vrijdag 17 mei 2019

Singles round-up: mei 9



Ik heb het druk met de 'Singles round-up' en dat zal voorlopig nog even zo blijven. Van de singles van Albert zijn nu nog 53 titels over en deze ga ik uitsmeren over zes afleveringen. Ik lig in een bericht op voorsprong en dat betekent dat ik me morgen niet druk hoef te maken over Soul-xotica. Zondag kan ik dan een aflevering doen van 'Het zilveren goud' en daarna ga ik maandag weer verder met de 'Singles round-up'. Vandaag ga ik jullie voorstellen aan de eerste negen singles welke ik nog niet in de bakken heb staan. Daar zitten enkele platen bij die ik in eerste instantie niet zou hebben toegelaten en ook een paar die ik uit 'The Vinyl Countdown' heb gehouden. Platen 'weigeren' in de collectie heb ik, tot zover ik weet, nog nooit gedaan en zó verschrikkelijk slecht zijn ze nu ook weer niet. Dan zit er in deze aflevering opeens ook nog een enorme verrassing! Laat me snel beginnen...

* Afrika Bambaataa & Family- Reckless (EEG, EMI, 1988)
Hoewel ik niet te boek sta als een groot voetballiefhebber denk ik bij de zomer van 1988 toch het eerste aan de overwinning op het EK. Op de dag van de finale bezoekt een rondtrekkende televisie-karavaan Sneek. Het is een spelprogramma op televisie dat de sportactiviteiten op locatie aanbiedt en toch worden geen televisiebeelden geschoten op zo'n dag. Ik habg de hele dag rond het Veemarktterrein op de dag van de finale en als de huldiging plaats vindt, fiets ik een route die ik de vorige dag heb meegenomen en waarvoor ik die zaterdag geen tijd heb. De muziek is vaak de aanleiding voor het terug denken aan deze zomer en daarbij hoort ook deze plaat van Afrika Bambaataa met de leden van UB40. Als ik de plaat opzet, blijkt hoe lang ik deze niet heb gehoord. Jawel, het ligt nog wel vers in het geheugen hoewel ik bepaalde dingetjes lijk te zijn vergeten. Leuk om weer eens te horen. Ook erg fijn om de 'Singles round-up' met zo'n ongedwongen plaatje te beginnen. Wie weet wat er nog gaat komen?

* Anya- Moscow Nights (NL, Rocket, 1985)
Er zijn nogal wat stickers geplakt op het hoesje van deze single waardoor de 'A' van Anya is verdwenen. Als ik de platen in de 'digitale' platenbakken wil zetten, bemerk ik mijn fout. Ik heb hem per ongeluk geplaatst onder de 'E', maar nee... het is niet de new age-zangeres van 'Orinoco Flow'. Hoewel Nikita vooral een mannelijke voornaam is, wordt de rol van Nikita in de videoclip van het gelijknamige nummer van Elton John uitgebeeld door Anya Major. Ze is misschien nog nooit van haar leven in Rusland geweest maar gezien de clip van 'Nikita' moet lijken alsof het daar speelt, moet Anya wel met een spin-off komen die er alle schijn van heeft dat ze van dergelijke komaf is. Ze is echter in de eerste plaats discuswerper en wordt 'ontdekt' tijdens de casting voor een reclame van Apple waar het model met een zware sloophamer moet zwaaien. Anya is de enige die hierin competent is en als volgende staat Elton John op de stoep. Een medewerker van Macintosh vertelt de wereld dat Anya in 2000 is overleden aan de gevolgen van borstkanker maar dat is niet waar. Ze leeft met manlief en drie kinderen nog altijd in Engeland. Dat is de geschiedenis van 'Moscow Nights'. Moet ik hem draaien? Nee, dat komt over een paar weken wel in 'The Vinyl Countdown', maar het is een leuke 'novelty'.

* Charles Aznavour- EP Les Comediens (België, Barclay, 1963)
Gegeven paarden worden niet van een gebitscontrole voorzien. Het is alweer een tijdje geleden dat ik heb besloten om niet meer iedere Charles Aznavour-single te kopen dat op mijn spoor komt en toch vind het mooi: Een EP Met fotohoes. 'Les Comediens' is ook nog eens een erg leuk liedje en dus is het extra mooi meegenomen. Deze mag dus wel in 'The Vinyl Countdown'!

* Azoto- San Salvador (NL, Ramshorn, 1980)
Ik hoef maar een glimp van het hoesje te zien en ik ben in de winkel van Looper in Sneek. Dat heeft blijkbaar een exemplaar overgehouden van de single, ruim acht jaar nadat het een hit is geweest. Looper heeft een afdeling met 'gouwe ouwen' waar ik in 1991 nog flink boodschappen zal doen. Azoto staat daar ook tussen. Ik denk tot vanavond dat er een afgerukt lichaamsdeel op het hoesje staat en ontdek nu pas wat voor kunstwerkje het werkelijk is: Een jongedame die uit een tube tandpasta wordt geperst. Mooi gemaakt! De plaat heb ik, geloof ik, recent nog eens in digitale vorm gedraaid. Ramshorn is het toonaangevende disco-label in deze jaren en het is dan ook Italodisco van de bovenste plank. Het liedje komt me heel erg bekend voor en dus ben ik benieuwd in welke 'setting' ik dit op de radio heb gedraaid. Vreemd... volges de opgeslagen speellijsten is dat niet het afgelopen jaar gebeurd? Enfin, het is niet essentieel maar wel leuk om te hebben!

* Les Baroques- I'll Send You To The Moon (NL, Whamm, 1966)
En hier word ik even stil van. 'Expect the unexpected', is een goed uitgangspunt bij pakketjes van Albert, maar om deze van Les Baroques aan te treffen in een pakketje? Ik kan me niet heugen dat ik de plaat ooit in het echt heb gezien! 'Moon' is kort maar krachtig. 'Such A Cad' laat, mijns inziens, al een sterk afwijkend geluid horen voor de Nederbeat en ik denk dat 'Moon' moeiteloos zal passen in de Engelse 'freakbeat'. De keerzijde is meer bluesy met hoofdrol voor het orgel en de stem van Gary O'Shannon die nog als enige een 'internationale' naam heeft op dat moment. Hij heet in het echt Gerard Schoenmakers en zal kort daarop opgeroepen worden voor militaire dienst. 'Moon' is mijn favoriete kant, zoveel mag wel duidelijk zijn. Een prachtige aanwinst voor de Les Baroques-collectie!

* Beats Of Fortune- 'k Ga 'T Zeggen Walter! (België, Capiau Projects, 1992)
Het jaar 1992. We hebben in Jutrijp pas kabel gekregen en maken kennis met het lief en leed van RTL4. Lingo wordt op slag vergeten als we Rad Van Fortuin met Hans Van Der Togt zien. Wat is er van hem terecht gekomen? Wikipedia even vragen... De gevierde showmaster heeft gekampt met alcohol- en tabaksverslaving en heeft veel geëxperimenteerd met drugs. Recent is hij genezen van prostaatkanker maar of hij daarmee het leven weer ziet zitten? Je moet wel ver heen zijn om in Achlum, 'of all places', te gaan wonen, maar ja... datzelfde zeggen ze wellicht ook over Uffelte? In Vlaanderen draait het Rad al sinds 1976 en begin jaren negentig is Walter Capiau de presentator. Het is lucratief voor hem om deze single op te nemen waarin de geluiden van zijn spel worden geïntegreerd in een house-beat. Gedateerd? Ja natuurlijk! Leuk? Nee, dat valt zwaar tegen. Hup het archief in.

* Bomb The Bass- Winter In July (NL, Rhythm King, 1991)
De single van Les Baroques is ooit in Assen verkocht bij Lampe Radio en heeft een reisje naar Zoeterwoude gemaakt om weer terug bij 'huis' te komen halverwege Meppel en Assen. Er zitten meer singles in deze partij die 'onderweg' lijken te zijn. Opvallend veel hits uit een jeugdsoos in Sexbierum en dat beslaat een fikse periode: Late jaren zeventig tot de overgang naar de cd. 'Winter In July' is een grote hit geweest in de soos of ze hebben het niet zo nauw genomen met de naalden want de plaat start met wat gekraak. Niet dat dit een bezwaar is voor mij want verder klinkt het zuiver en staat deze single 'ergens op een zoeklijst' voor zover ik aan zoeklijsten doe. In de zomer van 1991 zijn al veel consumenten overgestapt op de cd-single en hoewel er nog flink veel op vinylsingle verschijnt, is het beduidend lastiger om de laatste te vinden. Blij met deze aanwinst!

* Stef Bos & Bob Savenberg- Breek De Stilte (België, HKM, 1991)
Ik ben ergens allergisch voor platen voor 'het goede doel' hoewel dit mijlenver af staat van Band Aid en dergelijke 'all star'-formaties. Stef Bos heeft eerder een grote hit gehad met 'Papa' en Bob Savenberg is bekend geworden als drummer van Clouseau. De opbrengsten van de plaat komen ten goede aan zowel de Vlaamse als de Nederlandse vereniging voor autisme. Het nummer wordt dertien jaar later opnieuw gebruikt voor de slachtoffers van de tsunami-ramp. Bij Stef Bos krijg ik meteen last van uitslag en vandaar dat ik deze plaat ook gewoon ga archiveren. Nogmaals: Zo slecht is het allemaal niet maar ik betwijfel of ik het ooit zal draaien.

* BP- It's Your World Now (UK, Sound For Industry, 1968)
Op bijna honderd singles een paar 'missers'? Ach vooruit, dat kan beroerder! Hier hebben we dan weer een 'zoekplaatje' waarvan ik meteen vrolijk word. In 2003 koop ik de dubbelelpee 'Popshopping 2' en ontwikkel daarmee een interesse voor reclame-plaatjes. Voor wat betreft BP: Daarvan heb ik nog een hele stapel nieuwe flexidiscs van Corry Brokken & The Hi-Five in de oorspronkelijke envelop zoals die van hoofdkantoor naar pompeigenaar is gestuurd. Dit is echter een 'zoekplaatje'. Geen informatie op 45cat hoewel het een catalogusnummer heeft van Sound For Industry en ik uit deze catalogus kan opmaken dat het uit 1968 moet stammen. Sound For Industry doet zowel flexidiscs als, in dit geval, hard vinyl en de a-kant bevat de 'Title Theme'. De andere kant bevat drie televisie-commercials en twee radio-commercials. Ik ga eerst eens de commercials langs. Wat opvalt is dat in de commercials wordt verteld dat BP al een tijd bestaat maar een 'new boy in town' is. Ik probeer dus te ontdekken waar in de wereld BP nieuw is in 1968. Ik kom uit op een website van een vervoerder op Cyprus dat verklaart dat BP in 1968 Shell overneemt en dus lijkt me dat hier de link moet zitten? De 'title theme' is een nummer waarin de diverse radio- en televisiestijlen in één zijn gemixt en dat heel erg 'muzak' overkomt. Aanvullingen zijn welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten