eentje waarbij ik drie jaar later nog altijd een brok in de keel krijg.

2014: Love Factory-Eloise Laws
Het is lastig toegeven, maar heel soms is de cd tóch beter. Neem nu deze van Eloise Laws. Ik ken het van de 'Northern Soul Jukebox' en dat is een 'schone' cd-opname. Zo klinkt die namelijk nooit vanaf styreen en evenmin op de Outta Sight-heruitgave uit 2014. Het is eveneens de reden dat ik de plaat nagenoeg nooit meer draai, de geluidskwaliteit is te minimaal. Afgelopen week heb ik een styreen-bootleg beluisterd en deze klinkt even beroerd. Jammer, maar helaas! De keerzijde biedt 'Sliced Tomatoes' van Just Brothers en deze is eveneens nog Week Spot geworden. Die komen we over een paar weken tegen!

2015: I'lL Come Crawling-Little Royal
Het tweede kwartaal van 2015 is dermate minimaal qua Blauwe Bak-aankopen dat ik abrupt stop met de Blauwe Bak Top 40. Nu zou ik bijvoorbeeld wel een lijst kunnen doen met de aankopen van april tot en met juni, maar ga liever bekijken hoeveel prachtplaten ik moet gaan 'snoeien' in november voor de Blauwe Bak Top 100. Net zoals met Eddie Floyd van twee weken geleden, kies ik deze week in 2015 ook weer voor een oudere aankoop. De keuze valt op deze van Little Royal welke ik reeds in januari aan de koffers heb toegevoegd. Een plaatje dat tegenwoordig nauwelijks meer de koffer uit komt, maar wie weet gaat dat ooit nog eens veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten