dinsdag 20 augustus 2024

Week Spot: Sunsay & Soul Surfers


Komend weekend is alleen nog de zaterdagavond in de stijl van The Vinyl Summer Spirit. Ik zou in principe volgende week een show kunnen doen met alle nieuwe releases van 2023, alleen heb ik dat in januari al eens gedaan en dat voelt als een herhalingsoefening. Bovendien heb ik genoeg singles voor 'The 2024 Collection' en ga ik daarmee volgende week een begin maken. De komende twee zondagen staan in het teken van de Gele Bak Top 100 van dit jaar, maar zaterdag blik ik nog eenmaal over mijn schouder naar een jaar uit een grijs verleden. Ofwel... 2022. Een bewogen jaar dat begint met de naweeën van de laatste lockdown, vervolgens de oorlog in Oekraïne, de boerenprotesten en op een persoonlijke noot verlies ik drie mensen uit mijn omgeving waaronder mijn moeder. Toch kan ik over het algemeen vrij tevreden terug kijken op 2022. Vandaar dat ik het jaar wil vieren met 'Be Thankful For What You Got'. En dan wel in de uitvoering van Sunsay & Soul Surfers en tevens mijn kennismaking met het Funk Night-label. Over Sunsay & Soul Surfers weet ik tot een kwartier geleden helemaal niets. De eerste Wikipedia-pagina baart me zorgen want dat wordt een hoop vertalen! Gelukkig heeft Sunsay ook een Engelse versie van Wikipedia en helpt Funk Night me verder uit de brand. 'Be Thankful For What You Got' van Sunsay & Soul Surfers is de kersverse Week Spot.

Het origineel is uiteraard van William De Vaughn en al jaren een persoonlijke favoriet. Ik leer het kennen in de korte single-versie op een verzamel-cd in de jaren negentig en later ontdek ik de lange albumversie. Het is de atmosfeer van het nummer welke het boeiend houdt in de lange uitvoering want op zichzelf gebeurt er niet zoveel in het nummer. Een rustig voortkabbelende groove en William die oproept dat we maar eens tevreden moeten zijn met wat we hebben. Iets met andermans' gras. In de tijd van 'Floorfillers' past dit nummer uitstekend en daar krijgt hij de nodige draaibeurten. Het duurt evenwel tot 2024 eer ik de single van William bemachtig. Tegen die tijd ben ik echter zo gewend geraakt aan Sunsay & Soul Surfers dat ik de laatste bijna als de definitieve versie ga zien. Het is eigenlijk een noot voor noot-cover maar dermate vakkundig gedaan dat ik William een hele tijd niet heb gemist. Een paar minuten geleden heb ik dan eindelijk ontdekt wie of wat Sunsay is en zijn Soul Surfers.

De eerste Wikipedia-pagina die ik zie van Sunsay is in het Russisch geschreven. Uit een Indonesische of Poolse website word ik altijd wel een beetje wijzer, maar met Russisch kan ik helemaal niets. Sunsay is een band uit Charkov in Oekraïne. De leider en zanger Andryi Zaporozhets gebruikt inmiddels ook de naam voor solo-werk. Hij is voor Sunsay wat Mick Hucknall is voor Simply Red, om maar een voorbeeld te noemen. Sunsay (dat overigens als 'sensee' wordt uitgesproken) wordt opgericht in 2007 Andryi werkt tot die tijd met de band 5'nizza, dat vooral akoestisch is georiënteerd. Andryi wil graag het muzikale spectrum uitbreiden en doet dit middels Sunsay. De band staat te boek als zijnde fusion-funk-reggae. In het begin bedient Sunsay zich van repertoire van 5'nizza en onuitgebrachte nummers maar gaandeweg ontwikkelt de groep een eigen sound. Inmiddels heeft Sunsay zes albums op haar naam staan en een flinke vracht singles. Enkele van de singles zijn samenwerkingen met andere bands en in die categorie valt ook 'Hold On To What You Got'.

In 2016 doet Sunsay mee aan de nationale voorronde voor het Eurovisie Songfestival maar moet deze eer laten gaan naar Jamala die in dat jaar het songfestival wint met '1944'. Terwijl vóór 2021 geen artiest het in zijn hoofd haalt om een plaat te maken met een zanger of zangeres uit Oekraïne moet de muziek in 2022 opeens op de kaart worden gezet. Ik geloof dat Pink Floyd één van de eerste bands is die gaat samenwerken met een muzikant uit Oekraïne. Toch mag de samenwerking van Sunsay op Funk Night wel opvallend worden genoemd. Soul Surfers is namelijk een Russische band. Sunsay en Soul Surfers stappen over het conflict heen en roepen ons op eens tevreden te zijn met wat we hebben. Niks geen kant kiezen of politieke lading maar een even gepassioneerde Andryi als een gepassioneerde Soul Surfers die samen een prachtig nummer uit de jaren zeventig vertolken.

Zoals gezegd is het voor mij tevens de kennismaking met het Funk Night-label en daarmee een opmaat naar Smith & The Honey Badgers en The Rayvelles. Alleen daarom al ben ik Sunsay dankbaar voor hun versie van 'Be Thankful For What You Got'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten