dinsdag 7 juni 2016

Week Spot: Cookin' On 3 Burners



Tot mijn grote blijdschap gaat vanmiddag de bel in Uffelte en staat de pakketbezorger aan mijn deur met het kleinood. Hoewel het een aangetekend pakket is, hoeft er geen krabbel te worden gezet. Het had in Nijeveen dus ook mis kunnen gaan? Als de postbode zelf de handtekening voor ontvangst had gezet en de single door de bus had gegooid, dan had ik alsnog naar het oude huis kunnen fietsen. Maar goed... op Pinkstermaandag 16 mei besteld en ruim vier weken later eindelijk in huis. Intussen is de single van Brighton naar Nijeveen naar Brighton en weer naar Uffelte gegaan en dus heb ik deze 'globetrotter' snel een plaatsje in de koffer gegeven. Normaliter is een Week Spot een obscuur gebleven plaatje, maar de Week Spot van deze week is zéér bekend. Althans, wanneer je veel naar de Nederlandse radio luistert, hoewel ik het vermoeden heb dat het wel eens té 'stevig' kan zijn voor Sky Radio. De plaat staat in de vierde week Top 40 op nummer 9, zij het in een remix. De Week Spot is echter het origineel: 'This Girl' van Cookin' On 3 Burners met Kylie Auldist (2009)

Nu 'This Girl' van Kungs vs. Cookin' On 3 Burners in verschillende Europese hitlijstenhoog genoteerd staat, is er opeens nóg meer belangstelling voor de originele single. Toch is dat niet helemaal van de laatste tijd. Ik heb de single meerdere malen aangeboden gekregen in de afgelopen jaren, maar toch is het aanvankelijk de prijs die me ervan weerhoud. Met name bij de specialisten in Engeland is deze relatief 'nieuwe' single aan de prijzige kant. Als ik van de remix verneem, draai ik eens in 'Tuesday Night Music Club' het origineel en het is deze welke ik op de zaterdag voor Pinksteren hoor op de mp3-speler als ik een wandelingetje maak naar Havelte. Plots ben ik erg hebberig en ga rustig rondkijken. Dan zie ik dit exemplaar bij een Engelse dealer op Discogs. Deze heeft blijkbaar het recente succes van Kungs vs. Cookin' On 3 Burners gemist en is evenmin volgzaam met betrekking tot overige dealers. Toch moet ik benadrukken dat de single niet écht goedkoop is, maar beduidend aantrekkelijker dan bij zijn vakgenoten. Ik plaats de order op maandag en ontdek een week later dat ik per abuis mijn adres op Discogs niet heb veranderd. Is dat een ramp? Doorgaans niet. De meeste verkopers gaan uit van het PayPal-adres en dat staat dan reeds een maand op het adres in Uffelte. Deze verkoper gaat echter uit van het Discogs-adres en de single gaat dus naar Nijeveen. Dat moest met het oog op de verhuisservice geen probleem zijn? Ik sta bijna op het punt om naar Nijeveen te fietsen als ik bericht krijg van de verkoper. De single is terug in Brighton en hij gaat hem opnieuw verzenden. Kost wel een tientje extra aan verzendkosten en hierdoor komt de single wel weer in de buurt van de collega's. PostNL heeft 'beterschap' beloofd, dus over een paar weken maar weer eens bekijken. Ik heb al een maand geen post uit Nijeveen ontvangen terwijl er toch nog post naar het oude adres moet gaan...

Als de heren Jake Mason (Hammond-orgel), Lance Ferguson (gitaar) en Ivan Khatchoyan (drums) elkaar in 1997 in het Australische Melbourne ontmoeten, begint de geschiedenis van Cookin' On 3 Burners. De mannen ontdekken dat ze allemaal dezelfde muzikale passie hebben: Soul en jazz uit de jaren vijftig en zestig. Mason speelt een belangrijke rol met zijn Hammond-orgel zodat de groep op een bepaald moment wordt geadverteerd als zijnde een 'Hammond-jazz-trio'. De eerste single verschijnt niet veel later op het Australische Bamboo Shack-label, later tekent de groep bij het Engelse Freestyle-label. In 2007 verschijnt daar de eerste langspeler: 'Baked, Broiled And Fried'. Kort daarop verlaat Ferguson het trio om zich te richten op zijn eigen project, The Bamboos, en wordt vervangen door Dan West. In 2009 speelt het trio zich goed in de kijker middels het album 'Soul Messin'. Met name de eigenwijze cover van 'Cars' van Gary Numan wordt geprezen, maar het bevat eveneens een single die het goed doet op de Engelse iTunes. Dat is deze 'This Girl' en het piekt op 1 in de R&B-lijst van iTunes. De zang is afkomstig van de Australische zangeres Kylie Auldist die eveneens werkt met The Bamboos van Lance Ferguson. Auldist groeit op in de Australische wildernis, ver weg van de soul en jazz. Ze begint met zingen als ze zes jaar oud is en als tiener treedt ze op in lokale clubs met country-liedjes. Het is pas als ze de overstap maakt naar Melbourne dat ze een geziene gast is in de soul- en jazzscene. Het is een beetje sneu dat ze niet in de 'credits' wordt opgenomen van de Kungs-remix en de Franse producent heeft het nummer reeds uitgevoerd op televisie met een andere zangeres.

Het geluid van 'This Girl' hangt stevig tegen dat van Sharon Jones & The Dap Kings en, zoals je wilt, Amy Winehouse. Helaas verschijnen in 2009 bijna wekelijks van dit soort platen en worden ze goeddeels afgedaan als een manier om mee te liften op het succes van Winehouse. Daardoor krijgt 'This Girl' in eerste instantie een cult-status onder Engelse 'crossover-dj's'. De single is vrij snel uitverkocht en stijgt kort daarop in waarde. Twintig pond is een gangbare prijs en dankzij de PostNL zal ik dat inmiddels ook ruim hebben betaald (tweemaal aangetekend verzonden). Kylie werkt eveneens mee op de meest recente plaat van Cookin' On 3 Burners: 'Blind Bet' uit 2014. Intussen blijft het trio zich ontwikkelen. Recent heeft het gewerkt met de Australische hiphopper Mantra en is dus de samenwerking met Kungs een feit.

Hoewel die laatste geen aandeel heeft in de Week Spot tóch nog een klein beetje 'Van hit naar her' in de finale: Valentin Brunel is de geboortenaam van Kungs. Op 19 februari presenteert hij zijn bewerking van 'This Girl' als digitale download en op 24 maart gaat de Youtube-video op zijn kanaal in première. In Frankrijk heeft het al nummer 1 gestaan en vervolgens gaat Duitsland voor de bijl. Q Music heeft in Nederland de primeur. De plaat wordt voorgesteld in 'repeat of niet' en er wordt zo vaak gestemd op 'repeat' dat het wel een kneiter van een zomerhit moet worden. Na een overdonderende start (nummer 12 in 3 weken) stijgt de plaat in de vierde week slechts drie plaatsen, maar staat daarmee wel in de top tien in een erg warme periode. Het zal voor zichzelf spreken dat ik zweer bij het origineel en dat dit stiekem voor mij dé zomerhit is...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten