dinsdag 18 maart 2014

Week Spot: Detroit Emeralds



Ik koop in de eerste plaats singles die ik erg goed vind, maar in het geval van de komende Blauwe Bak Top 40 (of wellicht toch een Top 45) wordt het eentje om van te watertanden. Ik heb vanmiddag net nog een aankoop bezegeld, ook weer eentje die al geruime tijd op mijn lijstje stond, die zal in de loop van de volgende week binnenkomen. Die moet namelijk vanuit Amerika komen. Terugkijkend op de afgelopen periode kan ik tevreden stellen dat er heel wat plaatjes van mijn zoeklijst zijn verdwenen, maar toch is eveneens plaats voor verrassing. Als ik in januari een lijstje van Marcus doorneem, besluit ik alle platen op te zoeken op Youtube. De prijzen zijn dermate gunstig dat ik niet eentje mag overslaan. Deze van The Detroit Emeralds is één van de eerste in het lijstje en bij de eerste paar tonen heb ik hem al genoteerd. Natuurlijk hoop ik een paar echte klappers te vinden in het lijstje, waar ik ook in slaag, maar bij 'I Think Of You' is het gewoon liefde op het eerste gehoor. Doordat het niet een hele grote hit is geweest in Engeland is deze een beetje ondergewaardeerd, dus vandaar dat ik hem deze week met alle plezier in het zonnetje zet. 'I Think Of You' van The Detroit Emeralds (1973) is de nieuwe Week Spot.

The Emeralds uit Little Rock, Arkansas bestaat uit vier broers. Ivory Tilmon is de oudste, hij wordt op 14 september 1941 geboren. Van zijn broer Abrim is de geboortedatum 12 januari 1945 bekend. Van de twee anderen, Cleophus en Raymond, ontbreken me de gegevens. Overigens is de groep begonnen als The Tilmon Brothers, maar bestaat dan naast de broers ook uit Aaron Mapson, Raymond Ellis en Abrim Tilmon Sr. Cleophus en Raymond Tilmon kunnen de ambities van Ivory en Abrim Jr. niet bijbenen en verlaten de groep. Een buurjongen van de Tilmon's, James Mitchell, voegt zich bij de broers en gedrieën stappen ze op de bus naar Detroit. Om verwarring met andere groepen met die naam te vermijden, noemen ze zich vanaf dat moment The Detroit Emeralds. In dat jaar 1968 tekent de groep bij Ric-Tic, dat volgens mij dan al een onderdeel van Motown moet zijn. The Detroit Emeralds maakt drie singles voor dit label. 'Showtime', de eerste single, bereikt een 89e plek in de Amerikaanse pop-lijst en 22 in de rhythm & blues. De twee opvolgers, 'If I Lose Your Love' en 'I Can't See Myself Doing Without You', doen het minder goed in de poplijst, maar nog altijd top vijftig in de drukbevolkte rhythm & blues-lijst.

Tijdens een tournee ontwikkelt de groep haar handelsmerk. Het Detroit-geluid wordt normaliter gekenmerkt door zware drums, maar daar is het jaren zeventig-geluid van The Detroit Emeralds uiterst beschaafd. Het doet ergens aan denken... Al Green? Juist! De groep doet enkele optredens in Memphis en neemt intussen een paar demo-tracks op in de Hi-studio's, waar eigenaar en meesterproducer Willie Mitchell achter de knoppen zit. De zang en het orkest neemt het trio vervolgens op in Detroit en die combinatie geeft hun muziek een eigen smoel. De eerste single op Westbound ontbeert dit en is dan ook geen doorslaand succes: 'Holding On'. De single 'Do Me Right' is wel een product uit deze sessies, het brengt de groep tot 43 in de pop en nummer 7 in de rhythm & blues. Dat is een hele stap in vergelijking tot het resultaat van hun Ric Tic-opnames en dus gaan ze op deze voet verder. 'You Want It, You Got It' is in 1971 de tweede klapper, maar de single daar tussenin, 'Wear This Ring', doet het weer ietsje minder. 'Baby Let Me Take You' is in 1972 hun grootste hit. In Amerika wel te verstaan... Daar bereikt het 24 in de pop en nummer 4 in de rhythm & blues. De opvolger piekt op 110 in het land van Ome Sam, maar dan gaat Europa massaal overstag voor de sensatie uit Detroit.

De matig verkopende single in Amerika is namelijk 'Feel The Need In Me'. In Engeland bereikt het eind 1972 een vierde plek, in ons land is de single 'Treiterschijf' bij Radio Noordzee en brengt het tot nummer twaalf in de Top 40. Zelf zweer ik al jaren bij de b-kant van de Nederlandse uitgave: 'There's A Love For Me Somewhere'. 'You're Getting A Little Too Smart' mag dan enkel de Amerikaanse rhythm & blues aan doen, dit nummer zullen we twintig jaar later veelvuldig terug horen in een aantal hiphop-hits. Engeland krijgt eerst een nieuwe uitgave van 'You Want It, You Got It' (nummer 12) en dan onze Week Spot dat het tot nummer 27 schopt. In 1977 neemt The Detroit Emeralds een nieuwe versie op van 'Feel The Need', welke in Amerika tot 90 komt en in Engeland wederom piekt op twaalf.

Nadat de single 'Lee' in 1973 totaal geen voet aan de grond heeft gekregen, zet het verval in. Op een gegeven ogenblik zijn er twee groepen die gebruik maken van dezelfde naam. Abe Tilmon formeert een eigen groep, terwijl James Mitchell een groep formeert met Marvin Willis en Ivory Tilmon. Mitchell is de broer van Paul Mitchell, lid van The Floaters, en hij schrijft ook liedjes voor deze groep. De geschiedenis is een beetje lastig te ontrafelen, maar het gerucht gaat dat Mitchell ook betrokken is bij The Flaming Emeralds van de Casino-hit 'Have Some Everybody'. Abe voegt zich in 1977 en 1978 weer bij zijn oude maten en dan neemt het trio een nieuwe versie op van 'Feel The Need In Me'. In Nederland scoort de groep in 1978 een tweede hit met 'What's The Deal'.

In juli 1982 is er sprake van een op handen zijnde reünie als op 6 juli 1982 Abe wordt getroffen door een hartaanval. Hij is dan pas 37 jaar oud. De groep zal vanaf de begin jaren negentig een heldenstatus krijgen in de hiphop en dance. 'I Think Of You' blijft echter ongeschonden van de scratchers. Ook ik zal voorzichtig omspringen met de plaat. Beloofd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten