donderdag 27 juli 2023

Week Spot: Fruitcake


Een goede Engelse vriend doet in principe elke vrijdagmiddag nog een stream. Of hij moet drukke plannen hebben voor het weekend waardoor het niet kan door gaan. Een stream zoals deze in 2020 is ontstaan toen de kroegen en clubs noodgedwongen dicht moesten blijven. Over al dan niet een noodzaak voor die maatregelen wil ik het vanavond niet hebben. Feit is dat onder dj's een kortstondige hype ontstond om maar de camera's te richten op de apparatuur terwijl ze plaatjes gingen draaien. Het is ook de tijd dat menigeen een podcast begint, al dan niet op Youtube. Met de versoepeling van de regels komt bij de meesten het klad erin en zo ook één van de Fruitcake-muzikanten. Het is in de zomer van 2021 dat ik kennis maak met de podcast van BabyBoomerBeats. Ik kijk net even op de website van de heren en daaruit blijkt wel dat ze geen tijd meer hebben voor de podcasts. Een van de twee mensen is Rob Taekema en hij is in de jaren tachtig actief met Fruitcake en als schrijver ook verantwoordelijk voor de Week Spot van deze week: 'You Cheer Me Up' van Fruitcake uit 1980.

Meesterdrummer. Die naam past Johannes Blanksma als geen ander. Hij speelt door de jaren heen bij Boom Boom Mancini, Novo Band, Fruitcake en in meer recente jaren is hij de drummer van de Sneker bluesrockband Roadhouse. Rob Taekens is vooral bekend van Fruitcake. In één van de eerste podcasts vertellen de beide heren over hun muzikale geschiedenis en dat is erg interessant. Zo leer ik dat de eerste Fruitcake nooit tot optredens of plaatopnames is gekomen. De band is echter ambitieus genoeg om geld te investeren in een professioneel logo en Taekens en de zijnen kunnen als het ware de merknaam over nemen. 'My Feet Won't Move' wordt een grote hit in Nederland maar na twee jaar is het avontuur alweer ten einde. Taekens speelt tegenwoordig in verschillende bands en is daarnaast ook zang- en gitaardocent.

Ik hoop niet dat ik ooit per ongeluk voor de plaat heb betaald. Het is in de goede oude begintijd dat ik nét plaatjes koop bij Mark. Eens in de twee maanden vraag ik om een totaalbedrag en maak het geld over. Het is altijd een verrassing wat er binnen komt en op een zeker ogenblik arriveert deze single van Fruitcake. Ik vind het een 'oddball' want ik denk in eerste instantie dat het om 'My Feet Won't Move' moet gaan. Het is pas omstreeks 2019 dat ik ontdek dat het om 'You Cheer Me Up' gaat. Er zijn in de afgelopen jaren al heel wat exemplaren gered uit de kringloopwinkels en middels Mark in de Engelse handel terecht gekomen. De Engelsen zijn nog niet helemaal gek geworden want een single brengt hooguit tien tot vijftien pond op, maar dat is toch al gauw meer dan een tientje winst. Ik heb zelf overigens nog geen singles verscheept maar ben wel voortdurend op zoek naar keurige exemplaren. Hetzelfde verhaal als met 'I've Got The Need' van Spooky & Sue en 'You Can Count On Me' van Sammy Davis Jr. Om nog maar te zwijgen over 'A Taste Of Honey' van The Supremes & The Four Tops. Van die laatste weet ik nog maar sinds een paar maanden dat Engelsen hier grif 500 euro voor betalen. Ik ben zelf altijd vergeten om een exemplaar te kopen en ben daar royaal té laat mee!

In het contact dat ik heb met Rob naar aanleiding van een Babyboomerbeats-uitzending heb ik de eer om het grote nieuws bekend te maken. Hij is namelijk nog niet op de hoogte van het feit dat Engelse boogie-  en Modern Soul-liefhebbers 'You Cheer Me Up' hebben omarmd, maar is trots als een pauw. Tijdens de podcast blijkt al dat het één van zijn ultieme Fruitcake-favorieten is. Ik weet niet of ik de nieuwsbrieven uit heb gezet, maar feit is dat ik na een paar uitzendingen van de podcast het wel geloof. Er is een start gemaakt met een tweede seizoen maar nu zijn de mannen vooral weer druk met optredens en dergelijke.

'You Cheer Me Up' is een fraai stukje klasse-soul uit 1980 en ik noteer de plaat als de nummer 50 in een top 80 van favoriete soulvolle platen uit dat decennium. Het eerste deel van deze top 80 draai ik komende zaterdag vanaf elf uur: De nummers 80 tot en met 41. De resterende top 40 komt voorbij in een volgend weekend als ik weer de jaren tachtig centraal ga stellen. Zondag is het overigens 1989 op de radio maar ik kon geen passende Week Spot uit dat jaar vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten