dinsdag 9 juli 2024

Week Spot: Gregg Jackson


Origineel had ik een andere Week Spot gepland voor deze week. Het label vermeldt daar namelijk '2016' als verschijningsjaar en dat klopt wel met aanzien tot het nummer. Het album waarvan de single afkomstig is, verschijnt in 2016. De single zélf blijkt uit 2017 te zijn uitgebracht. Ik kijk ook alvast even bij de platen van 2017 en zie dan een plaatje dat ik ook wel als Week Spot wil hebben. Alleen... is die van 2017 of toch 2016? Als ik het nakijk op Discogs blijkt dat ik de platen heb omgewisseld. De 'oude' Week Spot is dus volgende week en deze week ga ik voor Gregg Jackson. Het is vooral in de eerste jaren dat ik nauwelijks 'nieuwe' platen koop en als het al eens voorkomt dan is de kans groot dat het ook Week Spot is geweest. In 2016 en 2017 is dat duidelijk het geval. Gregg Jackson's plaat bevat opnames van zijn gezochte album uit 1982 maar verschijnen in 2016 voor het eerst op een single. Het is één van de allereerste releases op het label dat zal uitgroeien tot Izipho Soul. 'One For The Road' van Gregg Jackson mag deze week de Week Spot zijn.

Patrick, uitbater van Izipho Soul, is goed bevriend met Mark, de hofleverancier aan de Blauwe Bak. In  de jaren tachtig onderneemt het duo al samen met andere soulliefhebbers reizen naar Amerika. Zo nu en dan duiken de foto's op van de jongemannen voor de studio's van Stax. De vriendschap duurt voort tot de dag van vandaag en zo nu en dan brengt Patrick iets uit waar Mark iets mee van doen heeft. Bekendste voorbeeld hiervan is 'Love Dreams' van Arthur Foy. Mark heeft een schaars origineel van de single uit 1980 in zijn verzameling en dankzij Patrick krijgt het in 2021 een gelimiteerde (en reeds uitverkochte) heruitgave. Gregg Jackson schijnt ook een ontdekking van beiden te zijn. Het is het punt in de muziek waar blues en soul de paden kruisen. Als ik het hoesje zoek op Discogs schrik ik van de prijs. Ze gaan tegenwoordig vanaf vijfendertig euro. Ik weet zeker dat ik niet meer dan vijftien pond bij Mark heb betaald?

Gregg Jackson wordt geboren in Salisbury in de staat Maryland. Vanaf zijn zesde levensjaar is hij voortdurend actief in de muziek. Het begint met het zingen in een gospelkoor, gevolgd door 'dance troupes'. We zullen maar niet vragen naar zijn leeftijd maar het zegt op zichzelf genoeg als we door het lijstje groepen en artiesten gaan waarmee hij het podium heeft gedeeld. Ike & Tina Turner, James Brown, The Coasters, Herb Reed & The Platters, The Drifters, The Trammps en... Otis Redding. Jackson raakt erg goed bevriend met Redding maar helaas zijn dan de laatste weken aangebroken. Sindsdien merkt Jackson dat wanneer hij zingt dat de geest van Otis hem overvalt. Gregg Jackson is een podiumdier en wordt alleen in 1982 tijdelijk opgesloten in een studio. Dat levert het album 'One For The Road' op. Het titelnummer wordt een klassieker in de Modern Soul en de elpee is een duur betaald collector's item geworden. Er staan momenteel twee op Discogs die elk rond de 160 euro moeten kosten. Ik heb het dan nog niet over bijkomende kosten want eentje is in Engeland en de andere in Amerika.

De Engelse release van de single op het ZIP Promotions-label zorgt voor een opleving in de interesse voor Gregg. Hij bezoekt Engeland voor een uitzinnig optreden. Hij is dan woonachtig in de staat Florida waar hij soms zeven dagen per week een optreden geeft. Er wordt opgemerkt dat Gregg meer glitterjasjes heeft dan dat Imelda Marcos schoenen heeft. Voor de lokale bevolking in Florida is het duidelijk: Als je een grootse soulstem uit de jaren zestig wilt horen, moet je naar een optreden van Gregg Jackson. De single krijgt in 2019 een vervolg met een remix van de hand van Nigel Lowis welke eveneens uitkomt op Izipho Soul (zoals ZIP na een paar releases heet). Deze is nog wel voorradig en ik denk dat ik binnenkort een exemplaar ga toevoegen aan een bestelling. Het is iets meer upbeat dan het origineel en ik vermoed dat hij de 2014-opname heeft gebruikt. De Week Spot is echter het origineel uit 1982. Bij gebrek aan beter moet dit de Week Spot worden die 2016 mag vertegenwoordigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten