woensdag 27 december 2023

De handel en wandel van 2023: januari tot en met april


Om maar heel erg kort door de bocht te gaan: Als ik af ga op de berichten op Soul-xotica en mijn fotocamera heb ik nauwelijks opzienbarende fietstochten gemaakt tot september. In de maanden mei tot en met augustus kan ik zelfs helemaal niets vinden. Ze zijn er heus wel geweest. Vaak een blokje om vanuit het werk. Nu ik dit schrijf, denk ik opeens aan een donderdagmiddag met zelfs een regenboog en even later ook regen. Dat kan ik in eerste instantie niet meer terug vinden op Soul-xotica. In tweede instantie ook niet. Dat zal zijn omdat ik op donderdagavond vaak niet publiceer en op vrijdag is zoiets alweer vergeten. Dankzij de camera vind ik zelfs een fietstocht die ik niet heb gezien op Soul-xotica terwijl ik ongetwijfeld hierover heb geschreven. Dat weet ik honderd procent zeker. Ik ga het dus opdelen in drie tijdvakken. Vanavond glij ik door de maanden januari tot en met april en zal daarbij ook de paar memorabele fiets- en wandelavonturen delen. Omdat deze activiteiten té minimaal zijn voor een bericht, wellicht ook nog wat andere bezigheden in deze maanden .

De voorraad berichten op Soul-xotica begint met een 'Zeven letters functioneel'. Het is maandag 2 januari en ik bezorg de post die ik eigenlijk op oudejaarsdag had moeten rond brengen. Het is een zeer ontspannen rit met vele kilometers in alle uithoeken van Steenwijk en niet veel post. Ik geniet met volle teugen, onder andere in Tuk. Toch zal het plezier een paar weken later even verdwijnen. Officieel sta ik onder contract in Meppel maar werk bij de collega's in Steenwijk. Nu wil het postbedrijf dat ik helemaal in Steenwijk onder contract kom maar dat zie ik niet zitten. Gelukkig hebben we nu een andere 'baas' in Steenwijk maar nog altijd wil ik dat mijn contract in Meppel blijft. De 'baas' die we in januari 2023 hebben is op zichzelf altijd een goede kerel geweest, maar in zijn nieuwe functie krijgt hij nare trekjes. Daar wil ik dus niet onder vallen. Het maakt dat ik een week thuis blijf van het werk met psychische klachten voordat er een gesprek plaats vindt met de mensen in Meppel. Als dat gesprek de gewenste uitkomst heeft, ben ik ook weer vlug bereid. Alles blijft bij het oude. Het geld komt uit Meppel en ik bezorg post in Steenwijk. Hoewel er nauwelijks recreatief wordt gefietst in deze maanden heb ik daarbij wel dagelijks een prachtige fietstocht van Uffelte naar Steenwijk en terug.

Gedurende deze periode van afwezigheid op het werk ga ik op de maandag met de bus naar Assen voor flink wat singles. Ik ga ook met de bus naar Meppel voor het gesprek en vier het na afloop met meer singles in de kringloopwinkel van Meppel. Aan het einde van de eerste maand heb ik de Gele Bak al flink aangevuld en ook de business met de Blauwe Bak is als vanouds. Het eerste spoor van recreatief fietsen is vervolgens op maandag 6 februari. Ik wil wel eens kijken op de Col Du Vam, ofwel de oude vuilnisbelt van de voormalige VAM in Wijster. Eerst plan ik om het met de bus te doen en dan te lopen, maar dat gaat een helse tocht worden. Op deze maandag ben ik vlug bereid en ga met de fiets. De postfiets wel te verstaan. Zonder fietstassen maar verder wel een logge gele transportfiets waarmee je eigenlijk niet mee op de Col mag komen. De helm heb ik eveneens thuis gelaten. Op de Col zélf is het vooral lopen want het is zo steil dat ik er niet tegenop kom. Een week later, op dinsdag 14 februari, maak ik een prachtige wandeling door de bossen naar Havelte. Ik neem de boodschappen mee terug in de bus want ik heb dan nog de 'Tuesday Night Music Club' te doen om zeven uur.

Ik ben op een woensdagmiddag aan het bezorgen in Steenwijk als ik Ronald tref. Hij is op de Rembrandtstraat mijn buurman en we hebben een gezamenlijke vriend in de vorm van Patrick. Ik heb hem al jaren niet meer gezien als ik hem in september 2021 tegen het lijf loop tijdens de coronademonstratie in Steenwijk. Hij vertelt me dan dat Patrick een jaar eerder aan kanker is bezweken en dat maakt dat het voor mij een paar minuten helemaal stil wordt. Nu tref ik hem dan weer en komt het gesprek al snel op komende zaterdag. Volgende week zijn de gemeenteraadsverkiezingen waar vooral de stand van de agrarische sector een heet hangijzer zal zijn. In Den Haag wil men zaterdag de grootste boerendemonstratie houden in het Zuiderpark. Ronald en ik willen er beide wel naar toe, alleen hoe? Met de trein voor het volle pond is het ons niet waard. Uiteindelijk maken we gebruik van een groepsticket en zijn we een stuk goedkoper uit. De demonstratie (samengevat in 'Met het rubber deur de blubber') is afzien want deze overlijden mijn schoenen definitief. De sneeuw van de voorgaande dag en de blubber in het park zijn hier debet aan. Als we voor het podium staan, zijn mijn sokken al doorweekt en beginnen mijn spieren te trekken door de kou. Het zal uiteindelijk ook niet de grootste demo worden, Nederland is duidelijk moe van eht demonstreren. De bezetters van de snelweg krijgen daarentegen de ME en het waterkanon, dus dat is weer fijn meegenomen!

Met de Pasen heb ik een idee. Ik wil op zaterdagavond een drie uur durende 'Do The 45' met uitsluitend gospelsingles. Het is een knalshow en als ik het wil uploaden naar Mixcloud ontdek ik dat ik de opname niet heb gestart. Ik kan wel janken! Het idee was dat ik op zondagmiddag dan een eind zou kunnen lopen en naar de show luisteren. Dan maar een andere show? Dan blijkt de accu van de mp3-speler bijna leeg te zijn. Enfin, er móet worden gewandeld op paaszondag. Zonder muziek maar ik heb het ook bijna niet gemist. Ik heb een ambitieus plan en... breng dat tot uitvoering. Over Ruinen en Ansen en via een 'mysterieus' pad naar Uffelte. De laatste paar kilometers zijn loodzwaar want het is een kwartier voor Blarenstein. Ik heb zojuist even gebladerd door de berichten van april en mei want ik denk dat de spit wel ergens ter sprake moet zijn gekomen. Dankzij Google QMusic weet ik nu dat dit omstreeks 24 april moet zijn geweest. Het is op het radiostation namelijk de week van de jaren tachtig.

Ik denk dat ik straks de berichten van mei en juni ga doorspitten om te kijken of ik daar morgen een verhaaltje uit kan putten. Overigens kan ik melden dat vanmiddag 31 singles zijn binnengekomen van Mark welke ik in het nieuwe jaar aan jullie ga voorstellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten