zondag 5 juni 2016

meer dan alleen een liefdesliedje?



Het zou goedkoop zijn om het niet-publiceren af te schuiven op het mooie weer. Nee, dat is vrijdag in ieder geval niet het geval geweest. Ik zal jullie heel eerlijk vertellen: Ik heb vrijdagavond geen inspiratie. Of misschien ook wel teveel. Feit is dat ik eigenlijk wel weer klaar ben voor een volgende ronde 'Raddraaien', maar dat ik de Gouden Gids nergens kan vinden. Of iets anders met zeer uiteenlopende cijfers en getallen. Zodra ik me weet te herinneren in welke doos ik het boekwerk heb gestopt, kan ik meteen los met de nieuwe serie. In plaats van te schrijven, heb ik vrijdagavond een doos uitgepakt en méér singles toegevoegd. Daarbij kom ik eveneens deze van Mike Starrs tegen en herinner ik mezelf dat ik daar altijd nog eens over zou schrijven. Vrijdagavond 'komt het er niet van', ook omdat ik het wel héél erg 'random' vind om 'zomaar' over een single te schrijven, maar vooruit...: Ik ga het doen. Belofte maakt schuld en gezien deze belofte uit september 2012 stamt, wordt het de hoogste tijd. Ik zet vandaag 'zomaar' 'Love Song' van Mike Starrs (1975) in de schijnwerpers, gewoon omdat ik het een monumentaal nummer vind.

Vanaf het eerste moment dat ik het 'Hitdossier' in handen hou, weet ik dat dit boek een belangrijke rol gaat spelen in mijn leven. In het begin is dat nog het exemplaar van mijn broer dat ik zo nu en dan stiekem 'leen', terwijl mijn familie denkt dat ik braaf huiswerk aan het maken ben. Vervolgens leen ik hetzelfde 'Hitdossier' (de editie van 1990) gedurende enkele jaren van de bibliotheek. Gewoon iedere drie weken laten bijstempelen. De editie van 1994 is de eerste die ik zelf koop, evenals die van 1998. Die van 1990 heb ik later nog eens ergens gekocht en in 2009 kan ik het allereerste 'Hitdossier' aan mijn collectie toevoegen. Dan hebben we het over de uitgave van 1978 waarbij enkele Tipnoteringen worden 'gegokt' qua titel. 'De Zomerliefde' van Mark Van Der Brink zal nog jaren in het 'Hitdossier' staan, terwijl het Mike Verdrengh is. Max Romeo's 'Minus Gort Fishin' wordt in de tweede editie geïdentificeerd als 'Mini Skirt Vision'. Eigenlijk is een 'Hitdossier' overbodig voor mij, want ik leer hem écht uit mijn hoofd. Helaas blijft de overige educatie daarbij achter waardoor ik wél popkwissen win, maar nooit verder dan een LEAO-diploma zal komen.

Ik ken 'Love Song' van Mike Starrs als een Tipnotering uit 1975. Ik heb de single nog nooit gehoord en verwacht er ook niet veel van. De plaat is uitgebracht op Pink Elephant en dat levert in 1975 zelden interessant werk op. Of toch? Pink Elephant doet in de midden jaren zeventig vooral de distributie van veel onafhankelijke buitenlandse platenmaatschappijen en stiekem zit daar soms erg interessant werk tussen. In 2003 ben ik een fanatiek lid van de plaatselijke SP en ik krijg op een zeker ogenblik een stapeltje singles en lege fotohoezen van een mede-SP-er. Daar zit ook de lege hoes van Mike Starrs tussen. 'Zie je nou wel?', denk ik bij mezelf als ik de foto van Mike Starrs bekijk. Dat riekt naar David Essex en consorten. Het is pas in september 2012 dat ik de single tegenkom. Ik maak dezelfde middag een 'Soul-x-rated' waarin ik de nieuwe aanwinsten 'live' voor de eerste keer beluister. Dan maak ik kennis met de immense schoonheid van 'Love Song', dat méér dan zomaar een liefdesliedje blijkt te zijn. Het nummer groeit uit tot een geheide favoriet.

'Love Song' is een compositie van Lesley Duncan. Ze wordt geboren op 12 augustus 1943 in Stockton-On-Tees en begint haar loopbaan in 1963 bij Parlophone. In 1970 verschijnt 'Love Song' op single en hoewel de plaat regelmatig wordt gedraaid bij de BBC, slaat het niet aan op de hitparade. Dat heeft eenzelfde oorzaak als bij Nick Drake: Duncan weigert live-optredens te doen en daardoor is promotie praktisch onmogelijk. Elton John omarmt haar 'Love Song' als eerste en brengt het als een duet met Duncan uit op de elpee 'Tumbleweed Connection'. Daarna wordt het liefdesliedje door 150 verschillende artiesten op de plaat gezet en zingt Duncan het eenmalig met Elton John tijdens een concert dat op band wordt vastgelegd. Voor wat hoort wat. Duncan werkt op die basis samen met een aantal artiesten. Ik zing mee op jouw elpee, jij levert een bijdrage aan mijn album. Elton John doet hetzelfde. Verder is Lesley van 1964 tot en met 1972 een vaste begeleider van Dusty Springfield en de laatste zingt ook mee op Duncan's albums. Een andere samenwerking is die met Scott Walker, Ze zingt eveneens mee op 'Jesus Christ Superstar'. In de jaren negentig heet ze Lesley Cox en heeft ze het helemaal gehad met de muziekbusiness. Ze trekt met haar familie naar het Schotse Isle Of Mull waar de residenten haar kennen als de vrolijke tuinier. Niemand die weet dat ze een roemruchte muziekgeschiedenis met zich mee draagt. Het is geheel volgens de wil van Duncan. Ze overlijdt op 12 maart 2010, relatief anoniem.

Dan hebben we nog Mike Starrs. Wie is die jongeman die is vergeten de helft van zijn overhemd vast te knopen? Hij komt op 10 november 1947 ter wereld in het Schotse Edinburgh. In de late jaren zestig komt hij naar 'swinging London' en zingt in enkele onbekende bands. In de jaren zeventig krijgt Starrs een contract aangeboden door producent Tony Atkins voor diens' Marquee-label. Marquee is dus één van de maatschappijen welke door Dureco in 1975 wordt ondergebracht op het Pink Elephant-label en 'Love Song' is de enige die een klein beetje doet op de Tipparade. Lesley heeft met haar origineel meteen een duidelijk fundament gelegd voor latere covers. Die van Starrs is echter elektrisch versterkt en steekt, dankzij Atkins, erg goed in elkaar. Een miskend 'classic rock'-nummer. Starrs wordt in 1976 de zanger van Colosseum II, de voortzetting van de supergroep Colosseum. Ten tijde van 'Strange New Flesh', de enige plaat waarop Starrs meedoet, maakt ook voormalig Thin Lizzy-gitarist Gary Moore deel uit van de groep. De vrouw van Gerry Bron, eigenaar van Bronze Records, is degene die de stekker eruit trekt voor Starrs. Zijn flamboyante gedrag op het podium staat haar niet aan en Gerry zegt hem de wacht aan. Mike toert nog wel even met Colosseum II en zal in 1977 ook nog even deel uitmaken van de heropgerichte Animals, maar rond 1980 verliezen we hem voorgoed uit het oog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten