woensdag 22 mei 2019

Week Spot: The Emotions



Even lekker fietsen zit er voorlopig even niet in. De fiets is gisterochtend volgens afspraak naar Havelte gegaan en twee uren later staat ze weer terug in de schuur. Ik heb me al vaker verbaasd over het feit dat het ketting in eerdere gevallen na vijfduizend kilometer 'op' was en dat het nu inmiddels negenduizend mee gaat. Welnu, niet alleen de kettingbuizen maar ook ketting en tandwielen zijn erg aan vervanging toe. Een tijdelijke tegenvaller. Ons bedrijf keert het vakantiegeld pas rond de tiende juni uit en het lijkt alsof ik daar op moet wachten. Dat het vakantiegeld grotendeels ten goede komt aan de fiets weet ik al een tijdje en heb daar geheel vrede mee. Ik ben dus weer terug bij af. Opnieuw een niet heel erg betrouwbare fiets waarmee ik het niet aandurf om dagelijks naar Meppel te fietsen en terug en zo zal ik de busmaatschappij de komende weken verder blijven sponsoren. Ik ben gisteravond iets te lang blijven hangen in de politieke video's om nog te publiceren en dus breng ik jullie nu eerst de nieuwe Week Spot. Deze week valt de eer te beurt aan The Emotions en de single 'Show Me How' uit 1971.

Moeilijk denken. Ik ben vast niet de enige die hier wel eens last van heeft. In de wereld van de 'serieuze soul'-dj's wordt vaak met een flinke bocht om de grote platenlabels heen gefietst. In de jaren zestig probeert ongeveer ieder onafhankelijk platenlabel net ze groot te worden als Motown en wordt het geluid vaak gekopieerd. Toch denken de dj's liever moeilijk voordat ze een rijtje Motown-klassiekers op de draaitafel gooien. Ik heb zelf een fascinatie voor 'southern soul' en dan zou het logisch zijn om eens beter te kijken naar één van de grootste spelers op dat vlak: Het Stax-label. Toch moet ik de goede neus van Mark danken dat The Emotions op mijn pad is gekomen. Vorig jaar maart heb ik mijn eerste 'soul pack' van hem gekocht en dit bevat een plaatje van The Emotions dat dankzij de 'Vakantiemix' is gaan groeien voor mij: 'Stealing Love' uit 1970. Het is pas sinds deze single dat ik vaker kijk naar liedjes van The Emotions uit de eerste helft van de jaren zeventig. Hoewel het dezelfde groep betreft, heb ik het dus niet over de disco-singles die The Emotions even later heeft gemaakt met Earth Wind & Fire.

Het is traditie in de Week Spot om het verhaal in de kerk te beginnen. We mogen weer! De gezusters Sheila, Wanda en Jeanette Hutchinson gaan door een serie namen voordat ze hun eerste plaatje opnemen. De dames hebben eveneens een tijdelijke groep met vader Joe Hutchinson. The Heavenly Sunbeam, Three Ribbons & A Beau (met Joe), The Hutch Stereos en The Hutchinson Sunbeams zijn enkele van de gebruikte namen. Er gaat een gerucht dat de groep reeds in 1962 een single heeft gemaakt als The Hutch Stereos, in 1964 noemt de formatie zich The Sunbeams (uiteraard niet te verwarren met de Nederlandse groep van 'Green Green') en verschijnt 'Good Old Days' op het obscure Tollie-label. In 1967 maakt de groep de overstap naar de 'seculiere popmuziek' en gaan ze zich The Emotions noemen. Er volgen een aantal singles op kleine lokale labels als de groep in 1969 onder contract komt bij Volt. De voorgenomende 'Stealing Love' is nog in deze oerbezetting van The Emotions maar kort daarna gaat Jeanette voor de eerste maal met zwangerschapsverlof. Haar plek wordt tot 1973 ingenomen door Teresa Davis die voorheen met Our Ladies Of Soul heeft gezongen. In augustus 1971 gaat The Emotions de studio in met onder andere Isaac Hayes en David Porter om de elpee 'Untouched' op te nemen. 'Show Me How' is de eerste single van het nieuwe album en doet het redelijk goed op de R&B-lijst. Even later wordt Davis bedankt voor haar werk en keert Jeanette terug voor vier jaar. Hoewel de groep nóg een elpee opneemt, blijft deze op de plank liggen. Wel draagt The Emotions een liedje aan voor de soundtrack van 'Wattstax'. In 1975 ligt het ooit zo machtige Stax op zijn gat en is The Emotions de eerste die daar de dupe van wordt.

Toch zit The Emotions niet lang werkloos thuis. De groep heeft in de leden van Earth Wind & Fire een paar grote fans en op hun aanraden komen de dames onder contract bij Columbia. In 1977 vertrekt Jeanette opnieuw om het leven te schenken aan haar tweede kind. Ditmaal wordt ze vervangen door de jongere zus Pamela. In deze bezetting neemt The Emotions het album 'Rejoice' op dat haar grootste hit zal opleveren: 'Best Of My Love'. De samenwerking met Earth Wind & Fire blijft vruchten afwerpen en helemaal als het samen met de band 'Boogie Wonderland' op single uitbrengt. Helaas wordt The Emotions vooral dan beschouwd als een product van de disco en na 1980 zien veel artiesten hun succes afnemen. The Emotions blijft echter goed bevriend met Earth Wind & Fire en doet tot in de jaren negentig mee op albums van deze band. Ruim dertig jaar na de opnames wordt het album 'Songs Of Life And Experience' alsnog uitgegeven. Het werk van The Emotions is populair voor samples en ongeveer iedere hiphop- en r&b-ster noemt The Emotions direct als invloed. In 2013 verhuist de groep naar het Stardom-label van Stylistics-frontman Eban Brown. The Emotions doet mee op een single met Snoop Dogg genaamd 'Life'. De tekst is geschreven door Terrace Martin en de drie dochters van Emotion Wanda Vaughn. Het laatste, voorlopige, wapenfeit van The Emotions is de samenwerking met Martin op diens' album 'Velvet Portraits' uit 2016. Buiten Vaughn bestaat The Emotions tegenwoordig uit de zussen Pamela en Sheila Hutchinson.

'Show Me How' begint als een ontzettend lief liedje over een jong en onervaren deerntje dat nog heel veel moet leren en het graag van 'hem' wil leren. Het is aan Hayes en Porter wel toevertrouwd dat dit een zeer prettig deuntje wordt. Op het laatst gaan even alle registers open bij The Emotions maar zelfs het 'schreeuwerige' is voor mij nog net binnen de marges van het toelaatbare.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten