woensdag 10 juli 2024

Honderd achteruit: Genesis


De Oranje voetbaldroom is voorbij. Ik weet dat we er weinig voor kopen maar op zijn minst hebben we Engeland aan het voetballen gekregen. De 2-1 in de negentigste minuut voelt even pijnlijk aan als de gelijkmaker tegen Slovenië in de laatste minuut van de extra tijd, maar het is niet anders. Het is voorlopig even rustig met de 'Singles round-up'. Ik heb eergisteren een deel betaald aan Mark en verder wacht ik nog op reactie van iemand op Discogs. Van de laatste weet ik dat hij traag is met reageren en... ach... het heeft geen haast. In dat pakket zit overigens een complete Herb Alpert en ditmaal met fotohoes. Enerzijds heb ik even ruimte, anderzijds ben ik zojuist erachter gekomen dat ik wederom verkeerd heb zitten rekenen met de Gele Bak Top 100. Om alle afleveringen in juli te houden gaan de komende drie weken drie afleveringen volgen. Ook prima! Ik kan dan 29 of 30 juli de nummer 1 presenteren. Eerst ga ik terug naar het staartje van de Gele Bak Top 100 van 2022. De nummer 90 is 'Stay Awhile' van Dusty Springfield en deze sla ik over. Op 91 vinden we de Engelse groep Genesis. Alsof iemand ze zal verwarren met de Amerikaanse band? De laatste komt voorbij in de 'Honderd achteruit' over de Gele Bak Top 100 van 2023. Het onderwerp van vanavond is 'Many Too Many' van Genesis uit 1978. Hoewel ik de Engelse persing heb, vind ik het voor het bericht wel zo leuk om de Nederlandse fotohoes te tonen.

De zomer van 2021. Ik heb besloten dit jaar niet met vakantie te gaan. Mijn stemmingen zijn dan nogal wisselend en wil niet tijdens een verblijf elders het gevoel krijgen dat ik naar huis wil. In plaats daarvan huur ik een week een elektrische fiets in Havelte en maak dagtochten. Op de maandag lijkt me een ritje naar Emmen een goed idee. Het plan is om de fiets op het station te stallen waar die weer kan opladen. Dat loopt allemaal ietsje anders maar ik heb ditmaal wel succes met de singles. Zeker als ik in een vergeten hoekje een bakje zie met uitsluitend Engelse persingen. Daar vind ik ook deze van Genesis. Niet het meest memorabele nummer waardoor het niet in de top twintig zal komen, maar aardig genoeg om niet in de top honderd te zetten. Nummer 91 is dan het hoogst haalbare voor de single. Tot mijn verbazing zie ik dat 'Many Too Many' vóór 'Follow You Follow Me' is uitgebracht. De laatste zal voor Genesis hun eerste hit in Nederland opleveren.

De geschiedenis van Genesis begint als Jonathan King een tip krijgt over een 'vernieuwende' rockband aan de Charterhouse School In Godalming in het graafschap Surrey. Het is ook King die de naam bedenkt voor de band. De band moet namelijk de oorsprong van alles worden, zoals in het eerste hoofdstuk van de bijbel. Dat King kort na het verschijnen van 'From Genesis To Revelation' de platenzaken langs gaat om de elpee van de geestelijke muziek in de pop/rock neer te zetten, is een leuk fabeltje. In werkelijkheid is de plaat niet ingekocht door de handelaren omdat niemand brood ziet in een elpee van een band zonder een hitsingle. Genesis breekt met King en tekent bij het nieuwe Charisma-label. Hier zal de groep niet alleen haar draai vinden met een zeer eigen muziekstijl, ook is het nu beter geregeld qua promotie. Pas in 1974 zal Genesis haar eerste Engelse hit scoren 'I Know What I Like In Your Wardrobe' en 'Foxtrot' heeft dan al de albumlijsten gehaald zonder een single.

Genesis is volgens Peter Gabriel in deze tijd vooral Peter Gabriel en band. De bandleden zien dat anders en zeggen dat Gabriel de stoorzender was. Tijdens de voorbereidingen van 'The Lamb Lies Down On Broadway' dreigt het al mis te lopen, tegen het einde van de wereldtournee kondigt Gabriel aan de groep te zullen verlaten. Hij wil meer tijd met zijn gezin doorbrengen. Voor Genesis is het een spannende tijd. Ja, ze willen verder, maar hoe? Er wordt besloten een advertentie te plaatsen in een tijdschrift. Er komen 400 reacties en het is aan Phil Collins de taak om de zanger de nummers te leren. Als de beoogde zanger niet kan worden gevonden, besluit de band Phil Collins aan te stellen als zanger. Hij is nota bene degene die in eerste instantie voorstelt om als instrumentale groep verder te gaan. Het publiek accepteert evenwel Phil Collins als zanger. Collins is minder theatraal dan Gabriel en duwt de band meer in de richting van de rock, ook al heeft zijn stem ondertonen uit de soul. Ook qua bezetting wordt Genesis compacter. Het zijn voornamelijk Collins, Tony Banks en Mike Rutherford die de groep zullen dragen vanaf 1976.

'Many Too Many' is nu dan opeens toch de opvolger van 'Follow You Follow Me'. Het is de tweede single van 'And Then There Were Three'. Waar 'Follow You Follow Me' de internationale doorbraak is, daar doet 'Many Too Many' slechts nummer 43 in Engeland en 41 in Duitsland. Het is de laatste opname van Genesis waarbij Tony Banks gebruik maakt van een mellotron. Hij zal het instrument een jaar later opnieuw gebruiken voor zijn solo-album. De groep brengt een videoclip uit met beeldmateriaal van een optreden in juli 1978. Toch zal het nummer later nooit meer live worden uitgevoerd. Er bestaan plannen om het in 2020 uit te voeren tijdens 'The Last Domino'-tournee maar deze shows moeten worden afgeblazen vanwege de lockdowns.

De band is actief tot 2022 maar is ook in de jaren ervoor verschillende malen uiteen gevallen en weer opgestaan. In 2023 heeft Genesis de rechten verkocht van haar werk van na 1977 plus het solomateriaal van Banks, Collins en Rutherford. Het maakt dat ze in 2023 bovenaan een lijst staan van meest verdienende entertainers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten