woensdag 28 augustus 2024

Week Spot: Wilbert Harrison


Een half uur geleden heb ik de invoerkosten betaald voor een pakket van Rarenorthernsoul. Dat is dus zeker niet voor het weekend in Uffelte? Het Discogs-pakket zou nog kunnen arriveren maar als dat niet gebeurd, is de nummer 1 in de 'Eindstreep' van september alvast bekend. Een bestelling met (vrij) recente heruitgaven is onlangs wel gearriveerd en hiermee zou ik morgen een berichtje kunnen doen. Vrijdag het Week Spot Kwartet, zaterdag de 'Eindstreep' en zondag de kersverse Week Spot. Ik ga komende zaterdag beginnen aan 'The 2024 Collection' en, evenals vorig jaar, tel ik tot omstreeks de 23e single in de lijst voor de komende zaterdag. Dat moet dan een Week Spot opleveren of een plaatje dat vlak in de buurt zit. Ik hoop zaterdag de labels met een A in een show te kunnen stoppen en als ik halverwege de drie uren ben, zit ik in de Andee-labels die ik vorige week van Albert heb ontvangen. Dan valt mijn keuze op Wilbert Harrison, te meer omdat ik recent erg veel heb geleerd over dit nummer. De Week Spot van deze week is de oerversie van 'Let's Stick Together' van Wilbert Harrison uit 1962. Oorspronkelijk op het Amerikaanse Fury-label maar hier in de verzameling op het niet geheel legale Andee Records.

Ik leef jaren met het idee dat Wilbert's origineel 'Let's Work Together' moet zijn en dat Bryan Ferry daar 'Let's Stick Together' van heeft gemaakt. Het is bijna een jaar geleden dat ik Wilbert's uitvoering van 'Let's Work Together' heb gekocht en heb waarschijnlijk bovenstaande foutieve informatie gegeven in de 'Singles round-up'. Misschien ook niet want ook deze 'Singles round-up' is een bulk zoals in de afgelopen weken. De 'more music variety' is weer gegarandeerd voor komende zaterdag want de Week Spot is deze week onversneden rhythm & blues uit 1962! Wilbert Huntington Harrison wordt geboren op 5 januari 1929 in Charlotte, North Carolina. Over zijn jeugd is niet veel bekend, wel dat hij zijn professionele loopbaan start zodra hij bij de wet volwassen is. Hij staat in 1959 onder contract bij het blues- en gospellabel Savoy maar dat loopt binnenkort af. Wilbert staat in contact met zakenman Bobby Robinson die hem voorstelt aan een liedje dat reeds zeven jaar oud is maar nagenoeg onopgemerkt is gebleven. 'K.C. Loving' heet het origineel van Little Willie Littlefield en is één van de eerste samenwerkingen van de heren Jerry Leiber en Mike Stoller. Het nummer krijgt de meer directe titel 'Kansas City' en Harrison maakt de opname voor het Fury-label van Robinson. De plaat wordt in maart 1959 uitgebracht en schiet naar een eerste plek op de Billboard. Dan blijkt dat Harrison een foutje heeft gemaakt. Feitelijk staat hij tot september 1959 nog onder contract bij Savoy en deze firma straft hem met het feit dat Harrison geen opvolger mag opnemen van de grote hit. Let wel: Het is de tijd dat een succes flink wordt uitgemolken, dus waarschijnlijk had Wilbert een opvolger gekregen als 'Harlem City' of 'Kansas Desert'. Een half jaar is niet veel op een mensenleven maar in de snelle wereld van de rock & roll is dit het verschil tussen het meeste uit het succes halen of eindigen als eendagsvlieg. Wilbert weet in ieder geval niet het succes te continueren maar blijft desondanks platen afleveren voor het Fury-label.

Zo verschijnt 'Let's Stick Together' tweemaal in 1962 op Fury met twee verschillende b-kanten en catalogusnummers. Het klinkt muzikaal als een logische opvolger van 'Kansas City' maar na drie vruchteloze jaren op de hitparade zijn de radiostations hem vergeten. De plaat flopt genadeloos. In 1969 doet Wilbert opnieuw een gooi, maar nu heet het liedje 'Let's Work Together'. Het gebruikt dezelfde melodie maar heeft een andere tekst. Waar 'Stick' is opgenomen met een band, daar is 'Work' een 'one-man-band'. 'Let's Work Together' schopt het in Amerika tot een 32e plek op de Billboard Hot 100. De immens populaire band Canned Heat neemt ook een versie op die in december 1969 als single moet verschijnen in Amerika. Omdat de mannen een diep respect hebben voor Harrison wordt de release in Amerika gecanceld omdat ze hem al het succes toewensen. In Engeland heeft Harrison geen hit en hier wordt Canned Heat wel een grote hit. Evenals Roger Daltrey leidt ook Bryan Ferry een dubbelleven. Enerzijds is hij de frontman van Roxy Music en maakt hij uiterst moderne, zo niet vooruitstrevende, muziek, maar solo gaat hij vaak op de toer van de crooners en pikt niet zelden een vergeten parel uit de voorgaande decennia. Zo verschijnt in 1976 'Let's Stick Together' in de uitvoering van Bryan Ferry. Het zal in Engeland zijn best verkochte solo-single worden en ook het gelijknamige album is een groot succes.

Het succes in 1969-1970 houdt Harrison nog een aantal jaar op het podium en in 1970 verschijnt zijn tweede en laatste album. Op 26 oktober 1994 verblijft hij reeds in een verpleeghuis als hij een hersenbloeding krijgt en hij aan de gevolgen komt te overlijden. Wilbert is dan slechts 65 jaar geworden. Hij heeft postuum erkenning gekregen met de benoeming van 'Kansas City' als één van de 500 meest invloedrijke rock & roll-nummers en in 2009 is hij bijgezet in de Music Hall Of Fame van North Carolina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten