maandag 23 oktober 2023

Singles round-up: oktober 8


Gedurende het weekend ben ik niet meer toegekomen aan het publiceren en dus zal ik deze week het gaspedaal extra diep indrukken. De geplande fietsmaandag is de ijskast in gegaan en... ik denk dat ik daar nog lang plezier van ga hebben. Het enkel van vorige week vrijdag heeft de hele week lopen zeuren op de achtergrond en het voelt alsof hij vandaag en gisteren de benodigde rust heeft gekregen. Het is een stuk minder gevoelig. Aan fietskilometers geen gebrek overigens want ik ben de hele week in Steenwijk. Vanwege de herfstvakantie en een verschrikkelijke mailing hebben we het daar extra druk. We hebben deze mailing ieder jaar rond deze tijd en het zijn héle kleine kaartjes. Ik heb al voorgesteld dat ik me alleen met deze kaartjes ga bezighouden want de rotdingen kun je nauwelijks bundelen tussen normale post. Ik besluit vandaag eerst de partij singles van Mark en stop daarbij de twee singles die ik vorige week dinsdag bij de kringloopwinkel in Tuk heb gekocht.

* Casper Peters- Find My Way (US, Enterprise, 1970)
Een witte promo op het Enterprise-label, dat doet me meteen denken aan 'You'll Wake Up Wiser' van Chuck Boris. Dat is een 'writers' original' welke nadien door diverse (betere) soulartiesten is gecoverd. Casper Peters houdt het echter bij covers en ik heb net de oorsprong opgezocht van 'Find My Way'. The Tymes neemt het in 1969 als eerste op en Paul Anka doet zijn versie in hetzelfde jaar. In 1972 zal The Three Degrees het nummer op de plaat zetten en tenslotte in 1975 The Players. Deze groep zal een jaar later de naam veranderen in Cameo en 'Find My Way' is hun debuut. Ik moet meteen zeggen dat ik Casper bedrieglijk dicht in de buurt vindt komen van genoemde Boris. Deze single is echter geproduceerd door Steve Cropper en Don Nix. Zoals meer op het Enterprise-label balanceert het op de pop en 'blue-eyed soul' maar de uitvoering bevalt me zeker. Op de keerzijde staat 'April' van Don Nix en dat is nog meer pop.

* Billy Shields- I Was A Boy (US, Harbour, 1969)
Ik moet altijd denken aan 'Sgt. Pepper' maar dat is Billy Shears. Shears is op zijn beurt weer Ringo Starr in 'With A Little Help From My Friends' en ik mag hopen dat Billy Shields een betere zanger is. Dat is zeker het geval en wat een uitvoering! Het refrein is bijna Love Affair-achtig en dat mag als een compliment worden gerekend. De b-kant klinkt helaas meer als B.J. Thomas.

* Bobby Stringer- You've Got Too Many Miles (US, SWAR, 1979)
Het is de b-kant waarvoor ik dit heb gereserveerd en dat heeft meteen een warm Southern Soul-geluid. De a-kant heet 'Before You' en is luie Southern Soul-disco als dat bestaat. Beide kanten zijn heerlijk in mijn oren, de a-kant klinkt bovendien ietsje professioneler maar beide kanten hebben zo elk hun charme. Voorlopig neig ik naar 'Before You'.

* Sweet Cream- You Brought Joy (US, Shady Brook, 1978)
'You Brought Joy' is disco gemaakt met handen, hoofd en voeten en een stel dames. Hoewel het op bepaalde punten is afgekeken van grote disco-producties overheerst de originaliteit hier. Zulke fraaie zangarrangementen kom je niet tegen bij de latere Three Degrees om maar iets te noemen. 'Pretty Little Black Boy' is een ballade maar daar heb ik vanavond even geen zin in.

* Sherlyn Whittiker & Touch- That Is Why (US, Dade, 1978)
Dit is de duurste single uit de partij. Een plaat die momenteel heel erg in trek is bij de meer progressieve disco- en soul-dj's en derhalve lastig te vinden is. Kwaliteitsdisco welke een schoonmaakbeurt verdient (het tikt zo nu en dan over). De b-kant is 'in your face' disco en totaal niet interessant. Sherlyn gaat lekker los op de a-kant en dat maakt duidelijk het verschil met generatiegenoten. Ik heb net het vinyl bestudeerd en zie verschillende krasjes (wat de plaat flink in prijs heeft doen laten zakken) en het is waarschijnlijk één van deze die de drie tikjes veroorzaakt. Ik kan er op zichzelf wel mee leven.

* Darlene Winter- Love High (US, Fee Detroit, 1978/1979)
1978 of 1979. De vorige in de catalogus is van 1978 en de volgende van 1979. We blijven op de dansvloer voor opnieuw een disco-stamper van een hoog niveau. Als de dobbelsteen net even iets ander was gevallen, zou 'I Will Survive' de obscure dj-favoriet zijn geweest en 'Love High' één van de grootste disco-hits. Gelukkig is het andersom zodat ik Darlene Winter het komende seizoen geregeld kan draaien.

* Best Bros.- Nuclear Love (NL, BMR, 1981)
Het is alweer een paar weken geleden dat ik voor het laatst bij de kringloopwinkel in Tuk ben geweest. Ik koop dan vooral Franstalige singles uit de vijftig cent-bak. Later zie ik beneden nog een bakje singles staan en deze zijn apart geprijsd. Erg bizar want ik zie in de meeste geen extra waarde. Het lijkt erop dat een medewerker Discogs heeft geraadpleegd want Best Bros.  staat daar genoteerd voor 1,50 euro en Stoat Bros.  voor maar liefst 4 euro. Maar ja... een vraagprijs hoeft nog niet de waarde te zijn. Van Best Bros liggen nog een paar exemplaren en staat op Discogs gecategoriseerd als 'funk/soul'. Ik ben benieuwd. Beide kanten zijn maar zo zo. 'Nuclear Love' klinkt erg goedkoop en ik heb een lichte voorkeur voor 'Shake It Love It Do It'. Omdat ik hem gewoon even wil uitproberen, stop ik hem voor die kant in de Blauwe Bak maar kan niet verzekeren of die er over een jaar nog staat.

* Stoat Bros- Cagee Bee (NL, BMR, 1981)
Ik heb een mazzeltje. Deze single staat er voor vier euro en ik ben eigenlijk heel nieuwsgierig. Bij de kassa kijkt de dame naar Best Bros en slaat tweemaal 1,50 aan. Cheers! Voor een daalder wil ik zeker wel even gokken. 'Cagee Bee' is prettige instrumentale 2-Tone buiten een gesproken intro. Ik heb het sterker gehoord maar het is wel grappig. De b-kant biedt ons 'Split Decisions' en dat klinkt heel erg Joe Jackson uit zijn vroege dagen. Als iemand meer info heeft over Stoat Bros of Best Bros, dan hoor ik het graag! Er liggen meerdere exemplaren bij de kringloop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten