dinsdag 14 april 2020

Klinkt dan en daverje: Het zilveren goud maart 1995 deel V



Ik kijk weer even op Discogs naar de exacte titel van de 10"-EP en dan valt me op dat de plaat in Engeland is geperst. Dat kan ermee hebben te maken dat 10" niet een gangbaar formaat is in in Nederland in die tijd. In de nieuwe eeuw moet er wel een mal zijn voor 10"-platen in Nederland of ik zou het nog eens moeten vragen aan de mannen van The No-Goods uit Meppel. 'I Let You In When My House Was On Fire' is de naam van het ding dat ik nooit goed heb 'begrepen'. Het is totaal niet hip om in 1994 of 1995 vinyl uit te brengen in Nederland en bovendien staat me er iets van bij dat het ook nog een anti-racisme boodschap heeft en ik heb het nooit zo gehad met open deuren. Zo op het eerste oog toch wel leuke namen op het album. Ik noem Ernst Langhout die me in 1995 nog een paar gitaarlessen heeft gegeven maar ook het opvallende gezelschap The Dicksons uit Franeker. Tot overmaat van ramp worden hun podiumoutfits op een avond gestolen en dat is precies wat de band zo uniek maakt. Ook een flinke Sneker input in het album dankzij P-Double, Blaar en Funguz, allen bekenden uit de Popkelder (en eveneens vrijwilligers). Het is vermoedelijk tijdens de presentatie van deze 10" in Het Bolwerk dat ik even flink boodschappen doe bij het standje van Friesland Pop.

Ach vooruit! Laten we de trip even compleet maken en ook even de draaitafel aan zetten. Ik moet bekennen dat ik de eerste single in deze aflevering niet eens ken. Ik vermoed dat het ding ooit wel een fotohoesje heeft gehad maar aan de staat van het vinyl te zien, is deze al decennia lang zoek. Angry Young Men heet de band en op het label staan de gezichten. Dat ziet er al een beetje punky uit en 'Moment Of Doubt', het nummer op de a-kant, getuigt van prettige punkrock. De staat van de plaat valt ook nog niet eens tegen. Disgrace is op 7"-formaat en mag dus mee in 'Het zilveren goud' maar in werkelijkheid is het een mini-album op 33 toeren. Een vroege crustpunkband hoewel op kant 2 opeens het gevoelige 'On The Beach' staat. Ik prik dan in kant 2 voor 'I Will Break Your Stretched Arm' waarin een sample uit een toespraak van Hitler zit verwerkt. Uiteraard als boodschap tegen het kwaad van het fascisme en neo-nazisme. Het is heel stiekem wel de enige reden om vier gulden neer te tellen voor de schijf. Dust Devil wint in 1991 de Kleine Prijs Van Sneek en treffen we straks nog eens bij de promo-singles. De plaat is niet te draaien vanwege een scheur maar bij de foto verwacht je geen akoestische hippiefolk. Op de a-kant doet het aan 'Hints' door het te beschrijven als 'The Man Who Delivers The Meat'. 'Stjerre Barre (S)Wier' is een uitgave van de 'Stifting Hollebatsers'. Hollebatsers is een vrije vertaling van 'headbanger' en dat brengt opeens de EHBO in herinnering. EHBO staat voor de Enschedese Head Bangers Organisatie. Dit schijfje wordt volgens mij gratis weggegeven als Kädävérbäk de elpee 'Viva Monique' ten doop houdt. Ik ben dan een week ervoor begonnen bij de Sneeker en durf niet meteen al te schooien of te graaien waardoor ik mijn zuurverdiende guldens moet missen om dit plaatje te bemachtigen. Mudmen mag de EP aftrappen en zij zien er vrij haarloos uit in vergelijking met de andere drie bands. Meer punk maar dan met stevige metal riffs. Mycose is al meer metal. Ancestral Sin is een vrij legendarische naam in de scene in Friesland en dan is er het maniakale Lethal Deception dat voor mij met de hoofdprijs vandoor gaat. Ik ken de naam al sinds 1991 want één van de jongemannen is de broer van een klasgenote op het KMBO.

2146 Moment Of Doubt-Angry Young Men (NL, Angry, 1987)
2147 You! Satan-Disgrace (NL, Semaphore/Konkurrent, 1989)
2148 The Man Who Delivers The Meat-Dust Devil (NL, Dust Devil, 1991)
2149 Stjerre Barre (S)Wier-Mudmen/Ancestral Sin/Lethal Deception/Mycose (NL, Stifting Hollebatsers, 1990)

Friesland Pop brengt in 1990 en 1991 in totaal vijf promo-singles uit waarvan de eerste in 1994 al een collectors item is dat ik nog nooit in mijn handen heb gehouden. Het bevat vier legendarische namen: Disgrace, Trio Hell, Pigmeat en Strawelte. De tweede promo-single biedt de drie finalisten van de Kleine Prijs Van Sneek in 1990. Volhard heb ik destijds helemaal gemist. Incursion Dementa ken ik alleen van naam en ik heb de band eens gehoord in Vara's Vuurwerk. De terechte winnaar is echter de gitaarband The Amp. Zij zullen in 1993, ook niet hip, een vinylsingle uitbrengen welke ik ook in de collectie heb. De derde single biedt drie van de meest aansprekende hiphop-acts in Friesland van dat moment. Omdat ik nog geen platen van ZZ Top heb in de jaren tachtig-bak sluit deze nog altijd de jaren tachtig af dankzij (Da) Zombi Squad. De vierde single biedt opnieuw de Kleine Prijs-finalisten, maar dan van 1991. Dat is het jaar dat Dust Devil met de zege ervan doorgaat. Ford 5000 heb ik volgens mij ook nog wel op Aaipop gezien. Niet alleen muzikaal een kameleon maar ook niet beroerd om tussen Fries en Engels te switchen. Tot slot zien we daar Megakronkel. In 1997 werk ik samen met Jan in de Popkelder en hij staat ook nog altijd geregistreerd als 'volger' op deze praatpaal. Tot slot de vijfde promo-single welke duidelijk in december is uitgebracht met het oog op de kerst. Hier is Reboelje de meest aansprekende naam. Misschien dat ik daar nog eens een bericht aan moet wijden? De groep zal bijna tien jaar later nog een échte kersthit hebben als een single in de Mega Top 100 terecht komt.

2150 Friesland Pop Promosingle 2-The Amp/Volhard/Incursion Dementa (NL, Friesland Pop, 1990)
2151 Friesland Pop Promosingle 3-Da Zombi Squad/The Sonic Dimension/Frozen Land B.L.A.C. (NL, Friesland Pop, 1991)
2152 Friesland Pop Promosingle 4-Dust Devil/Ford 5000/Megakronkel (NL, Friesland Pop, 1991)
2153 Friesland Pop Promosingle 5-78 Hoeren/PJP Pinhead/Swier Izer/Reboelje (NL, Friesland Pop, 1991)

Met ingang van 1992 verschijnen de promosingles met de Kleine Prijs-finalisten als cd-maxi en dat is in 1992 mijn eerste cd (vrijwel tegelijk met 'Simmersnie' van Reboelje). Het is drie maanden voordat ik zelf een cd-speler aanschaf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten