zaterdag 27 juli 2013

Raddraaien: Jeremy



Je zou verwachten dat in de muziekwereld de fascinatie vooral uit een verzameling-noten-in-de-juiste-volgorde zou bestaan, maar niets is minder waar. Het is vooral de zoektocht naar het onbekende, het nimmer ontdekte, dat niet alleen mij in deze tak van sport houd. Een paar jaar geleden stapte ik de wereld van de muziekfora binnen: Vooral Het Steenen Tijdperk-forum was toen een wereld-op-zichzelf. Een hoekje waar muziek-idioten samen kwamen om te zoeken naar de meest exotische opnames. Er was toen al geruime tijd een zoektocht aan de gang naar 'een vroege opname van Jan Ten Hoopen'. Een plaat waarover niets maar dan ook helemaal niets was te vinden. We hebben het over 2008 en volgens mij is dat tekenend van hoe het medium zich ontwikkeld, want inmiddels kon ik al een 'labelscan' vinden op 45cat. Nu bleek dat deze jonge 'nieuwkomer' in het bezit was van de plaat en ook nog het fotohoesje bleek te hebben. Vooral dat laatste heeft alleen maar meer onduidelijkheid in de zaak gebracht... Of toch ook weer niet? Deze Raddraaier is niet bepaald de een gemakkelijkste opgave, maar dankzij deze ervaring durf ik het te wagen. De Raddraaier van vandaag is 'Cherry' van Jeremy (1970).

We kennen inmiddels drie mensen met de naam Jan Ten Hoopen. De CDA-politicus is de jongste aanwinst, niet in leeftijd, maar die kenden we in 2008 nog nauwelijks. Dan was er ook nog een RTL-nieuwslezer met die naam. Nee, de Jan Ten Hoopen die gezocht werd, was degene die in 1988 doorbrak als winnaar van het NCRV-programma 'Showmasters'. Ten Hoopen ging desondanks niet verder als presentator, maar maakte in 1989 een goed verkopend album: 'Eerlijk Zeggen'. Zélf zag ik Ten Hoopen nog optreden in Sneek tijdens het AVRO-programma 'Hollands Glorie', ten tijde van zijn enige hit 'Jij Bent Alles'. Ten Hoopen maakt jaren erna nog steeds albums, maar hij komt professioneel niet meer aan de bak. Vorig jaar mei werd hij getroffen door een herseninfarct en dat heeft ervoor gezorgd dat Ten Hoopen niet meer op het podium is te bekennen.

En toch is Ten Hoopen allesbehalve een 'nieuwkomer' als deze in 1988 'Showmasters' wint. Hij is dan al 42 jaar en zit al meer dan vijftien jaar in de muziek, alleen niet onder eigen naam. Jan klinkt te ordinair Hollands voor een artiest die een muziek-carriére ambieert en zo gebruikt hij enige tijd de naam Jeremy. Dan duikt plots iemand de informatie op dat er een Jeremy is met een single op het Green Light-label en dat zou deze, bijna vergeten, Jan Ten Hoopen kunnen zijn. Bij nadere bestudering van het fotohoesje is iedereen het er wel over eens dat dit niet 'onze Jan' is. Wel maakt deze Jan in 1972 een plaatje voor CNR met medewerking van Gert Timmerman. 'Do You Know Him' van Jean-Paul staat een paar weken in de Tipparade en dat is de enige juiste plek voor het kneuterige nummer.

Inmiddels heeft het halve forum wel een opname gekregen van mijn single. Inmiddels heb ik een usb-mixertje en wat opname-programma's op de computer, maar in 2009 moet ik nog de hort op met mijn plaatje. Ik leer op een avond in een café Petra kennen. Het is in de allerlaatste periode van mijn drankgebruik. Petra vertelt van haar piratenstation, vertelt over een polka die ze al heel lang zoekt (ik doe een oproep via het forum, maar de opname wordt even later gewoon in Steenwijk gevonden) en biedt me aan om mijn single van Jeremy te vereeuwigen als mp3. Dat gebeurt, maar niet bepaald onder 'schone' naald-omstandigheden en afschuwelijk hard opgenomen. Teveel werk voor een moedige restaurateur en het resultaat na diens' restauratie doet gewoon pijn aan de oren. Zó slecht is-ie ook weer niet...

Nee, Jeremy is niet Jan Ten Hoopen. Jeremy is een anonieme zanger die in 1970 in Londen resideerde en met Guy Fletcher en Doug Flett samenwerkte. 45cat vertelt me nu dat de plaat eveneens in Australië is uitgebracht, in Nederland is de single op Green Light en heeft, zo gezegd, een fotohoesje. Zowel 'Cherry' als de b-kant 'One Day Someday' is nogal dertien-in-een-dozijn, erg prettige popliedjes, maar niks bijzonders. Als Raddraaien niet had bestaan, hadden jullie er nooit van gehoord!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten