maandag 10 juli 2023

Honderd achteruit: Jay Ferguson


De Blauwe Bak Top 45 van 1971 heb ik vanmiddag al samengesteld en daar is eveneens een Week Spot uitgerold. Deze week een persoonlijke held die al eens vaker de Week Spot heeft gehad of waarover ik heb geschreven, maar de laatste keer is alweer een tijdje geleden. Hoewel ik intussen de Gele Bak Top 100 van dit jaar in delen aan het publiceren ben, wil ik nog steeds verder borduren op de Gele Bak Top 100 van vorig jaar. Er staan nog zoveel bands en artiesten in deze lijst die beslist nog eens een berichtje verdienen. Vandaag treffen we zo iemand op nummer 43. Bij zijn verhaal kunnen we niet om de bands heen en omdat ze niet in de Top 100 van 2022 of 2023 voorkomen, ga ik ook even door deze geschiedenis. Op nummer 43 vinden we een perfecte radioplaat: 'Thunder Island' van Jay Ferguson uit 1977.

In mei 1992 bezoek ik voor een eerste maal de kringloopwinkel in Sneek. Deze zit dan aan de Oude Oppenhuizerweg. Ik tref een 'droompartij' aan singles waar ik flink boodschappen doe. Ik koop eveneens een aantal elpees en weet nog dat de zaak onder andere een complete Black Sabbath-collectie heeft. Daar wil ik binnenkort eens méér van aanschaffen. Dan komt het nieuws voorbij op de radio dat de kringloopwinkel in Sneek tot de grond toe is afgebrand. Ik heb echter voor die tijd de single 'I Got A Line On You' van Spirit weten te redden. '1984' volgt een paar jaar later. De 'grote baas' in De Bilt heeft een zeer eclectische muzieksmaak en hij introduceert me tot enkele nieuwe namen. Vervolgens zie ik dat hij ook 'The Twelve Dreams Of Dr. Sardonicus' van Spirit in de kast heeft staan. Het blijkt één van zijn ultieme favorieten te zijn. Rond dezelfde tijd vind ik op een platenbeurs 'Run Run Run' van Jo Jo Gunne op single. Tot zover mijn persoonlijke ervaringen met Jay Ferguson en zijn bands.

Allereerst moet ik opmerken dat er nóg een Jay Ferguson is, maar deze kan onmogelijk 'Thunder Island' hebben gemaakt op negenjarige leeftijd. Een muzikant uit de Canadese indierockband Sloan draagt eveneens de naam Jay Ferguson. Onze Jay wordt op 10 mei 1947 in het Californische Burbank geboren als John Arden Ferguson. Als twaalfjarige wordt Jay aangespoord om muzieklessen te volgen en hij begint met klassieke piano. Op zestienjarige leeftijd wisselt hij van piano naar banjo. Zijn broer Tom is een begenadigd bespeler van de fiddle en samen beginnen ze de bluegrassgroep The Oat Hill Stump Straddlers. Daarnaast is hij ook actief met twee lokale garagerockbands: Western Union en The Red Roosters. Uit die laatste groep zal uiteindelijk Spirit ontstaan.

Randy Craig Wolfe is enige tijd roadie van Frank Zappa en omdat er nóg een Randy backstage actief is, krijgt Wolfe de naam Randy California. Samen met zijn stiefvader Ed Cassidy, Mark Andes en John Locke heeft hij de band The Red Roosters. Ferguson voegt zich bij de band en stelt een meer experimentele en jazzy richting voor. De band noemt zich aanvankelijk Spirits Rebellious, maar ze zien al snel in dat deze naam té lang is. Zo ontstaat in 1967 Spirit. De groep krijgt een contract bij Columbia en maakt een aantal albums en singles. Met name het nummer 'Fresh Garbage' zal door een aantal mensen worden gesampled voor grote hits. In 1972 is het meeste plezier bij Spirit verdwenen en verlaat Ferguson samen met Andes de band om Jo Jo Gunne te formeren. Jo Jo Gunne is dan de tweede band die een contract krijgt bij het splinternieuwe Asylum-label.

'Run Run Run' doet nummer 27 in Amerika, een plek hoger in Nederland en nummer 6 in Engeland. Het zal de enige hit blijven van de band. Andes verlaat na het debuutalbum Jojo Gunne om Firefall op te richten. Ferguson zet Jo Jo Gunne nog een paar jaar door maar zonder veel succes. In 1975 besluit hij een tijdje vrijaf te nemen in de muziek. Het is echter een producent die hem uitnodigt in diens' nieuwe studio en daar begint Jay aan zijn solo-carrière. Nederland is 'vroeg' met 'Thunder Island' want bij ons bereikt het reeds in 1977 de Tipparade. In Amerika zal het pas in 1978 een negende plek aan doen op de Billboard.

Spirit en Jo Jo Gunne kunnen inmiddels tot cultbands worden gerekend en buiten 'Thunder Island' om heeft Jay als solist weinig succes, hoewel hij nog wel een aantal albums zal uitbrengen. In de jaren tachtig gaat hij zich meer toeleggen op het componeren van soundtracks. Zo is hij verantwoordelijk voor het thema van de populaire NBC-serie 'The Office'. Het nummer wordt uitgevoerd door The Scrantones maar is speciaal voor de serie geschreven door Ferguson. Ondanks zijn hoge leeftijd schrijft hij nog altijd muziek voor tv-series in Amerika.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten