woensdag 1 mei 2019

Het zilveren goud: april 1994 deel IX



Vandaag een 'vroege' aflevering van 'Het zilveren goud'. Normaal gesproken is het rond half twaalf of na middernacht als ik ga publiceren, maar vanavond heb ik ambitieuze plannen. Ik kom maandag op Youtube een suggestie tegen van een documentaire over Supertramp. Deze heb ik gisteravond gezien: Een 'special' van bijna anderhalf uur. De geschiedenis wordt er aanvankelijk snel doorheen gejast tot en met het album 'Famous Last Words'. Daarna concentreert de film zich op twee concerten uit de volgende tournee: Eentje in Montreal in Canada en de andere in het Duitse München. Beide prachtige concertregistraties en op het laatst leidt Rick Davies ons nog snel door 'Brother Where You Bound', 'Free As A Bird' en 'Live' en daarmee eindigt het verhaal. Als ik klaar ben met Supertramp verschijnt de volgende suggestie: The Moody Blues. Deze duurt echter een uur langer dan Supertramp en dus ga ik daar vanavond eens goed voor zitten. Tenslotte heeft een nieuwe radio-collega om één uur haar eerste show op Wolfman Radio en dat wil ik ook een tijdje meemaken. Ik begin echter met de terugblik op de voorbije maand van vijfentwintig jaar geleden.

In 1993 is de koningin met haar gevolg in Sneek geweest en is de stad afgeladen met toeristen en feestvierders. Een jaar later is het een trieste bedoening. In de voorgaande jaren ging ik altijd naar de braderie en vrijmarkt in de Sneker wijk Tinga maar na de ongeregeldheden in het het clubhuis tijdens het optreden van Pater Moeskroen in 1992 is besloten aan deze traditie een einde te maken. Gelukkig is er één vaste standhouder op de vrijmarkt die de moeite neemt om zijn singles naar de binnenstad te verhuizen en zo kan ik op zijn minst verder gaan met 'shoppen' bij hem. Volgens mijn herinnering past de vrijmarkt in 1994 op het Schaapmarktplein en de directe omgeving. De vangst valt tegen en deze singles treffen we pas over een paar weken in 'Het zilveren goud'. Dan ontmoet ik Cees van het Sneeker Nieuwsblad en gaan we gezellig samen op een terrasje zitten om nog een beetje mijn verjaardag te vieren. 's Middags heeft Uitwellingerga eveneens een vrijmarkt en live-muziek. Nadat ik thuis heb gegeten, start ik opnieuw de Solex. De vangst aldaar is ietsje positiever. Ook deze singles komen over twee of drie weken aan bod want de komende tijd zit ik nog volop in de platen uit 'de emmer vol singles'. Dat brengt me vandaag bij de volgende zes:

1758 Oh Carol-Neil Sedaka (UK, RCA, 1960)
1759 Ben Ik Te Min-Armand (NL, Fontana, 1966)
1760 Congratulations-Cliff Richard (NL, Columbia, 1968)
1761 If I Had A Hammer-Trini Lopez (Nieuw Zeeland, Reprise, 1963)
1762 Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan-Het (NL, Fontana, 1965)
1763 Tonight My Love Tonight-Paul Anka (NL, ABC-Paramount, 1961)

We zien twee fotohoesjes op de bijgaande foto maar deze horen niet toe aan de singles uit april 1994. Het heb ik in 2009 gekocht bij De Gouden Kikker in Steenwijk, een dag voor de hersenschudding. Een paar weken na de hersenschudding ontdek ik het 'kiwisap-incident' en daarbij is ook Het betrokken. Het hoesje is stijf geworden van de sap en stinkt nog altijd naar de vrucht. Het vinyl blijft wonderwel bespaard van de ellende en het hoesje kan ermee door. Toch wel jammer omdat die volledig 'Mint' was toen ik het vond. Gelukkig is 'Love Is In The Air' van Shocking Blue de dans ontsprongen, alsook een aantal zéér zeldzame Nederbeat-singles. Een jaar ervoor heb ik van een vriend een grote boodschappentas vol singles gekregen en daarin zitten ook flink wat titels van Cliff Richard. Zo heb ik een betere 'Congratulations' met een sticker op het hoesje dat ons vertelt dat de single bij Minkema in Sneek is gekocht en vier gulden en een kwartje heeft gekost. Armand woont sinds jaar en dag in het lege hoesje van 'Waar Wil Je Heen Gaan M'n Liefste', Herman's hertaling van 'Where Do You Go To My Lovely' van Peter Sarstedt. Paul Anka heeft in ieder geval een 'eigen' hoesje gehad gemaakt van A4-schrijfmachinepapier. Ik heb nog een paar van de frutsels in de bakken staan, maar bij de meeste zijn ze al de prullenbak in gegaan. Zaterdag wordt het weer een beetje meer obscuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten