dinsdag 2 juli 2024

Week Spot: Diplomats Of Soul


Het enthousiasme tot betrekking tot het radiostation heeft al jaren een dalende lijn. Het klinkt vreemd maar in het begin van mijn radiocarrière wordt het bereik qua luisteraars angstvallig stil gehouden. Er is een collega presentator die heeft uitgerekend dat ze tweeduizend luisteraars per show moet hebben. Dan zal ik toch wel recht hebben op de helft? Aan de andere kant: Ik ken niemand in mijn omgeving die zomaar 'voor de leuk' naar een willekeurig internetradiostation gaat luisteren en zeker niet een tiental of meer. Als de eerste (méér realistische) geluiden tot mijn oren komen, zorgt dat voor een kleine depressieve periode in mijn radio maken. Als dat waar is? Waar doen we het dan voor? Sinds afgelopen zomer hebben we dan eindelijk het antwoord en dat heeft ervoor gezorgd dat ik meteen met twee shows ben gestopt. Desondanks heb ik in 2017 een ambitieus idee om 'iets speciaals' te doen voor de luisteraars gedurende de zomermaanden. Ik ga bezig met het zélf uitrekenen van de grootste Engelse zomerhits uit de jaren 1964 tot en met 2017. Dat resulteert in 'The Summer Spirit Of' en deze zaterdag trap ik af met opnieuw een variatie op het thema: 'The Vinyl Summer Spirit Of 2015' en daarbij hoort een Week Spot uit 2015. De keuze valt dan op 'Brighter Tomorrow' van Diplomats Of Soul Feat. Incognito & Imaani, een 10" die vorig jaar in een oplage van 100 opnieuw is uitgebracht.

De eerste jaren is het een digitale show met de grootste zomerhits uit de verschillende jaren. In 2020 gooi ik het om naar de 'Vinyl Summer Spirit Of' en zet ieder weekend een jaar centraal. Ik heb de meeste jaren van 1966 tot en met 1991 al eens gehad in de daaropvolgende jaren en vorig jaar heb ik een paar op herhaling gedaan met een ultieme Top 40-lijst van vinylsingles in mijn collectie uit dat jaar. Twee of drie jaar geleden heb ik al eens 2017 gedaan. Het is dan een gelegenheid om de 'nieuwere' platen op zaterdagavond te kunnen draaien. Op zondagavond doe ik een Top 40 samengesteld uit de Gele Bak Top 100'-lijsten van 2017 en 2018. Dat concept breid ik de komende weken uit met 2015 tot en met 2022. Over twee weken doe ik alleen 2017 met de soulplaten op zondagavond in verband met een festivalbezoek. In het laatste weekend van augustus presenteer ik tot slot de Gele Bak Top 100 van dit jaar, welke overigens onveranderd is gebleven. De 'oude' nummer 1 blijft op die positie staan.

In 2015 heb ik nog niet van Diplomats Of Soul gehoord en doe ik evenmin aan afwijkende formaten. Ik 'mis' de 10" aanvankelijk en leer deze een jaar geleden pas kennen. De plaat kent enkele boosdoeners en laat me ze dus op volgorde behandelen. Diplomats Of Soul is een Engels duo van producenten en dj's. Over Mike Allin is niet veel bekend, bij het aanklikken van de naam Ralph Tee wordt veel duidelijk. Tee werkt al zijn hele leven in de muziekbusiness en als twintigjarige richt hij het tijdschrift Groove Weekly op. Dat blad staat hoog aangeschreven bij de liefhebbers en dit leidt tot een baan bij het gerenommeerde Blues & Soul-magazine. Iets meer dan tien jaar geleden wordt hij door Richard Searling aangesteld als mede-eigenaar van het platenlabel Expansion. Searling is overigens in 1986 al het label begonnen maar met Tee in de gelederen maakt het een enorme sprong. 'Ralph Tee's Luxury Soul', een dubbelalbum met diens' favorieten uit de jaren zeventig en tachtig, verschijnt in 2011 op Expansion. In 2015 is hij de stuwende kracht achter het 'Rewind - Fast Forward'-concept. Het idee is het opnieuw uitbrengen van een gewilde discoklassieker uit het verleden met een splinternieuwe bewerking op de andere kant. Diplomats Of Soul maakt eerder in 2015 een cover van James Mason's gezochte 1977-plaat met behulp van Incognito en zangeres Vanessa Haynes: 'Sweet Power Your Embrace'. Het volgende project is 'Brighter Tomorrow', een underground discohit van Tom Browne (van 'Funkin' For Jamaica') met zangeres Carol Woods. Hier wordt het origineel uit 1983 gekoppeld aan de nieuwe versie met Incognito en Imani.

Incognito is niet zomaar een leuke naam, maar de bezetting wisselt zo veel en vaak dat het niet half duidelijk is wie allemaal onderdeel hebben uitgemaakt van de groep. In 1981 wordt voor het eerst gesproken van een live-optreden van Incognito. De groep is met name rond 1991 even 'mainstream' dankzij hits met Jocelyn Brown op de leadzang. Imaani is de schuilnaam van de Britse zangeres Melonie Crosdale. In 1998 doet ze mee aan het Eurovisie Songfestival en wordt tweede met 'Where Are You'. Overigens niet te verwarren met de Franse zangeres Imany die in 2016 een grote hit heeft met 'Don't Be So Shy'. Deze vergissing heb ik nooit gemaakt. Of mag ik niet liegen?

Wat is het grote verschil tussen de 'Brighter Tomorrow' uit 1983 en de uitvoering uit 2015? Welnu, de synthesizers uit 1983 zijn bij het grofvuil gezet. Deze 'moderne' synths uit 1983 klinken tien jaar later al aftands. Incognito kan zelf de bedoelde instrumenten weergeven waardoor er iets meer ruimte wordt geleverd ten behoeve van de soul. Ik wil geen kwaad woord zeggen over Tom Browne's versie maar heel stiekem is de Diplomats Of Soul-kant al een jaar de favoriet.

Ik heb vorige week een lijst samengesteld met nieuwe releases en nieuwe heruitgaven uit de jaren 2015 tot en met 2022 en met name in de eerste jaren houdt het niet over. Het plan is dus om zaterdag in het tweede uur de 'nieuwe' releases en heruitgaven uit 2015 te draaien inclusief deze kersverse Week Spot. Voor de rest is het een mix van oudere platen die ik in 2015 aan de collectie heb toegevoegd. De Week Spot voor 2016 is ook al uitgezocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten