zondag 28 juli 2024

Week Spot Kwartet: week 30


De tweede van de drie koppen koffie is zojuist geserveerd en dus heb ik best tijd om het Week Spot Kwartet er achteraan te gooien. Ik ben geen doemdenker en bovendien is iedere fietstocht 'door de achtertuin' de moeite waard, maar verwacht niet dat ik heel veel 'nieuwe' dingen ga ontdekken deze middag. Het wordt waarschijnlijk een ontspannen rondje met steeds een hoofdletter H linksboven. De H van 'herhalingsoefening'. Er wordt creativiteit gevraagd voor de foto maar gelukkig heeft de Week Spot van 2020 een enorme 'bumper sticker' bovenaan de hoes waardoor het eenvoudig is op te lossen. Dan nu de verhaaltjes bij de plaatjes.

2020: Real Love - Driza-Bone (1991)
Afgelopen vrijdag zou mijn moeder 86 zijn geworden. In 2020 viert ze op een zondag haar 82e verjaardag. 'De lieve vrede bewaren', vind ik anno 2020 even belangrijker dan moeder bezoeken op haar verjaardag. De toespraak van Rutte is pas op televisie geweest als ik mijn zwager bel voor zijn verjaardag. 'Wij volgen de overheid', laat hij dan weten. In juli 2020 sta ik al heel anders in het verhaal en 'c' is een onvermijdelijk gespreksonderwerp in deze tijd. Daar komt heibel van! Bovendien heb ik moeder sinds de kerst niet meer gezien en wil haar best een dag 'voor me alleen' hebben. Alle partijen lijken het te kunnen begrijpen en zo stap ik de dinsdag na de verjaardag op de gehuurde e-bike en leg de reis af naar Jutrijp. Ik word vergezeld door de radioshow van de afgelopen zondag en het is opnieuw een feestje: Drie uren lang het beste uit 1991. Op de zaterdag heb ik het algemeen jaren tachtig en negentig gehouden als ik me niet vergis. Ik heb dan nog niet genoeg platen uit de 21e eeuw om een show te vullen? De pas aangeschafte 12" van Drizabone mag de Week Spot heten. De 'Up All Night Mix' spreekt me aan in de advertentie, maar nee... het is de 'Alternative 12" Mix' die ik uiteindelijk kies als Week Spot. Het zal in de twee volgende jaren overigens 'traditie' worden om moeder kort na de verjaardag te bezoeken. In 2021 opnieuw met de e-bike maar het bezoek op 1 augustus 2022 zal het meest legendarisch worden. Het is de laatste keer dat ze thuis is en ik weet moeder zelfs te verleiden om een uurtje buiten te zitten. Buiten de vijf stappen naar de kliko en terug komt ze vaak niet.

2021: Set Me Free - Viola Wills (1975)
Ditmaal ga ik op woensdag naar moeder toe. De elektrische fiets is me de heenweg niet al te goed gezind want ik moet al vroeg terug vallen op trapkracht. De rit gaat dan door de polder over Kuinre en Lemmer. Het verschil met vorig jaar is dat ik dit jaar de fiets voor twee dagen heb gehuurd. Ik kan de volgende dag, als ik wil, nog een bochtje om maken voordat ik het aan het einde van de dag in lever. In 2020 heb ik hem voor één dag en moet ik de volgende ochtend voor dag en dauw al bij de fietsenwinkel zijn. Dat is me slecht bevallen! In 2021 maak ik inderdaad nog een fraai tochtje door het Drents-Friese Wold op deze vrije donderdagmiddag. Maar nu... 'The Vinyl Summer Spirit Of 1975'. Ik heb hem ongetwijfeld opgenomen maar heeft geen blijvende indruk achtergelaten. Hetzelfde geldt voor het gehele weekend.

2022: Just Another Guy - Stage IV (1971)
Na twee seizoenen zijn de jaren al een beetje 'op' en ik ben huiverig om bepaalde jaren op herhaling te doen. 'The Vinyl Summer Spirit' piekt vooral in 2020 en ik luister met genoegen terug naar deze shows. Het jaar 1971 ben ik al die tijd nooit aan toe gekomen. Het is pas in week 31 als ik moeder bezoek en daarover heb ik al vaker geschreven. Het is evenwel een goed excuus om deze prachtplaat van Stage IV tot Week Spot te maken want het is één van mijn ultieme crossover-favorieten van de afgelopen jaren.

2023: You Cheer Me Up - Fruitcake (1980)
En plots zit iedereen thuis in 2020. Muzikanten kunnen niet optreden, niet-essentiële beroepsgroepen moeten thuis werken en winkels die dicht zijn. Op het internet lijkt er een bom te ontploffen. Opeens gaat iedereen een podcast maken. De ene met een opinie over de heersende maatregelen, de andere vertelt gepassioneerd over zijn of haar hobby of liefhebberij. Anno 2024 zijn er een aantal die een boterham weten te verdienen met het concept. De muzikanten zijn onderhand té druk met het musiceren op het podium en de festivals om zich terug te trekken in een studio voor een podcast. Ik zou een pushbericht moeten ontvangen als Rob Taekema en Johannes Blanksma een nieuwe podcast online hebben gezet, maar ik heb ze sinds 2021 niet meer gezien. Ik heb de kleine grote kleine eer om Taekema op de hoogte te stellen van de hernieuwde interesse in de Engelse soul-scene voor zijn 'You Cheer Me Up'. In 2023 doe ik een deel van de Blauwe Bak Top 80 van de jaren tachtig maar volgens mij mislukt dat doordat de oude platenspeler kuren krijgt. Een week later doe ik het dan opnieuw met de nieuwe Reloops die ik onderhand ook al een jaar heb. Het is volgens mij ook de tijd dat mijn oude trouwe VirtualDJ erg lastig wordt bij het draaien van digitale bestanden waardoor ik uitsluitend vinyl ga doen in de radioshows. De zondagavond heb ik echter opgevangen met een (laatste?) digitale show.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten