dinsdag 12 december 2023

Week Spot: The Decisions


De Top 100 is een feit met een dubbele punt. Ook al verander ik van mening met betrekking tot bepaalde platen en noteringen in de Top 100, de lijst blijft zoals die nu is. Ik moet ook zeggen dat ik er erg content mee ben maar het wordt alleen een beetje pijnlijk als ik naar de 'bubbling unders' kijk en de plaatjes die het niet hebben gehaald. Zelfs een 'Stop Come Down' van Duane Clark heeft het niet gehaald terwijl ik dat wel reken tot één van de allergrootste hits uit januari en februari 2023. Het zou eveneens pijn doen om één plaat uit de Top 100 te laten verdwijnen ten behoeve van een Duane Clark of een ander twijfelgeval en dus laat ik het zo. Komende zaterdag ga ik alleen maar platen draaien uit de 'bubbling under' en ik kies voor de eerste jaren zeventig-plaat die buiten de Top 100 is gevallen als de Week Spot. In de oorspronkelijke Top 100 van de jaren zeventig-aanwinsten staat het zelfs nog binnen de top vijftig, dus ook hier is weer geen sprake van een merkbare 'bubbling under'. De Week Spot is deze week 'It's Love That Really Counts' van The Decisions uit 1971.

Twee jaar geleden volg ik het Soul Direction-label even op de voet. Ik heb in de jaren ervoor al regelmatig contact gehad met Alan Kitchener van het label en het is dan even een druk baasje dat soms wel drie emails per dag verzend. Qua releases volg ik hem voor zes of zeven singles en daarna geloof ik het min of meer wel. Hij doet in ieder geval wel in exclusief werk! The Decisions is één van de releases uit 2021 en dat bevat twee opnames die de groep heeft gemaakt in 1968. De band stuurt de tape naar een radiostation in de hoop dat het weer wordt geretourneerd. Dat laatste gebeurt niet en de mastertape is reeds gebruikt voor een andere opname. Bijna een halve eeuw later krijgt de band alsnog de tape in handen en beide nummers vormen in 2021 een single op het Soul Direction-label. The Decisions is een band uit Atlanta, Georgia, en bestaat uit de heren Hildred Thomason, Fred White, Henry Little en Howard Simpson. De groep zet in 1968 haar eigen York-label op. De Soul Direction-single had het debuut moeten worden. De volgende twee singles verschijnen wel op York in 1969.

In 1971 komt de groep terecht bij het hagelnieuwe Sussex-label. Clarence Avant is de eigenaar van het label uit L.A. en Buddah zorgt voor een nationale distributie. Sussex zal vooral veel geld verdienen met Bill Withers, maar heeft ook de heren Mike Theodore en Dennis Coffey aan boord. Theodore en Coffey werken sinds de jaren zestig samen als freelance producenten en schrijvers. Coffey wordt huisproducent van Sussex en maakt zelf ook enkele platen voor het label. Ook produceren ze Rodriguez' album 'Cold Fact'. Dan zie ik nu ook dat de 'Mr. Sugar Man' op 8 augustus is overleden. Dat heb ik helemaal gemist! Terug naar The Decisions. De heren Coffey en Theodore zijn ook hierbij betrokken en de eerste single is een nummer van de hand van Burt Bacharach en Hal David en oorspronkelijk een hit voor The Shirelles. Met de vakkundige hand van Coffey en Theodore krijgt het nummer een stijlvolle update. Het zal niet een hele grote hit worden maar is wel het nummer waarvoor The Decisions het best wordt herinnerd.

The Decisions maakt nog twee singles voor het Sussex-label en in 1972 is het alweer afgelopen voor de band. Het Sussex-label gaat overigens in 1975 bankroet als blijkt dat de eigenaar de belasting een pootje heeft proberen te lichten. Ik zie net dat Soul Direction vorig jaar zelfs een opvolger heeft uitgebracht met twee méér verloren gewaande opnames uit 1968. Tja, je kan niet overal van op de hoogte blijven  als je ook nog een gewone dagtaak hebt. 'It's Love That Really Counts' is het afgelopen jaar steeds een feestje geweest om te draaien in mijn shows en eigenlijk zou de plaat een plekje in de Top 100 verdienen. Daar is echter slechts ruimte voor 100 platen en geen 101. De Week Spot is dan het hoogst haalbare.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten