dinsdag 16 juli 2024

Honderd achteruit: F.R. David


De fietstocht van maandag is niet bepaald lang geworden maar nog altijd goed voor een kilometer of vijftien tot twintig. Het wil niet. De tocht zélf is fraai maar op zichzelf weer niet zo bijzonder dat ik er een bericht over kan schrijven. Ik zal hem noteren in het overzicht van de fietstochten zodat ik wellicht in december de tocht kan noemen in de opsomming. Als ik hem niet noteer, ben ik hem volgende week alweer vergeten. Vandaag heb ik de gebruikelijke fietstocht naar Steenwijk gemaakt. Vanmiddag even heel veel mazzel gehad. Er staat voor later op de middag een pittige regen- en onweersbui ingetekend. Welnu, het onweer is achterwege gebleven maar qua regen gaat het even goed tekeer. Ik ben juist in de buurt van een overkapping waar ik heel rustig een sigaartje heb staan roken. Daarna is het alweer snel droog. Ik ben zojuist al op Google en Wikipedia geweest want ik meen dat ik iets speciaals kan vertellen over de naam F.R. David, maar geen spoor te vinden op het internet. Onderwerp van het bericht is de single 'Words' van F.R. David uit 1982. Op het eerste gezicht een eendagsvlieg maar stiekem méér dan dat.

'I plead the fifth', zei een Amerikaanse radiocollega van mij iedere keer als hij onschuldig wilde lijken maar donders goed wist waar het over ging. Na verloop van tijd ben ik dat 'I plead the fifth' gaan opzoeken en, ja, het is typisch Amerikaans en komt uit de rechtsgang. In 2020 of 2021 leer ik over het bestaan van een 'FR David'. Het is de tijd van na de laatste presidentsverkiezingen in Amerika. Nee, ik ga hier niet de discussie voeren of deze eerlijk zijn verlopen of niet, dat laat ik hier in het midden. Er zouden honderden mensen zijn die een 'FR David' zouden willen afleggen. Een 'FR David' zou in dat geval een getuigenis onder ede zijn. Als de getuigenis onwaar of ongegrond zou worden verklaard dan zou de getuige zonder tussenkomst van een rechter meteen voor tien jaar de bak in draaien. Toch heb ik alle zoektermen los gelaten op 'FR David', maar lijk steeds uit te komen bij de Franse zanger. Enfin, het was een leuk intro geweest maar dan maar door naar de muziek.

Op Nieuwjaarsdag 1947 wordt de familie Fitoussi verrast door de geboorte van een zoon. Ze noemen hem Elli Robert. Zijn wieg staat in Menzel Bourguiba, ook bekend als Ferryville, in het noorden van Tunesië. In de jaren zestig maakt hij de oversteek naar Parijs en begint zijn muzikale loopbaan als Robert Fitoussi. Hij zingt en speelt bij de Franse garagerockband Les Trèfles dat één EP maakt. Vervolgens gaat hij met Les Boots in zee maar het levert geen boterham op. In 1967 neemt hij de naam F.R. David aan. De 'F' van Fitoussi, de 'R' van Robert en David naar de populaire songschrijver uit de bijbel. In 1967 gaat hij werken met Michel Colombier. Dat resulteert in een aantal georkestreerde psychedelische pop-pareltjes als een vertaling van 'Strawberry Fields Forever' en het redelijk succesvolle 'Symphonie' (echter geschreven door Eric Charden). In de late jaren zestig en vroege jaren zeventig produceert hij verschillende Franse progrock-platen. In 1974 treedt hij toe als gitarist in de band van Vangelis. Zijn stem is te horen op Vangelis' single 'Who' uit 1974. Hij doet nog mee op het laatste album van Les Variations in 1975 maar hij gedijt niet goed in groepsverband. Zodra hij de kans ziet om solo te gaan, moeten de bands weer op zoek naar een nieuwe gitarist.

In 1982 maakt F.R. David voor Franse begrippen een 'comeback' met 'Words'. In de rest van Europa is het de eerste keer dat we van de man horen. F.R. David is te herkennen aan zijn witte Fender Stratocaster en eeuwige zonnebril, een combinatie die hij al sinds de start van zijn loopbaan in stand houdt. In Engeland dreigt The Tremeloes eerst nog een hit te scoren met 'Words', maar dan haalt F.R. David hen in. In het voorjaar van 1983 bereikt het een tweede plek in Engeland en zal de nummer 22 worden in de top 100 van best verkochte singles van 1983. In Nederland staat het drie weken op nummer 2 in augustus en september 1982. De single 'Als Je Huilt/Bim Bam' van André Van Duin weet van geen wijken in de Top 40. F.R. David doet nog enkele verwoede pogingen maar heeft alleen nog twee extra hits in Duitsland en eentje in Engeland. Hij is tot de dag van vandaag actief, ook al dateert zijn laatste album van 2013. In 2023 heeft hij bijvoorbeeld nog een 'Sped Up 10%'-versie uitgebracht van 'Words'. Maar ja, wie zit daar nu op te wachten?

'Words' bereikt in 2022 een 92e plek in mijn Gele Bak Top 100. Het plaatje heeft een gezonde dosis jeugdsentiment voor mij. Mijn zus stelt zichzelf doorgaans tevreden met singles in de uitverkoop dus kleine hits of plaatjes die het net niet hebben gehaald. Ze betaalt alleen de volledige prijs voor elpees van ELO, Abba en nog een paar. Christopher Cross bijvoorbeeld. Ik denk dat 'Words' één van de weinige singles is waarbij dit van toepassing is. Ze verdient het plaatje overigens met netten knopen en op ene of andere manier doet dit plaatje me meteen denken aan de werkplaats met de netten. Ik moet even nakijken wat ik met de nummer 93 ga doen want er staat me iets van bij dat ik Philip Goodhand-Tait al eens te gast heb gehad?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten