maandag 23 oktober 2023

Het zilveren goud: 1998 deel X


De maanden oktober en november in 1998 behoren niet tot mijn vrolijkste maanden. De laatste aflevering van 'Het zilveren geheugen' is daarvan een aftrap geweest en ook in volgende weken zal het zo nu en dan aan bod komen. Toch ben ik vanavond in de stemming voor een feestje. Ik geloof dat het komend weekend Halloween is, een evenement waar ik helemaal niets mee heb. Dat herinnert me opeens aan een feestelijke gebeurtenis welke van buitenaf op Halloween lijkt maar dat niet is. Ik zal straks gedurende het verhaal eens kijken op Wikipedia wat de oorsprong is van Bonfire en hoe de parallellen lopen met het Amerikaanse Halloween. Het vuur is immers eveneens bedoeld om kwade geesten te verdrijven? Bonfire valt in 1998 midden in de depressie. Ik kan me herinneren dat ik de 's middags nog naar Ashton-under-Lyne ben geweest voor een zoek aan de MIND. Meer daarover in een andere aflevering. Als ik aan Bonfire denk, komt Paul opeens ook binnen. Nog meer inspiratie voor toekomstige berichten! Vanavond, net als in oktober 1998, een alcoholvrije Bonfire. Alcohol is immers 'not done' op het terrein van de Emmaus.

Ah okay, ik ben officieel een maand te vroeg. Ik zie net dat het op 5 november moet zijn geweest. Op 5 november wordt Guy Fawkes gevierd. Guy Fawkes maakt deel uit van een groep katholieke oproerkraaiers welke op 5 november 1605 tracht de House Of Lords in Londen in de as te leggen. Het complot staat bekend als The Gunpowder Treason Plot. Guy Fawkes of Treason Night zijn de bekendste namen van het Engelse gebruik. Er zijn wel meerdere grote vuren, denk aan de lokale Drentse paasvuren, maar de Engelsen vieren het uitsluitend op 5 november. Dat rijmt op zichzelf ook wel weer mijn tijdlijn want ik zit dan al een tijdje in een dip voordat ik naar de MIND toe ga. Wij hebben een groot vuur achterop het terrein en Bob steekt ook een paar vuurpijlen af. Eentje lijkt achter het Huddersfield Canal te eindigen en dan roept Carol opeens 'Me bottle' alsof daar iemand van ons zou zitten met een fles White Lightning. Er worden deze avond verschillende foto's gemaakt en bij eentje loopt Bob over een smal stenen muurtje. Hoe klein en onbenullig maar dat weet ik nog wel te herinneren. Vooral omdat eerder genoemde Paul de foto zonder toestemming in de nieuwsbrief had geplaatst met een grappig bijschrift. Bob kon het niet waarderen.

Ik weet niet of de samensmelting van Guy Fawkes en Halloween overal is ingeburgerd. De 'trick or treat' heet bij Guy Fawkes 'trick or treason', maar het resultaat is hetzelfde. Heel veel snoepgoed, chocolade en 'propers'. Wat is 'propers'? Filtersigaretten als tegenhanger van onze vieze sjekkies. Norah van kantoor is er samen met haar man Stu en zorgt voor de peuken. Ik weet even niet of Stu dan al bij ons werkt. Hij zal onze 'deputy' worden nadat het niets is geworden met Mike en Franse Jacky er met de kas vandoor is gegaan. In 1999 zit ik alweer een paar weken in Nederland waardoor dit de enige Bonfire is geweest die ik heb meegemaakt in Engeland.

Dan ga ik nu kijken naar de zes singles van vanavond. Deze heb ik aangeschaft in de maanden augustus en september 1998. Volgende maand start ik dan met de singles van oktober maar helemaal 'inlopen' doe ik op dit moment nog niet. Er zijn later immers nog een paar maanden waarin ik bijna niets nieuws kan toevoegen aan de verzameling. Nick Lowe heb ik in eerste instantie voor een aflevering van 'Het zilveren goud' gepland als het over mei gaat. Bij het maken van de foto zie ik dat ik een datum heb geschreven op het hoesje: September 1998. Ik heb even geen idee waar de plaat vandaan moet komen maar dat is wat anders.

3135 Lovefool - The Cardigans (UK, Stockholm, 1996)
3136 Mmm Mmm Mmm Mmm Mmm - Crash Test Dummies (UK, RCA, 1994)
3137 Karma Police - Radiohead (UK, Parlophone, 1997)
3138 Game On - Catatonia (UK, Blanco Y Negro, 1998)
3139 Cruel To Be Kind - Nick Lowe (UK, Radar, 1979)
3140 Saturday's Child - The Spectrum (UK, RCA Victor, 1967)

De laatste heb ik op een zaterdagmiddag in een 'charity shop' in Ashton gekocht samen met 'Glory' uit 1969. Deze single vind ik in 1998 helaas erg vervelend en laat hem achter in Engeland. 'Saturday's Child' is voor mij gaan groeien sinds de start van The Vinyl Countdown in 2013. Dit is overigens dezelfde zaterdag als wanneer ik de cassettes van Genesis en Sophie Zelmani koop. Een paar weken eerder ben ik op een maandagmiddag naar Manchester geweest. Ik koop dan onder andere een elpee van de Deense formatie The Savage Rose maar laat ook deze achter in Mossley. 'Game On' is dan net uit de hitparade verdwenen en mag voor half geld weg. De eerste drie heb ik in augustus gekocht bij Ark Records in York nadat ik terug ben gekomen van mijn vakantie in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten