vrijdag 30 augustus 2024

Uffelter vergezichten: Vrijdag 30 augustus


De planning komt iets anders te liggen. Ik zou in ieder geval tot morgen wachten om te zien of het pakketje van Rarenorthernsoul Uffelte gaat bereiken. Zo niet en ik ga niet een eind fietsen, dan zou ik morgen een 'Singles round-up' kunnen doen. Het Week Spot Kwartet gaat even op de lange baan zoals het lijkt. Vandaag moet er dan tóch eindelijk eens een flinke fietstocht volgen naar de paar kleine bochtjes van de afgelopen dagen. Mijn kop zegt iets over Drenthe. Ik zou een boodschapje kunnen bedenken in Beilen maar eigenlijk wil ik ook wel weer eens over Assen en daarna via Grolloo en Westerbork naar Beilen. Ik neig in eerste instantie meer naar Assen en heb dan het plan om weer via het Drents-Friese Wold naar Ravenswoud en zo binnendoor naar Smilde en Bovensmilde. De tocht zoals ik die vorig jaar heb gedaan op de tweede maandag van de vakantie. Alleen is een gedeelte van die route onder water gelopen waardoor ik al moet improviseren. Ik laat de plannen varen en ga eerst maar gewoon fietsen. Via een klein bochtje om naar Diever en daarna het Drents-Friese Wold in. De afslag naar Hoogersmilde sla ik over en blijf in het bos tot aan het bospaviljoen van Appelscha. Daar twijfel ik of ik rechtdoor zal gaan naar Ravenswoud of...? Ik besluit dan naar Appelscha te gaan en zal de komende uren geen Drenthe meer zien.

In Appelscha wil ik bij de winkel iets te drinken halen, maar kan de winkel niet zo snel vinden. Dan volgt al snel het tweede idee. Waarom niet doorfietsen naar Oosterwolde, daar iets te drinken halen en wellicht een kleine herhaling van twee jaar geleden? 'Ik heb de knooppunten nog altijd in de telefoon staan. Als ik wil kan ik het altijd nóg eens fietsen?'. Deze woorden heb ik gisteren gebruikt met betrekking tot de fietstocht naar Earnewâld. Nu ik in Oosterwolde ben, kan ik de knooppunten erop na slaan en doe een eerste herhaling de tocht. Ik kom wederom uit bij de brug die ik gisteren heb gebruikt voor de foto. Het straatnaambordje van Moskou hangt waarschijnlijk nu in een café. Bij Wijnjewoude haak ik af van de oorspronkelijke fietsroute. Als ik het achteraf bekijk is het een zinloze exercitie geweest: Een stuk het westen in fietsen naar Hemrik om uiteindelijk toch weer door Beetsterzwaag langs Drachten te gaan. Nee, ik wil ook niet naar De Veenhoop of Earnewâld maar heb wel een ander plan opgevat. Dat pontje.... Liep dat niet van Nij Beets naar Tijnje? Ik probeer het uit, maar nee... dat stuk heeft geen pontje. Iets meer richting Gersloot is wel een pontje en moet degene zijn geweest die in de Rietlandenroute zat. Hoe ik daar vandaan in Tijnje ben beland is dan wel weer een vraag waar ik vandaag niet ga achter komen. Vóór Tijnje ga ik links naar  knooppunt 53 en dat ziet er op het kaartje heel saai uit. In werkelijkheid fiets je royaal om het dorp heen en steekt daarna de weg over bij restaurant Overwijk. Overigens ben ik in Beetsterzwaag weer heel even op de route van twee jaar geleden, maar ook op de terugweg heb ik herkenningspunten gezien.

Vanuit Tijnje ga ik naar Luxwoude en zit dan tegen de A7 aan. Hier kan ik kiezen. Linksaf naar Langezwaag om via Bontebok naar Nieuwehorne te fietsen. Zoals ik twee jaar geleden heb gedaan. Of ik ga rechts riching Heerenveen en dan over De Knipe en Mildam. Ik kies voor het laatste. Het is me té vroeg op de route om weer in Oudehorne te gaan eten. Liever kom ik bij licht door Wolvega. Vanaf Mildam zet ik koers naar Oldeholtwolde en middels een tunneltje kom ik uit op het fietspad tussen Oudeschoot en Wolvega. Ofwel... de route die ik heel vaak heb gefietst als ik op bezoek ging bij moeder. Ik heb mezelf beloofd om in plaats van Nieuwehorne een maaltijdje te nuttigen in De Blesse. Als daarna de duisternis in valt, ben ik in ieder geval op bekend terrein. In De Blesse eet ik een schotel met patat en een broodje hamburger speciaal. Een milkshake bij wijze van vla. Vervolgens fiets ik binnen een half uur van De Blesse naar de Albert Heijn in de Oostermeenthe. Ze mogen geen mensen meer binnenlaten maar als ik heb verteld dat het alleen pak koekjes is, mag ik nog heel snel. Zo heb ik nu dan toch nog een klein hapje bij de koffie. Tegen elf uur ben ik terug in Uffelte. Tijdens de tocht geen centje pijn maar ik voel nu wel hoe moe mijn benen zijn. Kilometers hou ik niet bij maar het zal vast over de honderd zijn gegaan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten