maandag 6 mei 2019

Blauwe Bak Veteranen: 1990-1991



De Blauwe Bak verdient extra aandacht, maar... hoe gaan we dat aanpakken? Dat is een vraag waarmee ik de laatste weken heb gespeeld. Eerst denk ik aan iets als 'Het zilveren goud' maar dan met soul-singles die ik tien jaar geleden heb gekocht. Dat betekent echter dat het een paar maanden extreem druk is met singles en dan twee maanden weer niets. Want zo gaat het nog wel eens in die tijd. Hoewel ik nog altijd van plan ben om een extra koffer aan te schaffen daarmee de Blauwe Bak uit te breiden met 300 plekken, zal het altijd een wisseling van de wacht blijven. Hoewel? De héle vroege singles hebben een soort bijbelstatus verworven en hoeven niet te vrezen dat ze terug in de jaren zestig- of zeventig-bakken terug moeten. Zo ontstaat het idee van de 'Blauwe Bak Veteranen'. Als ik alle ruim duizend singles wil gaan behandelen? Dat lijkt me onmogelijk! Ik zou kunnen beginnen met de singles uit de jaren negentig en dan zien hoe we het verder doen. Hoe vaak deze rubriek gaat plaatsvinden, weet ik evenmin te beantwoorden. Feit is dat ik vanavond de serie aftrap met de zes vroegste singles in de Blauwe Bak: Plaatjes die ik in 1990 en 1991 op de kop heb getikt.

1. Lay Me Down Easy-James & Bobby Purify (NL, Mercury, 1976)
Deze heb ik in de voorjaarsvakantie in 1990 gekocht op de vlooienmarkt in de Veemarkthal in Sneek. Het plaatje krijgt nummer 84 mee in de kaartenbak. Ik 'leer' dan veel uit speellijsten van onder andere 'Goud Van Oud' welke een week van tevoren staan afgedrukt in de NCRV-gids. Daar heb ik ook deze van James & Bobby zien staan, maar weet niet wat te verwachten. De minimale afname bij het stalletje zijn twee singles en ik koop deze samen met 'Big Bamboo' van The Merrymen. 'I'm Your Puppet' is natuurlijk een nieuwe uiterst gladde opname van het succes van de Purify's uit 1966. Het is pas in de eerste weken van 2012 dat ik ga luisteren naar de b-kant en deze bevalt me dermate goed dat het in de Blauwe Bak mag. Ik vind hem beter passen in de Northern Soul-set dan 'Puppet' en het geeft wel aan dat ik van het begin af aan niet een erge Northern-purist ben. Het liedje is net iets te funky en 'modern' voor de Northern Soul-gasten. Het zal nimmer een grote hit worden in de Blauwe Bak maar het blijft desondanks tot in de eeuwigheid staan. Tegenwoordig in de reserve-Blauwe Bak.

2. Smokey Joe's-Tina & The Mustangs (US, Capitol, 1965)
Ik koop deze single in november 1990 bij Sunrise. Hier kan ik niet mis mee gaan! Een Amerikaanse single in een fotohoes met een knappe jongedame met een suikerspin op haar hoofd. De single is helemaal kromgetrokken maar doet het nog altijd naar behoren. In het begin geef ik de voorkeur aan het mierzoete 'I'm Sweet On You', maar na verloop van tijd verkies is 'Smokey Joe's'. Een lekker luid uptempo nummer met in de verte het Supremes-geluid. Tot zover ik me kan herinneren staat Tina & The Mustangs al in de allereerste versie van de Blauwe Bak. In 2012 ontdek ik dat de single ook in bepaalde Northern Soul-clubs wordt erkend. Een vreemd plaatje! Het lijkt alsof deze singles massaal naar Nederland zijn verscheept want ik ben deze vaker tegen gekomen. De fotohoes moet ik ook nog ergens hebben met een andere single ('Gimme Dat Ding' van The Pipkins als ik me niet vergis). 'Smokey Joe's' is nog altijd de reden om de plaat uit de bak te nemen. Het staat sinds een paar maanden in de Ere-Blauwe Bak. Tina Mason gaat later solo en haar uitvoering van Judy Street's 'What' is een paar jaar geleden door Outta Sight op single uitgebracht.

3. The Shotgun And The Duck-Jackie Lee (UK, Contempo, 1967, re: 1976)
De vroegste single uit de Blauwe Bak-koffers. Deze single koop ik in september 1991 met een vracht anderen bij het boekwinkeltje van Cees Buster in Sneek. Eigenlijk is dit de b-kant van 'Do The Temptation Walk', maar dat ontdek ik pas jaren later. Het is het snoeiharde 'The Shotgun And The Duck' dat me meteen het meeste boeit. Ik denk dat ik toen de meeste wel heb meegenomen en ik hoop dat ik geen platen heb laten liggen. Ik heb sowieso de singles met een 'hartje' meegenomen omdat die oud lijken. En Jackie Lee vermeldt het bouwjaar 1967 en dat is altijd goed. De plaat komt nog regelmatig voorbij in de shows. 'Temptation Walk' is voor de echte Northern Soul-mensen echter de favoriete kant.

4. Gimme Your Lovin'-John 'King Size' Russell (NL, Park, 1969)
Ik heb jaren gedacht dat dit een héle zeldzame en gezochte single was. Waarom? Omdat ik hem niet iedere week tegen kwam? Het blijkt reuze mee te vallen met deze single. Meer dan een tientje moet je niet betalen voor de plaat met fotohoes. Ik heb ook nog de elpee 'Rhythm & Blues' van dezelfde John Russell. De single koop ik in november 1991 op de vlooienmarkt samen met 'Bed Of Roses' van Judy Clay en de volgende van Nancy Wilson. Het hoesje heeft zwaar te lijden gehad in de jaren dat ik de single heb. Ik heb het inmiddels in een blanco wit hoesje zitten met de fotohoes er omheen gevouwen. 'Gimme Your Lovin' zit in de allereerste 'Do The 45', maar staat alweer jaren in de reserve-Blauwe Bak. Wel nog steeds een fijn nummer!

5. Peace Of Mind-Nancy Wilson (NL, Capitol, 1968)
Nancy Wilson is een 'bekende' naam voor mij? Nee, ik blijk in de war te zijn met de zangeres van Heart en ik weet bij het fotohoesje dat dit niet dezelfde Wilson is. Het is voor mij de kennismaking met 'Peace Of Mind' en dan meteen in één van de meest spetterende uitvoeringen. Oh, wat gaat onze Nancy 'diep' met haar vocale capriolen in dit nummer. Wat mij betreft niet alleen de oerversie maar ook de beste uitvoering van 'Peace Of Mind'. De single heeft tot twee jaar geleden in de Blauwe Bak-koffer gewoond, maar toen moest er weer eens ruimte worden gemaakt. Sindsdien staat ze een beetje oneerbiedig in de reserve-Blauwe Bak. Met de extra koffer erbij is er weer plaats voor deze single!

6. Twenty Five Miles-Edwin Starr (UK, Tamla Motown, 1968, re: 1973)
De Sneker platenhandelaar Looper heeft meerdere exemplaren van deze single staan en in december 1991 koop ik de mijne voor een ouderwetse gulden. Het blijft een zoekplaatje zonder internet. Het heeft een afwijkende b-kant ten opzichte van de originele Nederlandse en Duitse singles. Bovendien kan ik het 1968 op het label niet helemaal rijmen. Dan blijkt dat deze single deel heeft uitgemaakt van de vele Engelse 'heruitgaven' op het Motown-label. 'Way Back Home' van Jr. Walker & The All Stars komt uit dezelfde periode alsook de hitversie van 'There's A Ghost In My House' van R. Dean Taylor (bij ons op Rare Earth). Omdat ik recent toch meer ben gevallen voor het midden jaren zeventig-werk van Edwin Starr mag 'Twenty Five Miles' niet meer in de koffers staan. Het staat met een paar andere oude krakers van de man in de reserve-Blauwe Bak. Het is echter tijden geleden dat ik de single voor het laatst heb gedraaid. In de volgende aflevering zes (of zeven) uit 1992.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten