dinsdag 5 december 2023

Singles round-up: december 1


'Het lijkt Sinterklaas wel...'. Deze gedachte doet me vanmiddag in de lach schieten. Ik heb de goedheiligman verzocht om vóór vertrek naar Spanje nog even langs te gaan en wat ongerief uit mijn lichaam te trekken en mee te nemen naar verre oorden, maar dat is teveel 'wishful thinking'. Het is officieel: Een griep als van dit kaliber heb ik voor het laatst gehad in 2019. Zoals ik me nu voel zie ik mezelf nog niet voor het weekend post bezorgen. Wel zal ik een keertje moeten beginnen met Soul-xotica en dan blijkt vandaag wel geschikt te zijn. De postbode heeft in de afgelopen 48 uur maar liefst tien singles bezorgd. Ik ga nu de eerste vijf behandelen. Eentje heeft al een 'wildcard' gekregen voor de Blauwe Bak Top 100 en het bevat tevens de kersverse Week Spot. En de oplossing van het mysterie van vorige week over het verwachte PostNL-pakket: Het is een platendealer uit de grensstreek!

De Blauwe Bak-verzameling loopt voor mij van 1 december tot en met 30 november. Platen die na 30 november binnen komen, moeten een jaar wachten voor de Blauwe Bak Top 100. Ik heb dit jaar al heel vaak erover nagedacht om de dingen even ietsje anders te doen en ook omdat één geheide favoriet van 2023 maar niet op tijd lijkt te willen arriveren. Het vorige exemplaar is zoekgeraakt in de post en ik heb de plaat eind juli betaald. Vandaag, dinsdag 5 december, is het vervangende exemplaar gearriveerd. Ik denk dat in januari evengoed nog een top zoveel komt van 'nieuwe' platen uit 2023 en ook daarin zal die hoog genoteerd staan. Ik trap dus af met de allerlaatste single die nog mee mag in de Blauwe Bak Top 100 van 2023.

* Trambeat- Don't Hold Back (UK, LRK, 2023)
* Gary Beals- All Of Me (UK, LRK, 2023)
Trambeat dus! De plaat is de afgelopen maanden al vaker ter sprake gekomen. Ik hoor 'Don't Hold Back' voor het eerst in april. 'Ik wil deze op vinyl hebben', roep ik meteen en ga naar de Bandcamp-pagina van de groep. Tot mijn grote verbazing is er helemaal geen vinyl beschikbaar. Een paar weken later vis ik bij Liam van LRK Records en ik weet hem enthousiast te krijgen. Ik heb verschillende keren gedreigd het tot Week Spot te maken, maar dan is de single weer niet op tijd binnen. Gaat het deze week dan de Week Spot worden? Nee, ook dat niet. Wel zeer binnenkort, dat kunnen jullie in ieder geval in de agenda schrijven. Het nummer is inmiddels gesneden koek voor mij. Een lekkere vlotte Mod-achtige beat met een zeer prettige 'hook' in het refrein die me meteen doet opspringen uit mijn stoel. Ik heb de rest van het materiaal van Trambeat nog niet onderzocht maar dat doet Liam ter plekke. De b-kant van de single is dan ook instrumentaal omdat Liam 'niet zo zeker is van de rest' en ik deel zijn mening. Gary Beals is een andere single die eerst digitaal verschijnt. Onlangs heeft Gary het album 'The Melody Within'  uitgebracht via LRK en komt 'All Of Me' beschikbaar als vinylsingle. 'All Of Me' heeft een lekkere retrosoul-beat maar... hier heeft de single wel een b-kant gekregen. Liam's ultieme favoriet van het album: 'Self Revolution'. De psychedelische soul-benadering is hier wel erg 'lo-fi' voor woorden, maar ik kan wel horen wat hij bedoelt. Het steekt muzikaal ietsje complexer in elkaar en het resultaat krijgt ook mijn handen op elkaar.

* Darrow Fletcher- What Have I Got Now (UK, Jacklyn, 1966, re: 2022)
Ik ben 'live' aanwezig als Ace in 2021 de 'REPRO'-serie begint en bestel dan ook een paar uit de nieuwe serie. Het zijn platen die origineel niet te betalen zijn. Ace voorziet de markt van een gelimiteerde oplage met alle auteursrechten betaald aan de oorspronkelijke belanghebbenden. Toch raak ik na een paar releases wel weer uitgekeken op het concept. Dan hoor ik een paar weken geleden 'What Have I Got Now' van Darrow Fletcher en zie dat deze eind 2022 is uitgebracht in de REPRO-serie. In het oorspronkelijke mono dus met een lekker rauw randje. O ja, dit is overigens de nieuwe Week Spot en de eerste plaat (samen met Gary Beals) die tot volgend jaar zal moeten wachten voor een Blauwe Bak Top 100.

* Alpaca Phase 3- Paper Man (UK, Deep Soul, 1974, re: 2023)
Als we dan toch in de hoek van Ace en Kent zitten...  Heeft Deep Soul het afgelopen jaar nog iets fraais uitgebracht? Ja dus! Deze single van Alpaca Phase 3. Een groepje dat omstreeks 1975 een aantal opnames maakt met Sam Dees. In 1973 begeleiden de Alpaca's ome Sam in zijn eigen 'False Alarms' en dat is de meest 'diepe' kant van de twee hoewel 'Paper Man' helemaal niet verkeerd is. Volgend jaar niet vergeten om zo nu en dan eens bij het Deep Soul-label te kijken!

* Eli "Paperboy"  Reed- WooHoo (US, Warner Bros., 2013)
Kassakoopje. In 2013 is dit een Record Store Day-release van Eli. Een zeer eigenwijze productie. De bestandsdelen zijn zo oud als de weg naar Rome, maar het geheel samengevoegd en geproduceerd tot een blues-achtig ding dat in de verte lijkt op een gelikt popdeuntje uit dit tijdvak. Gelukkig is 'Call Your Boyfriend' meer geschikt voor de Blauwe Bak? Wel ja, het is een omgedraaide wereld want hier doet Eli een bijna een 'deep' uitvoering van een oorspronkelijk Zweeds synthpophitje uit 2011. Ik vind het passen voor de Blauwe Bak!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten