maandag 5 augustus 2024

Singles round-up: augustus 1


'Ik hoop dat ik je niet wakker bel?'. Wat dacht je zelf? Om half negen op vrijdagmorgen. Even voor de goede orde: Ik begin pas 's middags met werken. Vandaar dat ik nooit vroeg naar bed ga en ook zelden de zon zie opkomen. Er zijn ergere manieren om gestoord te worden in je slaap. Mijn voorvrouw vraagt of ik een vrije dag wil hebben. Lukt dat nog wel met mijn vrije dagen? Dat denk ik wel, ik heb nog niet zoveel vrije dagen gehad dit jaar. En zo ben ik dus opeens op vrijdag vrij. Het weer oogt goed en ik heb een paar kleine boodschapjes. Anders had ik deze in Steenwijk gedaan maar nu ik daar niet hoef te zijn, kijk ik liever ergens anders. Beilen ligt alweer snel in de planning. Eerst naar Dwingeloo want mijn haarelastiek is overleden en met dit warme weer fiets ik het liefste met een paardenstaart. Vanuit Dwingeloo wil ik naar Lhee. Er leiden meerdere wegen naar Rome en hetzelfde geldt voor Lhee want er gaat ergens iets niet goed. Alhoewel? Het is geen straf om een eindje om te fietsen en ditmaal écht eens door Lhee te fietsen in plaats van de rand van het dorpje. Ik kom echter niet uit in Lheebroek maar halverwege. Dat is ook niet erg want ik wil wel over Lheebroek en dan door het natuurgebied naar Beilen. Na een paar kilometer blijk ik op de 'kale weg' te zitten naar Beilen toe. Ach toe nou! Ik wilde door het bos! Dan zie ik een afslag naar Lheebroek en fiets dus nog een stuk om voordat ik in Beilen kom. Het is dan inmiddels vijf uur en zal niet meer dan een half uur hebben voor de inbrengwinkel? Dan blijkt Beilen op vrijdag koopavond te hebben en de winkel tot acht uur open te zijn. Dat verandert de zaak en dus ga ik eens goed zitten voor de singles. Uiteindelijk mogen er zestig mee waar ik nu de eerste twintig van ga behandelen.

* Herb Alpert & The Tijuana Brass- Save The Sunlight (Duitsland, A&M, 1974)
* Ralph Anderson- The Birds Are Coming Over (NL, Injection, 1968)
* Aneka- Japanese Boy (Duitsland, Hansa, 1981)
* The Archies- Who's Your Baby (Duitsland, RCA Victor, 1970)
Van dit kwartet heb ik reeds Ralph Anderson en Aneka. De eerste heb ik echter niet met fotohoes. Ralph Anderson is ook bekend als Hu als van Hu & The Hilltops. Aneka heb ik in de Nederlandse uitdossing maar zonder de fotohoes dus dit is in ieder geval een upgrade. Ik heb de platen uit de jaren zeventig bijna allemaal gedraaid in de show van afgelopen vrijdag en dus hoeft de apparatuur vanavond niet beslist aan. Herb Alpert is een beetje een raar ding. Het vermeldt wel The Tijuana Brass, maar in feite is het Herb met een orkest en met Lani Hall als extra zangeres. Lani was voorheen de zangeres van Sergio Mendes & Brasil '66. Het is een softe ballade met een zekere sfeer maar niets bijzonders. The Archies staat al een tijdje op mijn verlanglijst en vooral om de collectie compleet te maken. Het klinkt meer als 'Jingle Jangle' dan als 'Sugar Sugar', maar ja... Verwacht je nu echt een hoogvlieger van The Archies? De single is in absolute nieuwstaat en dat is zeer prettig!

* Patti Austin & James Ingram- Baby Come To Me (NL, Qwest, 1981)
* Aztec Camera- How Men Are (Duitsland, WEA, 1987)
* Bananarama & Lananeeneenoonoo- Help (Duitsland, London, 1989)
* Mike Batt- Mona (Duitsland, Epic, 1980)
De apparatuur moet wel even aan want ik heb de jaren tachtig-dingen nog niet gecheckt. Daarbij kan ik Patti Austin en Bananarama wel overslaan want die ken ik nog van vroeger. Opvallend is dat de eerste al in 1981 is uitgebracht maar pas in 1983 een hit is geworden. De plaat van Aztec Camera ken ik niet maar op ene of andere manier ben ik benieuwd. Het is een fraaie ballade maar doet geen belletje rinkelen bij mij. Mike Batt heb ik altijd een bijzonder onderwerp gevonden. The Wombles mogen onooglijke figuren zijn maar de liedjes zitten ontzettend goed in elkaar dankzij Mike Batt. Batt schrijft 'Bright Eyes' voor 'Watership Down' en heeft in 1979 een Nederlandse hit met het prachtige 'Lady Of The Dawn'. Decennia later zal hij ons Katie Melua aandoen want ook dat is Mike Batt. Tijdens mijn verblijf in De Bilt maak ik kennis met een album van Mike Batt uit de vroege jaren tachtig. en dat is een bijzonder eigenwijs ding. 'Mona' neigt meer naar dat album dan richting 'Lady Of The Dawn'. Het is erg fraai voortkabbelende pop en niet half verzopen in een zee van violen.

* Bay City Rollers- Mañana (Duitsland, Bell, 1972)
* Lou Christie- I'm Gonna Make You Mine (Duitsland, Buddah, 1969)
* Dave Dee- Hold On (Duitsland, Philips, 1971)
Een hele vroege single van de Rollers en in een tijd dat de band nog op zoek is naar een eigen geluid. Dat eigen geluid laat de band rond 1974-75 horen en is mijlenver verwijderd van 'Mañana'. Het is eigenlijk erg flauwe Europop maar desondanks een aardige 'nugget' voor in de verzameling. Lou Christie heb ik al met de Nederlandse hoes en voor vijftig cent wil ik deze Duitse wel hebben. Dave Dee is al twee jaar werkzaam zonder Dozy, Beaky, Mick & Tich en heeft enig succes in Duitsland. Op 'Hold On' volgt hij de succesvolle lijn van Barry Ryan, niet geheel toevallig ook razendpopulair bij onze oosterburen.

* Fats Domino- I'm Walkin' (US, Imperial, 1957)
* Fats Domino- My Girl Josephine (Duitsland, London, 1961)
* Fats Domino- Jambalaya (Duitsland, London, 1962)
* Fats Domino- Hum Diddy Doo (Duitsland, London, 1963)
Er zijn sinds mijn laatste bezoek twee bananendozen singles bijgevoegd. Twee daarvan lijken erg interessant, ook al is het niet helemaal mijn genre muziek. Ten eerste een hele hoop Duitse schlagers op het oranje Polydor-label en ze ogen allemaal in onberispelijke staat. Deze dozen bevatten ook een tiental originele 1957-persingen van 'I'm Walkin' van Fats Domino plus nog een paar losse Duitse persingen van dezelfde artiest. 'My Girl Josephine' en 'Jambalaya' blijk ik al te hebben in de Nederlandse uitdossing. De b-kant van de Duitse 'Josephine' is 'Natural Born Lover' welke ik ook op de Nederlandse single heb. Als ik binnenkort nog eens in de buurt ben, zal ik een vers exemplaar van 'I'm Walkin' meenemen en wellicht een paar. Deze eerste heeft al een beetje stuk gedraaid styreen. 'Hum Didy Doo' geloof ik wel.

* Carl Douglas- Run Back (Duitsland, Pye, 1977)
* Carol Douglas- Midnight Love Affair (Duitsland, RCA Victor, 1976)
* Earth & Fire- Storm And Thunder (NL, Polydor, 1971)
* David Forman- Dream Of A Child (NL, Arista, 1976)
* Bobbie Gentry & Glen Campbell- All I Have To Do Is Dream (Duitsland, Columbia, 1969)
Earth & Fire heb ik al sinds 1991 in de collectie maar ik geloof dat de oude een beetje is kromgetrokken. Niet in de laatste 33 jaar, maar in de eerste 20 jaar. Deze oogt smetteloos en is dat eigenlijk ook best wel. Echt een letterlijke vervanging van de oude single en het fotohoesje heb ik dus ook al. Bobbie Gentry & Glen Campbell heb ik in de Deense persing. Carl Douglas, de kungfu-kerel, gaat in 1977 het disco-pad op met het vlotte 'Run Back'. Carol Douglas zit in 1976 al op het pad van de disco en 'Midnight Love Affair' is leuk voor een zondagavond maar niet belangwekkend genoeg voor de Blauwe Bak. Van David Forman heb ik een klein stukje gedraaid op vrijdagavond en dat klinkt erg traag en melancholiek Niks om over naar huis te schrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten