maandag 1 juli 2024

Verticaal vijf letters: Zaterdag 29 juni


In het afgelopen anderhalf uur heb ik de Gele Bak Top 100 samengesteld. Ik zit nog even te dubben met de nummers 1 en 2 en wellicht dat ik dit vandaag nog omdraai. De tweede juli is doorgaans de laatste dag dat ik aanpassingen mag doen aan de lijst en daar hou ik mezelf strikt aan! Ik heb vanmiddag op de fiets zitten rekenen. Volgens mij heb ik vorig jaar om de twee weken twee berichten van negen singles en in de tussenliggende weken eentje van negen singles gedaan. Dat betekent dat de Top 100 wordt uitgespreid over de weken in juli en augustus en de start van mijn vakantie. De volledige Top 100 ga ik in het laatste weekend van augustus draaien. Op zaterdag 30 augustus de onderste vijftig en de volgende dag de top vijftig. Doordat ik de Top 100 heb samengesteld heb ik weinig inspiratie voor een ander bericht en kan ook net zo goed even de wandelschoenen aantrekken en de tocht van zaterdag opnieuw lopen. Een wandeling door de 'achtertuin' zoals ik het graag wil noemen. Met uiteraard een foto van de bewuste avond.

Als het feestje van vrijdagavond ter sprake komt, zegt de voorvrouw meteen:: 'Als je je brak voelt, mag je de post ook maandag weg brengen'. Ze lijkt niet te kunnen onthouden dat ik al jaren geen drank en drugs meer doe, maar goed... het aanbod staat! Dan is het zaterdag en weet ik het wel. Lekker thuis blijven, naar de show van mijn Wolfman-collega luisteren en later op de middag wellicht een eindje lopen. Ik heb een paar boodschapjes in Havelte en neem weer eens de rugzak mee. Deze heb ik wel veel vaker gebruikt maar hapt de laatste maanden vooral stof. Als ik van plan ben héle zware dingen mee te nemen of spul dat snel in de koelkast moet, kan ik ook altijd de bus terug nemen. Enfin, de camera gaat mee alsook de nieuwe muziekspeler. Daarop heb ik onder andere 'Pictures At An Exhibition' van Emerson, Lake & Palmer: Een bonus-track van een Japanse release waarbij het volledige album tot een medley is gemixt. Het is ooit de langste 'Kick Out Choone' geweest in 'Afterglow' en gaat fors voorbij de dertig minuten. Ik heb geprobeerd om van Uffelte naar de zaak in Steenwijk te fietsen maar helaas... Bij de Trappenweg klinkt het laatste applaus van het album. Hoe ver kan ik lopen met dit nummer op de muziekspeler? Laten we dat eens proberen! Ik loop de Dorpsstraat uit in westelijke richting en ga via het fietspad door het bos naar de doorgaande weg van Havelte naar Uffelte. Een stukje over de parallelweg en dan links oversteken en de Uffelterkerkweg langs. Langs de kerk en nog altijd zijn Emerson, Lake en Palmer aan het musiceren. Als ik het toegangsbord van Havelte bij het zwembad voorbij loop, klinkt het applaus. Dan is het vervolgens precies 'Mr. Blue Sky' van Electric Light Orchestra om bij de Albert Heijn voor de deur te staan.

Wat heb ik nu werkelijk nodig? Ik ga ervan uit dat ik morgen (zondag) op de fiets naar Steenwijk ga en dan eventueel ook nog wel iets van voer kan halen. Het brood is op. Verder heb ik wel dorst gekregen en neem ik wat zuivel mee. Het is niet bepaald een zware rugtas geworden en, buiten de zuivel om, hoeft niets meteen in de koelkast. Ik kijk niet eens naar de bustijden. Als ik even later op de Raadhuislaan loop, zie ik de bus voorbij rijden. Het had gekund? Ik heb meteen het bankje bij de ingang naar het Uffelter Binnenveld in gedachten als plek om de zuivel tot mij te nemen. Ik ben eerst al via de Kosterstraat om gelopen en steek dan over naar de Raadhuislaan. Bij Jelly's Hoeve het bos door. naar Konijnenbergen. Er is een tijd dat ik in Nijeveen woon en op vrijdagmiddag regelmatig een fietstochtje maak vanuit het werk. Dikwijls ga ik over Havelte waar ik boodschappen doe en dan over Veendijk terug naar Nijeveen. Ik ontdek dan een 'vakantierondje'. Als ik over de Raadhuislaan fiets en de Pelinckweg langs naar Konijnenbergen (een bungalowpark) en over Meeuwenveen en een rondje om de kerk en de Kerklaan terug naar de Raadhuislaan. Het zal, al met al, niet meer dan twee kilometer zijn maar ik krijg een lekker vakantiegevoel van dit rondje. Ik fiets het vaak twee tot drie keer als ik in de buurt ben. Vandaag zie ik het niet zitten om het hele stuk te lopen en ik ga langs Meeuwenveen naar de Markgenotenweg. Op het bankje nuttig ik mijn proviand en heb de muziek dan al in de tas gestopt. Na verloop van tijd sta ik op en steek de weg over.... het Uffelter Binnenveld in!

Ik ben hier in oktober voor het laatst geweest met mijn broer en zijn vrouw. Het in ongelooflijk maar waar... ik woon slechts een paar kilometer van dit gebied en zou er gemakkelijk iedere dag kunnen komen, maar in werkelijkheid zitten enorme intervallen tussen de verschillende bezoeken. De foto is midden op het Uffelter Binnenveld gemaakt. Ik volg de enige wandelroute door het gebied maar ga linksaf op de Nieuwe Kampenweg. De route wil me uiteindelijk weer bij de ingang hebben en ik wil onderhand wel terug naar Uffelte. Het is een paar kilometer tussen bos en de weilanden achter de huizen en boerderijen aan de Rijksweg. Op de Ruiterweg ga ik gewoon via de parallelweg naar Uffelte. Ik geloof dat ik om een uur of acht weer thuis ben. Tweeëneenhalf uur lang genieten van de prachtige omgeving van mijn achtertuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten