woensdag 17 juli 2024

Week Spot: Tanika Charles


Vorig jaar heb ik op 15 juli mijn foto-archief leeg gekieperd. Ik doe dit eigenlijk eens per jaar. Het is nogal irritant dat als ik een foto wil opslaan als '16072024' dat het dan '16072023' suggereert. Ik ben vandaag dus weer met schone lei begonnen maar niet voordat ik '09072024' heb omgezet naar '16072024'. Vandaag hebben we namelijk de Week Spot die ik in eerste instantie had geselecteerd voor afgelopen week. Dit omdat het label van de bewuste single '2016' aangeeft en het daar ook een b-kant is. Dan blijkt dat zowel deze vinylsingle als ook de digitale single van het nummer in 2017 zijn uitgebracht. Ik zou willen zeggen dat komend weekend 2017 centraal staat maar dat is alleen zondagavond. Ik heb een paar jaar geleden een experiment gedaan met 2017 op de zondagavond en dit weekend zou een herhaling van zetten worden. Het komt goed uit omdat ik zaterdag naar een festival in Steenwijk ben en ik dus geen show kan doen. Nu ga ik komende zondag de soul-aflevering van 2017 doen in het kader van 'The Vinyl Summer Spirit Of'. De Week Spot van deze week is in dit geval 'Endless Chain' van Tanika Charles welke in 2017 is uitgebracht als single.

De opnames hebben duidelijk plaats gehad in 2016 en dat is ook het jaar dat de nummers officieel zijn geregistreerd. Toch is het pas in de eerste maanden van 2017 dat Tanika Charles ons haar debuutalbum presenteert: 'Soul Run'. Het titelnummer verschijnt dan als een vinylsingle met het genoemde 'Endless Chain' op de b-kant dat eveneens als aparte digitale single wordt uitgebracht. Tanika Charles is afkomstig uit Toronto in Canada en wordt door kenners gezien als één van de best bewaarde geheimen in de moderne soulmuziek. De research naar Tanika Charles leert me opeens ook dat Record Kicks een Italiaans platenlabel is terwijl ik altijd aan Amerika heb gedacht. De plaat trekt in september van het vorige jaar mijn aandacht omdat ik dan juist een single van The Sextones op hetzelfde Record Kicks heb gekocht. Het album 'Soul Run' verschijnt eerst in begin 2016 via haar eigen onafhankelijke platenlabel en is enkel toegankelijk voor lokale fans. Een jaar later brengt Record Kicks het album uit en krijgt het een wereldwijde distributie. Het is dus nóg waarschijnlijker dat de opnames al van 2015 zijn.

Tanika's ouders zijn afkomstig uit Trinidad en zijn woonachtig in Toronto op het moment dat ze wordt geboren. Haar vader werkt in de energiesector en hierdoor verhuist het gezin naar Alberta. Na een lange werkweek komt haar vader thuis met de nieuwste jazzplaten. De kinderen uit het gezin Charles zijn allemaal erg muzikaal en worden aangespoord om 'mee te spelen' met de platen. Haar oudste broer traint Tanika in het zingen en componeren. Als jongvolwassene trekt ze erop uit en belandt in Vancouver waar ze haar eerste ervaring op doet als achtergrondzangeres en waar ze leert dat een leven op tournee niet eentje van pure romantiek is. Ze keert eventueel terug naar Toronto en weet dan al dat ze de wereld wil bespelen met haar muziek. Ze brengt een EP uit welke wordt opgepikt door lokale liefhebbers en langzamerhand ontstaat er een belangstelling voor Tanik Charles. Dat resulteert in het album 'Soul Run' en sinds 2017 is haar carrière goed op stoom gekomen.

Het titelnummer van 'Soul Run' oordeel ik bijna een jaar geleden als té rampetamp retro-Northern Soul. Ik vind de b-kant meteen al beter. Het is iets meer rauw en funky. Zonder dat ik haar op één lijn durf te plaatsen, is het iets meer in de geest van Sharon Jones. Toch moet ik bekennen dat ik het nummer glad ben vergeten als ik op een zekere middag vanuit Steenwijk naar Uffelte fiets en terug luister naar een uitzending van 'Do The 45' uit oktober of november. Daar komt dit 'Endless Chain' voorbij en ik herken het in eerste instantie niet. Er zijn niet veel momenten dat ik niet kan wachten om mijn eigen stem te horen. 'Kom op Gerrit! Vertel me waar Gerrit nu naar luistert!'. Gerrit vertelt me dan in het Engels dat ik heb geluisterd naar 'Endless Chain' van Tanika Charles. En zo is het stiekem al méér een hit van 2024 geworden dan van 2023 of 2017. Een logische keuze voor de Week Spot!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten