donderdag 22 augustus 2024

Singles round-up: augustus 5


Een kwart eeuw geleden keek ik met ogen als theeschoteltjes hoe een email werd verzonden en je soms binnen een paar minuten al een reactie terug had. Tussen de computer in Mossley en het emailadres elders zat altijd wel een paar honderd kilometer of meer. Het is pas in 2000 als ik mijn eerste schreden zet op het wereldwijde web en dan is vooral Ebay meteen populair bij mij. Niet meer doelloos rommelmarkten afstruinen maar de plaat die ik zoek gewoon in Engeland of Amerika vinden. Internet is ingrijpend veranderd in de daaropvolgende vijfentwintig jaar. Sociale media heeft het gewonnen van email en inmiddels zijn er honderd andere websites waar je platen kan kopen. Omstreeks 2008 is het fenomeen 'forum' erg populair. Het is in de begintijd van internet begonnen met de prikborden waardoor ik in 2003 in contact kom met een voormalig lid van Ptolomy Psycon. In 2008 heeft de Avro zelfs voor ieder radio en televisieprogramma een eigen forum. Het is eind 2008 als ik terecht kom op het forum van Het Steenen Tijdperk en Albert is één van de eerste leden die me persoonlijk begroet. Ik krijg van hem een Gmail die ik nog altijd gebruik, het is de tijd dat Gmail nog op uitnodiging gaat. Intussen hebben we al heel wat beleefd: Van forummeetings naar een doldwaze uitzending op de radio in 2011 naar popquiz spelen en zelfs een heuse strandwandeling in 2019. Albert verrast me zo nu en dan, vaak eens per jaar, met een pakketje singles. In mei is het wederom raak en dan laat hij meteen weten alweer bezig te zijn met een volgend pakket. Dat pakket is maandag gearriveerd en ga ik in drie delen doen op Soul-xotica. Om te beginnen de dubbele singles.

In totaal zitten er 64 singles in het pakket, maar daarvan zijn er al 10 afgevallen. Een paar platen die ik absoluut niet in de verzameling wil hebben en een paar dubbele dubbele dubbele singles die ik binnenkort ga afgeven bij een kringloopwinkel. De zestien dubbele singles uit deze aflevering zijn welkome upgrades en enkele afwijkende persingen. Ook een paar waarbij ik moet checken of het oude exemplaar echt aan vervanging toe is. Laat me beginnen met de eerste vier.

* Roy C.- Shotgun Wedding (NL, Discostar, 1965)
* Chubby Checker- Lovely Lovely (NL, Cameo Parkway, 1965)
* Neil Diamond- Longfellow Serenade (Duitsland, CBS, 1974)
* Julie Driscoll & Brian Auger Trinity- This Wheels On Fire (Duitsland, Polydor, 1968, re: 1981)
Een komende aflevering van de 'Singles round-up' gaat over de Blauwe Bak-kandidaten en daar vinden we twee meer van Roy C. Dit is de 'gewone' gele Discostar welke ik al heb, maar nu met de fotohoes. Omdat ik pas de Engelse heruitgave heb gekocht voor de Blauwe Bak, komt deze gewoon in de Gele Bak te staan. Chubby Checker heb ik volgens mij ooit overgenomen van Peter van de Singlehoesjes (helaas niet langer online). Van deze oogt de hoes in ieder geval al beter. Neil Diamond heb ik reeds in de Nederlandse uitdossing. Feitelijk is deze van Albert een Nederlandse fotohoes met een Duitse single. Hij oogt beter dan mijn oude Nederlandse maar omdat het een afwijkende persing is, mag die naast de Nederlandse staan. Julie Driscoll ben ik jaren kwijt geweest als in oktober 2022 blijkt dat de single in het ouderlijk huis was blijven liggen. Ook even een kwestie van de schijfjes met elkaar vergelijken en de betere houden.

* The Edwin Hawkins Signers- Oh Happy Day (Frankrijk, Buddah, 1969)
* Fred Jasper- Delilah (NL, Carpenter, 1968)
* Joe Jeffrey Group- My Pledge Of Love (NL, Scepter, 1969)
* Londonbeat- You Bring On The Sun (Duitsland, Anxious, 1992)
Ik heb 'Oh Happy Day' sowieso al één keer. Er staat me iets van bij van een lila fotohoes met de Franse, maar volgens mij heb ik ook met deze single in de handen gestaan in Noordwolde afgelopen april. Fred Jasper komt ter sprake bij een rebus met betrekking tot het wielrennen. Het gaat over een fietspiloot met de naam Jasper en Albert toont een stukje van de hoes van de Dureco-heruitgave. Deze heb ik en ook de originele in het groene fotohoesje. Nu blijkt er ook nog een rode variant te zijn. Hoe komt iemand aan tienduizend platen? Jawel, ook deze mag blijven! Joe Jeffrey Group heb ik al een fiks aantal keren maar moet even checken of degene in de Gele Bak een vervanging kan gebruiken. Londonbeat heb ik een paar jaar geleden eveneens van Albert gekregen, maar dat hoesje wordt ontsierd door stickers. Ik denk dat deze de oude mag vervangen.

* Scott McKenzie- Like An Old TIme Movie (NL, CBS, 1967)
* Vanessa Paradis- Joe Le Taxi (Frankrijk, Polydor, 1987)
* The Peppers- Pepper Box (Frankrijk, Sirocco, 1973)
* Pet Shop Boys- Always On My Mind (UK, Parlophone, 1987)
Scott McKenzie heb ik precies twintig jaar geleden gekocht maar degene met fotohoes heb ik nooit gezien. Vanessa Paradis is een meer recente aanschaf en kan volgens mij wel een upgrade gebruiken. The Peppers heb ik, volgens mij, in de Engelse persing en deze mag dan als extra. Pet Shop Boys lijkt in de verte op de Nederlandse uitvoering maar blijkt dan toch echt Engels te zijn! Een extraatje voor de jaren tachtig-bak.

* Suzi Quatro- If You Can't Give Me Love (UK Rak, 1978)
* Miguel Rios- A Song Of Joy (NL, Hispavox, 1970)
* Shocking Blue- Hello Darkness (NL, Pink Elephant, 1970)
* Marty Wilde- Abergavenny (NL, Philips, 1968)
Suzi heb ik al in de Nederlandse persing, maar een Engelse persing is meer dan welkom natuurlijk. Heeft Albert eens stiekem naar mijn seventies-show geluisterd? Een paar maanden geleden draai ik de Engelse hits van 1970 en tot mijn verbazing is Miguel Rios ook een knaller van een hit geweest aan die kant van de Noordzee. Dan is het tijd om mijn exemplaar op de draaitafel te leggen en, nee, dat is geen pretje. De plaat is eigendom geweest van iemand die erg rijk moet zijn geweest? Wat ik op mijn spaarrekening heb staan, dat heeft deze op de toonarm van de platenspeler liggen. Compleet stuk gedraaid. Shocking Blue is zo'n gevalletje waar ik ook wil proberen alle persingen te krijgen. Nee, niet dat ik bewust ga speuren, maar als ik een afwijkend label vind dan mag deze automatisch blijven. Volgens mij heb ik 'Hello Darkness' nog niet met de zwarte labels. Tot slot Marty Wilde en zijn 'Abergavenny'. Hoewel het een grote hit is geweest, kan ik me niet heugen dat ik hem ooit met fotohoes heb gezien. De oude single is ook versleten en dat komt niet door mij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten