donderdag 4 juli 2013

Raddraaien: Trea Dobbs



Ja, het moest er maar weer eens van komen. De Raddraaier laat me weer eens met de billen bloot gaan. Hoewel het ditmaal wel meevalt, het is minder confronterend dan een aflevering met Leni Und Ludwig. Dat zit nog steeds hoog! Trea Dobbs doet minder pijn. Sterker nog: Ik ben al jaren een enorme fan van haar 'You've Lost That Lovin' Feeling'. Onlangs kocht ik die eveneens in de versie van Cilla Black en dan blijkt Dobbs daar leentjebuur te hebben gespeeld, met één verschil en een ontzettend voordeel: Trea klinkt niet als Cilla Black! Waarmee ze opnieuw punten heeft gescoord. Vandaag staat Trea met een nummer in de volgspots dat ik eigenlijk niet zo goed ken. Nooit, en nu ook niet, de moeite genomen het vinyl op de draaitafel te leggen. De Raddraaier van vandaag is 'Parel Van De Zuidzee' van Trea Dobbs (1964).

Soul-xotica gaat erg vaak over soul-artiesten. Het begin van menig zanger of zangeres is dan ook een immer terug kerend cliché: Ze zetten hun eerste schreden op het muzikale pad binnen het kerkkoor. Trea heeft in vergelijking wel héle opvallende 'roots'. Zij leert het zingen op... de wc! Vooral de akoestiek van het kleine kamertje in Eindhoven met de lichte galm, spreekt haar aan. Als de wc doorspoelt, hoort ze hierin het applaus van het denkbeeldige publiek. Trea Van Der Schoot wordt op 4 april 1947 geboren in de Lichtstad. Samen met haar vriendin Annelies De Graaf doet ze mee aan talentenjachten door het hele land, alleen blijkt de jury iets minder enthousiast te zijn als de stortbak. In 1962, nog maar vijftien lentes jong, doet Trea mee aan het Cabaret Der Onbekenden. De winnares in 1959 van dat concours, Anneke Grönloh, heeft rond dezelfde tijd haar eerste grote hits, maar Dobbs eindigt in 1962 als vierde. Een jaar later is ze opnieuw van de partij en wint nu met vlag en wimpel. Ze sleept daarmee een contract bij Decca in de wacht. De eerste singles doen nog weinig, maar in 1964 komt ze Caterina Valente tegen. Die neemt haar onder de vleugels en introduceert haar in Duitsland. Er staat echter één ding het Duitse succes in de weg... die onuitspreekbare achternaam.

Trea heeft maar weinig invloed op de naamsverandering, Valente regelt dit 'zomaar even' met Decca. Die hebben echter net een plaatje uit van Trea, 'Parel Van De Zuidzee', dat nog is toegeschreven aan Trea Van Der Schoot. Snel wordt er een nieuw stickertje geplakt op de singles en wordt de fotohoes aangepast en heet Trea Van Der Schoot opeens Trea Dobbs. 'Dobbs' is overigens de naam van een clown uit een oud circus-geslacht. Het succes in Duitsland duurt niet lang en voor 1965 is ze alweer terug in Nederland. Ze handhaaft de naam Trea Dobbs, ook al heeft ze sinds 'Parel Van De Zuidzee' geen opvallende hits meer gehad. 'Ik Vraag Het Aan De Sterren' staat genoteerd in de tweede Nederlandse Top 40 op plaats 32. Een week later is het verdwenen. Met de opvolger 'lift' ze mee op het succes van anderen, ook al is het me nog steeds niet duidelijk wie nu echt verantwoordelijk was voor de hit. Natuurlijk, het origineel van 'You've Lost That Lovin' Feeling' is van The Righteous Brothers, maar ik ben in bijna 25 jaar platen verzamelen het 'origineel' nog nooit tegengekomen. Cilla Black vond ik in april op de boeken- en platenmarkt bij de kerk in Nijeveen. En Trea Dobbs? Daar heb ik, geloof ik, inmiddels drie exemplaren van. 'You've Lost That Lovin' Feeling' bereikt een achtste positie in de Top 40, The Righteous Brothers staan in 1988 nogmaals in de top tien met het liedje.

In datzelfde jaar doet Trea mee aan de voorronde van het Eurovisie Songfestival met 'Ploem Ploem Jenka'. Ze wint het niet en mag dus ook niet Nederland vertegenwoordigen, maar heeft wel een joekel van een hit met het nummer. De jenka is op dat moment 'hot property' in Nederland en Dobbs profiteert daarvan mee. In december 1965 verschijnt 'Marmer, Steen En Staal Vergaan', een vertaling van 'Marmor, Stein Und Eisen Bricht'. Ditmaal is Drafi Deutscher de winnaar, maar het is tevens Dobbs' laatste notering in de Top 40. In 1967 trouwt ze met Harry Van Hoof, een huwelijk dat niet lang zal stand houden. Na een tipnotering te hebben gehad met 'Was Jij Maar In Lutjebroek Gebleven' gaat ze met de Sleeswijk Revue optreden. Ze stort volledig in tijdens een voorstelling en daarmee neemt ze voorlopig afscheid van het podium. Ze begint een kledingzaak in Maarheeze en trouwt een tweede maal. Het zijn weinig succesvolle ondernemingen. De winkel gaat failliet en het huwelijk is al snel bekeken. In 1981 neemt ze het veelzeggende 'Laat Het Niet Verder Meer Gaan' op, maar dat zegt vooral veel over haar hit-carriére. In 1986 staat ze nog even in de Tipparade met 'Een Kus Van U Meneer', dat later vooral een 'evergreen' in de homo-cultuur zal worden. Ze is tegenwoordig talentcoach en songschrijfster, ze wil voor geen goud meer zingen.

Kunnen jullie een geheimpje bewaren? Ik heb een uur geleden een krankzinnig bod geplaatst op 'Hide And Seek' van Lillian Dupree, al een jaar dé ultieme nummer 1 op mijn zoeklijst. Zaterdagavond hoop ik jullie te kunnen vertellen dat ik hem heb gewonnen, maar... ik weet ook dat ik niet de enige idioot op deze planeet ben...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten