dinsdag 14 juni 2016

Week Spot: Spanky Wilson



Ik ben in november 2009 op Facebook gekomen na een uitnodiging van een Engelse kameraad. Facebook wordt op dat moment vooral gebruikt door mensen met contacten in het buitenland. Het is de gemakkelijkste manier om foto's en dergelijke te delen. Ik laat een 'friend finder' los op mijn mailbox en kom slechts twee mensen tegen op Facebook die ik in het echt heb ontmoet. In 2010 en 2011 gaat het hek van de dam. Velen beëindigen hun Hyves en vinden op Facebook hun uitlaatklep. Met alle gevolgen van dien, want de sfeer wordt er niet beter op... Toch kan Facebook eveneens 'verbroederen'. Het is juli 2012 als de 'bezigheid'-pagina 'Northern Soul' opeens tot leven komt, maar het geheel is toch meer gericht op de Mod-beweging. Daaruit ontstaan meerdere Northern Soul-groepen en van eentje ben ik drie weken lid alvorens de moderator mij eruit zet. Ik start dan mijn 'eigen' groep, want zo gaan die dingen. 'Upbeat, Rare And Northern Soul' moet het accent leggen op de snellere Northern Soul, maar het verandert al snel in een vergaarbak van allerhande soul-stijlen. De groep is op sterven na dood (en praktisch onzichtbaar), maar ik heb warme herinneringen aan de begintijd van de groep. Het heeft me tevens geïntroduceerd tot een paar favorieten en de Week Spot van deze week is daar eentje van. De single is vanmiddag nét binnengekomen en dus stel ik met alle liefde 'Sunshine Of Your Love' van Spanky Wilson (1969) aan jullie voor.

Ik heb duidelijke plannen met 'Upbeat'. Zo roep ik de 'Themed Evening Sessions' in het leven. Iedere dinsdagavond tussen negen en elf mag er enkel liedjes worden geplaatst in een bepaald idioom of met een bepaald thema. Het is een fenomeen! De liedjes vliegen je om de oren en iedereen doet actief mee. Toch komt in 2013 het klad erin. Het wordt steeds lastiger om een 'origineel' thema te bedenken en actieve leden van het eerste uur laten het stuk voor stuk afweten. Ik heb nog een paar keer geprobeerd het nieuw leven in te blazen, maar uiteindelijk krijg ik het ook te druk met radio, werk overdag, een weblog en nog wat andere dingen. De pagina mag dan op zijn gat liggen, het geldt niet voor de vriendschappen die eruit zijn ontstaan. Zo maak ik kennis met Mal, een Schot met een muzieksmaak om je vingers bij af te likken. Ik weet het thema niet meer te herinneren, maar wel dat Mal dit nummer op een dinsdagavond naar voren schuift. Ik ben meteen helemaal verkocht. De single komt een paar keer op mijn pad, maar een week geleden acht ik de tijd rijp om het vinyl eens aan te schaffen. In 1969 is het uitsluitend verkrijgbaar op het album 'Doin' It'. In 2003 perst het Britse BGP-label het op de b-kant van 'You' en dat is de versie zoals ik hem heb gekocht.

Persoonlijke informatie over de zangeres is schaars. Afgaand van een krantenartikel waar de leeftijd wordt genoemd, wordt geschat dat Wilson in 1947 is geboren. Haar voornaam is 'top secret'. Feit is dat Wilson geregeld over de knie moet bij haar vader en dat zou haar de bijnaam Spanky opleveren. Ze wordt geboren in Philadelphia, maar groeit op in Pittsburgh. Op haar zeventiende heeft ze reeds haar eerste huwelijk achter de rug en doet ze optredens met jazzmuzikant Stanley Turrentine. Organist Jimmy McGriff is onder de indruk van de kunsten van Wilson en neemt haar mee op zijn nationale tournee. Deze eindigt in 1967 in Los Angeles, waar ze enige tijd blijft plakken. Ze treedt op in clubs en wordt voorgesteld aan H.B. Barnum. In begin 1969 verschijnt de single 'The Last Days Of Summer', hoewel het niet de eerste keer in de studio is. Spanky is te horen op platen van O.C. Smith en nog een paar anderen. Ze maakt drie albums in 1969 en 1970 voor Mothers Records en treedt op tijdens enkele internationale jazz- en bluesfestivals. Haar tweede elpee heet 'Doin' It' en bevat een eigenzinnige cover van 'Sunshine Of Your Love', een jaar eerder een hit voor de Engelse supergroep Cream.

Ze verhuist in 1971 naar Detroit en is werkzaam voor het Westbound-label dat in 1975 resulteert in een album. Toch ligt geen succes in het verschiet voor Wilson. Van Detroit gaat ze terug naar Los Angeles en emigreert in 1985 naar Parijs. Vanuit deze stad toert ze geregeld langs Europese jazzfestivals en maakt een paar albums. Rond de eeuwwisseling wordt ze 'ontdekt' in Engeland. Will Holland van Quantic Soul Orchestra belt naar Californië, waar Wilson dan inmiddels weer woonachtig is, en vraagt haar om samen een album op te nemen. Er ontstaat ook een interesse in het eerdere werk van Wilson en BGP brengt enkele cd's uit en twee singles. Haar meest recente album neemt ze in 2012 met Ruckus Roboticus: 'T.G.I.F.: Thank God It's Funky'. Ze is naar schatting 68 lentes jong, maar voorlopig nog niet aan pensionering toe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten