dinsdag 26 december 2023

Week Spot: Avis


Aanvankelijk zal ik gewoon 'The Vinyl Countdown' doen op de zondagavond. Kerstnacht wordt echter méér gevierd in Engeland dan de kerstdag zelf en dus weet ik dat ik een zeer gelimiteerd bereik zal hebben. Omdat mijn collega van negen tot elf heeft laten weten de tijd met familie te willen doorbrengen, wil ik om negen uur beginnen. Een paar uur van tevoren en ik voel me niet fit genoeg voor dit, hoewel ik al wel de drie bakken heb geselecteerd en het 'voorwerk' heb gedaan. Ik kan natuurlijk ook op eerste kerstdag 's middags gaan uitzenden? Na de fietstocht naar Steenwijk heb ik het echter wel gehad en zo komt deze dinsdagmiddag in beeld. Helemaal als collega Long John Sliver aangeeft dat hij vanaf elf uur 's ochtends wil gaan uitzenden. Ik heb vanmiddag de stream gepakt van twee tot vijf. Daarna kun je me opvegen. Ik heb zojuist het restant bami van gisteren naar binnen gewerkt en ben nu helemaal klaar om jullie voor te stellen aan de laatste ontbrekende plaat in de Blauwe Bak Top 100, tevens de Week Spot.

1. Baby This Love I Have - Avis (US, Feline FMG-187, A, 1987, re: 2023)

Op het hoesje staat 2022 als jaartal vermeld maar de plaat is pas afgelopen juli opnieuw uitgebracht. 1987 is ook een vermoeden. We weten alleen dat Avis van 1983 tot en met 1987 platen heeft gemaakt. Op het fotohoesje van de nieuwe uitgave staat een ietwat korrelige foto van ogenschijnlijk een grote mooie vrouw. Je kan ook meteen voorstellen waar de stem en de energie vandaan komt, ze heeft genoeg ruimte daarvoor. Ze brengt de singles uit op het Feline-label en anno 2023 is Fraternity Music Group uit New York de initiatiefnemer. Ik geloof dat de originele single uit 1987 ook geen catalogusnummer kent. Volgens het hoesje zou de nieuwe uitgave een speciale remix moeten zijn, maar ik vermoed eerder dat het vinyl is gerestaureerd want ik hoor vrijwel geen verschil in vergelijking met de versie op Youtube. Ik kijk daar ook nog even in de commentaren maar helaas geen informatie daar. Tja, dan ben ik met Avis wel aardig snel klaar want we weten echt niet wie de beste dame is.

Het nummer zélf is echter al twaalf jaar oud. Het staat op de elpee 'Adventures In Paradise' van de grote Minnie Riperton. Het is Avis' credit dat ze de plaat meer een funky behandeling geeft. Minnie heeft een onmenselijk stembereik. Zelfs in de hoogste regionen kan ze nog een melodie zingen en het is bewonderenswaardig dat Avis dit precies weet na te doen. Ja, ze evenaart het niet, maar het is niets minder dan Minnie alleen dan met een iets stevigere begeleiding. De plaat is een groeibriljant voor mij. De single ligt eerst een week of wat in mijn boodschappenmandje bij Juno voordat ik de bestelling plaats. Daarna draai ik hem geregeld maar het is pas het laatste weekend van mijn onvergetelijke vakantie (waarover méér in de komende dagen) dat de single echt een plekje inneemt in mijn hart. Dat de plaat op nummer 1 is gekomen in de Blauwe Bak Top 100 zegt ongetwijfeld veel over mijn gevoel naar de vakantie toe. Zoals gezegd ga ik daar de komende dagen nog vaak over schrijven.

Hoe ziet de planning eruit voor de komende dagen. Welnu, ik ga twee dagen wandelen en fietsen. Ik denk dat ik in de laatste drie maanden méér heb gefietst dan in de voorgaande negen en dus zal de vakantie de scheidslijn worden. Een 'Singles round-up' op vrijdag, een 'Eindstreep' over december én 2023 en dan blijft er nog één bericht over voor iets anders. Op oudejaarsdag schrijf ik uiteraard weer een brief aan het oude jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten