woensdag 29 juni 2016

Week Spot kwartet: week 26



De twijfel is niet nieuw, maar het is de laatste weken alleen maar in kracht toegenomen. Gisteren moest ik opeens weer hieraan denken en het voelt meteen goed. Een half uur geleden heb ik het openbaar gemaakt: Ik doe morgenavond de laatste 'Floorfillers'-show op Wolfman Radio. Omdat ik geen 'gat' wil achterlaten op de donderdagavond ga ik de 'Laid(back) Night Show' terug brengen op de radio. De wens om iets 'gemakkelijks' te doen op de donderdagavond blijft en dus zet ik het 'Week Spot kwartet' als vanouds voort op de donderdagavond. Omdat morgen de laatste van de maand is en ik dus ook al een 'Eindstreep' moet afleveren, doe ik vanavond alvast het 'Week Spot kwartet' van week 26. In de jaren 2012 tot en met 2014 is dit de tijd van de Blauwe Bak Top 40 over het tweede kwartaal van het jaar en ook dit jaar had ik met gemak zo'n lijst kunnen doen, maar ik spaar ze liever op voor de Top 100 in december. Bovendien krijgen jullie de weekenden in juli ook al de Gele Bak Top 100 voor de kiezen. Het 'Week Spot kwartet' van deze week heeft desondanks veel te maken met die Blauwe Bak Top 40. Laat me in de tijdmachine stappen en terug gaan naar 2012.

2012: Wicki Wacky-The Fatback Band
Ik blijf 'aanmodderen' met de 'Soul-x-rated'. De apparatuur is nog steeds niet je-van-het en ik kan me deze zondagavond maar al te goed herinneren. Er gaat iets mis tijdens de opname van de eerste 'Soul-x-rated' en omdat ik 'one-takes' doe, gaat die de prullenbak in en begin ik opnieuw. De tweede poging is ook anders van opzet: Ik draai Blauwe Bak-platen die ik de afgelopen maanden heb gevonden en die niet de Blauwe Bak Top 40 hebben gehaald. Daar hoort eveneens deze 'Wicki Wacky' van The Fatback Band bij. Ik heb de single in de jaren negentig eens op een fancy-fair in Sneek gekocht. Een Engelse single uit 1985 met een dubbele a-kant: 'Is This The Future' is duidelijk jaren tachtig, 'Wicky Wacky' (zoals het label vermeldt) heeft eveneens 1985 op het label maar klinkt beduidend ouder. Het blijkt oorspronkelijk uit 1974 te zijn. Tijdens de opname besluit ik dat dit de Week Spot moet worden. Té funky voor een Northern Soul-bak, maar vier jaar later blik ik tevreden terug op mijn keuze, want inmiddels 'past' die weer helemaal. Zaterdag mag die 'Do The 45' openen en na de 'Week Spot Carousel' draai ik dan vervolgens de Week Spot's van 2016.

2013: I Surrender-Bonnie St.Claire
Het is een doordeweekse dag dat ik 'rondhang' op 'The Hassle Free Record Selling Group' op Facebook. Opeens zie ik dat iemand deze 'Mod/beat classic' van Bonnie St.Claire post voor de lieve prijs van 100 pond. Binnen enkele minuten staan de vier magische letters in het commentaar: SOLD. 'I Surrender'...? Het zegt me iets en zo duik ik mijn singles-collectie in en... ik blijk hem te hebben! De mijne is de b-kant van de Zweedse uitgave van 'Voulez-Vous' van Bonnie St.Claire & Unit Gloria. Unit Gloria wordt ook genoemd op het label van 'I Surrender', maar zij hebben part noch deel aan deze opname uit 1969. Ik heb reeds jaren een bijzondere liefde voor 'Tame Me Tiger' van Bonnie St.Claire en hoewel 'I Surrender' compleet nieuw is voor mij, kan ik meteen begrijpen waarom deze plaat honderd pond kan opbrengen in zo'n kort tijdsbestek. Het is een klapper! Té snel voor de Northern Soul en ook té stamperig, maar de Mods vinden dit prachtig. Omdat ik de single in 1993 in Denemarken heb gekocht, kan deze niet mee in de Blauwe Bak Top 40 en omdat ik een jaar eerder hetzelfde heb gedaan met de oudere aankoop van The Fatback Band, wordt dit een korte traditie.

2014: Workin' On A Groovy Thing-The 5th Dimension
In 2014 begint de kwartaal-Top 40 al een beetje een sleur te worden. Ik heb in de voorgaande maanden een paar 'dure' singles gekocht en verder vooral recente bootlegs. Het is met kleine tegenzin dat ik deze van The 5th Dimension buiten de lijst moet houden om hem Week Spot te maken, de plaat staat wél genoteerd in de Blauwe Bak Top 100 van dat jaar. The 5th Dimension is één van de singles die ik van Marcus uit Engeland koop. Hoewel de groep een paar 'hits' heeft in de Northern Soul, vooral 'Wedding Bell Blues', vind ik het een lastig geval. Ik vind het zelf té 'poppy' voor Northern Soul, maar een titel als 'Workin' On A Groovy THing' is erg toepasselijk voor datgene dat ik doe in 'Do The 45' en zo mag de plaat voor weinig mee. Evenals Bonnie St.Claire komt het tegenwoordig nauwelijks meer aan bod in mijn shows.

2015: Tow A Way Zone-Diane Jenkins
Ik heb nog wel een Blauwe Bak Top 40 over het eerste kwartaal van 2015 gepubliceerd en heb zelfs nog opnames gemaakt van de lijst. Toch is in juni 2015 de 'rek' eruit en sla ik het over. Dan kan ik ook net zo goed een 'klapper' als Week Spot hebben? Ik stap de wereld van Diane Jenkins binnen middels een andere leuke single, maar leer dan 'Tow A Way Zone' kennen dat ik minstens zo interessant vind. Het blijkt achteraf een grote Northern-'hit' te zijn geweest in 1975 met zelfs een Engelse uitgave. Destijds een ontdekking van Ian Levine die doodleuk het intro heeft gebruikt voor een latere Flirtations-single. De wenslijst is té uitgebreid en ik ben nog niet toegekomen aan die andere Diane Jenkins-single, deze smaakt me ook nog altijd té goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten