woensdag 15 mei 2019

Het zilveren goud: april 1994 deel XII



Heb ik mijn vrije dag goed benut? Als je het mij vraagt wel! Ik heb lekker de hele dag niets gedaan en dat is op zijn tijd ook best lekker! Zo nu en dan even buiten zitten bakken in de zon en wat kleine klusjes doen die zijn blijven liggen. Klusjes in huis dan wel te verstaan. Ook dat gaat allemaal uiterst ontspannend. Morgen met de fiets aan de gang en later op de dag nog werken en dus moet ik vanavond vroeg gaan slapen. Althans... dat ga ik proberen! Straks de eerste twaalf singles uit het doosje van Albert en dat is een 'mixed bag'. Deze singles zouden zondag, in principe, voorkomen in 'The Vinyl Countdown' en ik ben niet zeker van een paar titels of ze wel geschikt zijn om te draaien in de show. Ik heb overigens wel besloten alle singles aan de bakken toe te voegen en heb dat op papier al gedaan. Dat betekent dat ik nu bezig ben aan 21e bak van de jaren zeventig. Nu eerst de op een na laatste aflevering over april in 'Het zilveren goud'. De eerste single komt uit de sausemmer, de rest is de vangst van de morgen van koninginnedag in 1994.

Een volledig operationele fabriek in het historische stadscentrum. Het klinkt bizar maar het is in IJlst tot ver in de jaren negentig de waarheid. Op de plek waar Nooitgedagt jaren heeft gezeten, staat nu een woonwijk en alleen de schoorsteen is blijven staan. Het hele gedeelte is op de schop gegaan en op De Overkluizing staan nu eveneens huizen. In 1994 is dit nog een afgesloten terrein. Er loopt een smalspoor van de fabriek naar de houtloodsen achterop het terrein. Deze houtdroogloodsen zijn in 1994 in onbruik geraakt en daarop heeft de gemeente een leuk idee gekregen. Als deze loodsen nu eens gedemonteerd zouden worden en herbouwd bij de houtzaagmolen? De gemeente zou immers een graai kunnen doen in het bestand van de sociale dienst om mensen te vinden om de klus te klaren? Het stenen stapelen op de gemeentewerkplaats heeft geen hoge prioriteit, wél ben ik 's middags de persoon voor 'op het stort'. Dan ontstaat het idee dat ik 's ochtends kan helpen bij de loodsen en 's middags naar de gemeente. Het is mij allemaal wel best. Ik maak hier kennis met de twee mannen van Intertec, een werkervaringsplek en leercentrum voor timmerlieden en schilders. Zij begeleiden het project dat wordt uitgevoerd door een paar JWG-ers (waaronder ikzelf) en een paar banenpoolers. Het is het jaar van Radio Noordzee Nationaal en dat staat dus de hele dag door te schreeuwen op het terrein. Ik ben teleurgesteld als ik hoor dat we niet mogen slopen. Het is stukje bij beetje de vaak verrotte houten delen uit elkaar halen. De Intertec-mannen hebben een ontwerp voor een aangepaste halfopen droogloods gemaakt. De beste delen van de oude loodsen worden geselecteerd en met een boot naar het molenerf gebracht. Daar begint de bouw en de klus duurt al met al zo'n drie maanden. De droogloodsen staan nog altijd bij de molen en op de oude plek staan nu huizen en een vaste brug naar de overkant.

Ik heb een paar weken geleden al de koninginnedag door genomen? 's Ochtends ga ik naar de braderie in het centrum van Sneek en tref daar collega Cees van het Sneeker Nieuwsblad waarmee ik een gebakje eet vanwege mijn verjaardag. 's Middags ga ik voor een rommelmarkt en muziek in Oppenhuizen-Uitwellingerga en de vondst van die middag gaat zaterdag het laatste deel van april vormen. Dit zijn de singles die ik op het Grootzand en het Schaapmarktplein heb gevonden.

1776 When-The Kalin Twins (Duitsland, Brunswick, 1959)
1777 Brandy-The Looking Glass (NL, Epic, 1972)
1778 An Englishman In New York-Godley & Creme (NL, Polydor, 1979)
1779 Fly Too High-Janis Ian (NL, CBS, 1979)
1780 A Glass Of Champagne-Sailor (NL, Epic, 1976)

The Kalin Twins heb ik al eens op een heruitgave uit de jaren zeventig en bovenstaande is de laatste uit 'de emmer vol platen'. Dat heeft oorspronkelijk dus geen fotohoesje en ik vind de single jaren later eens met fotohoesje. Looking Glass smacht al jaren naar een 'upgrade' van het vinyl want dat is nooit goed geweest. Hoewel het vinyl is, heeft het in de refreinen last van 'distortion' in het hoog. Buiten het fotohoesje van The Kalin Twins zijn de singles precies zoals ik ze op koninginnedag 1994 heb gekocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten