maandag 6 januari 2020

Blauwe Bak Veteranen deel 22



Hoewel ik een fikse partij singles van Albert tegemoet kan zien, begint het me vanmiddag overal weer te kriebelen. Het is alweer zo lang geleden dat ik voor het laatst met mijn vingers door een bak singles heb gebladerd. Ik moet een kleine restant post van zaterdag weg werken en zie kans om even binnen te wippen bij de 'oude' kringloopwinkel in Meppel waar ik een paar maanden geleden nog King Crimson heb gevonden. Het is nu helemaal niks qua singles. Ik sta even met 'Let Me In' van The Sensations in de handen maar die heb ik al en in een veel betere staat. Thuis beluister ik een nummer dat ik afgelopen week heb leren kennen en besluit dan op Discogs te kijken. Resultaat: Acht singles onderweg naar Uffelte. Waaronder eentje uit Zwitserland en ik zal daar vooral even op wachten voordat jullie de eerste 'Singles round-up' krijgen. Er zit een upgrade bij en dus kan het wel als één bericht. Ik moet nog even bekijken hoe ik het met 'Het zilveren goud' ga doen. In januari 1995 heb ik namelijk bijna geen platen gekocht en in februari juist veel... Als ik geen 'Het zilveren goud' doe deze woensdag ga ik meteen verder met de 'Blauwe Bak Veteranen'. Ik kan in 2020 aftrappen met de 2020e foto die ik heb gemaakt met de camera en het moment waarop de soul-verzameling een serieuze business wordt. We gaan terug naar september 2011.

Na maanden van getouwtrek tussen het UWV en de sociale dienst in Steenwijk is er dan toch eindelijk geld op mijn rekening. De situatie is erg complex en heb ik in die tijd eens proberen uit te leggen. Sinds 20092009 kan ik het niet meer voor elkaar krijgen om volledig te werken en wil dus bij de sociale werkvoorziening minder uren gaan werken. De sociale dienst heeft al aangegeven dat zij het verschil op zich willen nemen maar staat erop dat ik ontslag neem. Intussen is daar ook nog het UWV dat me verbiedt om aan het werk te gaan terwijl de werkvoorziening en de sociale dienst dat wel weer van me verwachten. Geld komt in hapjes en stukjes binnen gedurende de maanden maart tot en met juli 2011 en dan het verlossende bericht: Ik krijg alles met terugwerkende kracht uitbetaald en hoef niet eerder dan in oktober weer aan de slag. Allereerst koop ik een fiets maar dan is het reeds te laat voor een fietsvakantie. In eerste instantie vier ik de vakantie met heel veel platen en uitjes naar Meppel, Leeuwarden en Utrecht. Later in de maand gaan we naar Duitsland en dat is iets voor in een latere aflevering. Eerst ga ik woensdag op de nieuwe tweedehands fiets naar Meppel voor een rondje langs de kringloopwinkels en een stapel dvd's en cd's bij de Free Record Shop. Er zijn twee platen bij waarbij ik moet gokken en... dat is goed bevallen.

169. Someone's Gonna Cry-Val Martinez (US, RCA Victor, 1963)
170. I Just Couldn't Stand It No More-Dinah Washington (US, Mercury, 1955)
Val Martinez gaat op het nippertje goed! Ik associeer op een vreemde manier dit RCA Victor-label met country en dat maakt dat ik de plaat bijna had laten liggen. Bij thuiskomst blijkt het geen country en nog even later ontdek ik dat de plaat zelfs erg gewild is in de Belgische popcorn-scene. De plaat verhuist op en neer tussen koffers en reserve-Blauwe Bak maar staat inmiddels weer in de koffer. Dinah Washington staat daarentegen in de reserve-Blauwe Bak met deze erg leuke single uit 1955. Niet echt soul maar wel uptempo en uiterst dansbaar. Na het bezoek aan de Free Record Shop blijf ik nog een aardig tijdje hangen in Meppel voordat ik weer op de fiets terug ga. Die nacht kijk ik erg veel films en dat maakt dat ik donderdag 8 september laat ontwaak. Opeens heb ik zin in een bezoekje aan Leeuwarden hoewel ik dan vlug in actie moet komen. Dat lukt en ik heb ongeveer een uurtje om door te brengen in de hoofdstad voordat de winkels dicht gaan. Dat levert een flinke vracht singles op bij, het nog altijd bestaande, King Kong Records en een flinke hap daarvan staat nog steeds in de omgeving van de Blauwe Bak.

171. The Coldest Days Of My Life-The Chi-Lites (US, Brunswick, 1972)
172. Big Boss Man-Erma Franklin (NL, Stateside, 1968)
173. Queen Of Clubs-KC & The Sunshine Band (UK, Jay Boy, 1974)
174. Move On Up-Curtis Mayfield (UK, PRT, 1971, re: 1982)
175. Take A Look Around-The Temptations (US, Gordy, 1971)
176. Free-Deniece Williams (NL, CBS, 1977)
Geen van de singles staat meer in de koffers en allemaal in de reserve. Bij Erma Franklin is het opvallend dat ik normaliter weinig Nederlandse singles tegen kom en hier binnen 24 uur op twee totaal verschillende plekken singles van haar vind. The Chi-Lites heb ik al eens in 1993 gekocht als Europese persing maar die staat vol krassen. KC & The Sunshine Band heb ik eveneens op de Franse RCA met fotohoes, maar deze Engelse oogt té leuk om te laten liggen. Het is feitelijk de Engelse persing in de Nederlandse fotohoes en vermoedelijk degene die in 1974 aan de man werd gebracht. Curtis Mayfield deelt de plaat met 'This Is It' van Melba Moore en vanzelfsprekend heeft het 'Move On Up' in de korte versie.

Ik heb via de mail afgesproken met één van de oorspronkelijke leden van de Utrechtse beatlegende Driftin Five voor de overhandiging van de single van Apollo's Wing die ik een paar maanden eerder in een kringloop in Rouveen heb gevonden. Ik heb er achteraf gezien spijt van want ik ken inmiddels een veel sympathiekere Nederpop-archivaris die ik de plaat liever had gegund. De ontmoeting is zeer onpersoonlijk en bijna bij het ondankbare af. Ik schuifel Utrecht in op zoek naar platenzaken. Bij de eerste bemerk ik dat ik geen cash in de portemonnee heb en pinnen is niet mogelijk. Dan ga ik door naar Da Capo. De eigenaar is een paar maanden geleden overleden en de zaak houdt nu een totale leegverkoop. Ik zet mijn soul-pet op en ga naar binnen. Ook hier kan ik niet pinnen en dan volgt een flinke snelwandeling door Hoog Catharijne en naar de SNS bank en dan weer terug naar de Oudegracht. Da Capo houdt de zaak speciaal tien minuten langer open en dan kan ik met een stevige vracht singles terug naar Steenwijk. Ook het volgende deel zal nog bestaan uit singles uit Utrecht. Hier begint de soul-hobby pas écht!

177. Having My Glory-Jo Jo Benson (Spanje, SSS International, 1969, re: 2005)
178. Natural High-Bloodstone (UK, Decca, 1973)
179. Always & Forever-Brenda & The Tabulations (US, Top & Bottom, 1971)
180. The Philly Freeze-Alvin Cash & The Registers (NL, Fontana, 1966)
181. You Hit Me-Alice Clark (UK, Warner Bros., 1969, re: 2002)
182. Seesaw-Don Covay (NL, Atlantic, 1965)
183. Lonely For You Baby-Sam Dees (Spanje, SSS International, 1968, re: 2005)

Alice Clark en Sam Dees staan in de koffers en Alvin Cash in de 'Ere-Blauwe Bak'. Jo Jo Benson en Sam Dees zijn twee singles uit de box 'Action Speaks Louder Than Words', uitgegeven door het Spaanse Vampisoul in 2005. Het bevat twintig klassieke upbeat soul-kanten uit de archieven van SSS International en sublabels als Silver Fox, Honor Brigade en Exit. Sam Dees is daarvan de meest gewilde met een alternatieve 'take'. Alvin Cash en Don Covay komen uit de 'collectables' die vanachter de toonbank worden verkocht. Alice Clark komt uit de bakken met de 'nieuwe' singles. Voor de rest geldt voor het overige spul een eenheidsprijs van drie euro per stuk. Het volgende deel van deze rubriek bevat alleen weer platen uit Utrecht en nummer 24 trap ik af met de laatste uit deze partij. Dan varen we ook 2012 binnen en gaat het hek van de dam!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten