woensdag 22 mei 2019

Het zilveren goud: mei deel I



Hoewel ik, vergeleken met een paar maanden geleden, prachtig op schema ben, overheerst de tevredenheid niet als ik naar de lijst van mei kijk. Ik wil zo graag een paar 'andere' verhalen doen in plaats van de 'Singles round-up' en 'Het zilveren goud'. Om bij de laatste te beginnen: Ik zou eerst de singles van mei 1994 in vier afleveringen doen. Dat heb ik terug gebracht naar twee. Dat schept weer ruimte voor de 'Singles round-up'-afleveringen die wachten en bovendien zou ik een volgend bericht over de 'Blauwe Bak-veteranen' kunnen doen. Of wellicht een héél ander verhaal over een herinnering uit een ver verleden. Deze ruimte wordt vanavond meteen geschapen. Met het oog op de voortgang van 'Het zilveren goud' is ook nog werk aan de winkel en daar wacht ik ook niet lang mee. Het lijkt alsof ik toch ooit een lijstje heb gemaakt van de singles die ik in juni en juli 1994 heb gekocht want er zit een 'verdwaalde' nummer 1955 in de kaartenbak. Feit is echter dat juni maar een handvol singles telt voordat de kaartjes op zijn. Ik heb in werkelijkheid vele malen meer gekocht en dat ontdek ik nu ik ben begonnen aan de 'virtuele kaartenbak'. 'Het zilveren goud' gaat door maar dan alleen met singles die anno 2019 nog in de bakken staan en waarvan ik enigszins een datum van aankoop weet te herinneren, hoewel er ook veel gokwerk tussen zit. Ik hoop binnenkort klaar te zijn en volgende maand met deze virtuele kaartenbak verder te kunnen met deze rubriek. Vanavond de eerste twaalf singles van mei 1994 waarbij eentje verstoppertje doet.

De eerste singles uit deze nieuwe maand komen uit Leeuwarden. Ik kan daarbij nog steeds een gevoel oproepen. Ik ben negentien jaar oud en flink opstandig. Waar anderen rond hun vijftiende puberen daar is bij mij alles nét even later. Althans, dat wil ik pas inzien na een gesprek met een psycholoog. Ik ben geboren met een vertraagde motoriek en in verschillende fases van mijn leven kun je een 'vertraging' waarnemen. Hoe dan ook: Er is in 1994 geen land met mij te bezeilen. Het doet allemaal precies waar hij zin in heeft en o wee als je hem een strobreed in de weg legt. Dat zou ik anno 2019 ook heel gemakkelijk kunnen doen maar in 1994 woon ik nog bij mijn ouders en moet er wel iets van goedkeuring komen voor bepaalde acties. Ik kan me iets herinneren dat er weer eens woorden zijn geweest tijdens het middageten en dat ik daarop kwaad naar Sneek fiets. Wat zal ik eens doen? Ach, waarom gaan we niet met de trein naar Leeuwarden? Zoiets stel ik me voor bij dit bliksembezoek. Voor uitgebreide platenjachten ga ik immers al vroeg op de dag op pad zodat ik moeiteloos uren kan rondhangen in de winkels. Nu heb ik een boodschappenlijstje en een zeer kort tijdsbestek. Het avontuur begint op de Tuinen. Het is in de buurt van het Leger Des Heils waar ik een paar maanden eerder mijn lange leren jas heb gekocht en misschien dat de singles ook van daar afkomstig zijn of wellicht een buurman. Dat levert twee singles op en de derde komt van De Melomaan. Ik ben vandaag niet met Deja Vu of Downstairs geweest terwijl dat anders wel vaste plekken zijn om singles te halen. The Beach Boys ken ik vooral van de ziekenomroep waar het in de kast staat en dankzij bandopnames van één van mijn shows aldaar ben ik aan het nummer gaan hechten. De single kost me acht gulden maar dan heb ik hem ook helemaal in nieuwstaat!

1787 I Feel Fine-The Beatles (Zuid Afrika, Parlophone, 1964)
1788 Kitsch-Barry Ryan (Duitsland, Polydor, 1970)
1789 Tears In The Morning-The Beach Boys (NL, Stateside, 1970)

The Beach Boys roept eveneens de herinnering op aan een meisje dat ik heb leren kennen en waar ik op dat moment een liefde voor koester. Haar ouders zitten in de organisatie van de stichting dat folkconcerten organiseert in Sneek en 's avonds is het maandelijkse concert. Ik ga bijna in zondags pak naar het optreden maar zij schittert door aanwezigheid. Zo is het vaker gegaan in mijn leven en dit is andermaal een voorbeeld van een onbeantwoorde liefde. De singles zijn precies zoals ik ze vijfentwintig jaar geleden heb gekocht. Als ik 'I Feel Fine' op zoek, valt me het 'rare' catalogusnummer op en dankzij 45cat weet ik dat dit een Zuid Afrikaanse persing moet zijn. Barry Ryan heeft een gehavende fotohoes maar... Albert heeft me een topexemplaar bezorgd en dus kan ik deze binnenkort vervangen. The Beach Boys heeft de vijfentwintig jaar wonderwel doorstaan en ook het vinyl is nog altijd erg fraai. Het is vaak een 'kick-out' in 'The Vinyl Countdown' als ik de bewuste plaat in de bakken heb staan.

De volgende singles zijn allemaal van een vlooienmarktbezoek. De kaartenbak liegt niet. Ik kan hier geen singles toevoegen die ik in 1995 heb gekocht en toch zou ik van een aantal denken dat ik die een jaar later heb gekocht. Wat ik in ieder geval zeker weet: Ik heb dezelfde dag ook 'One Night At Red Rock' van The Moody Blues op cd gekocht. Cd's doen echter evenmin mee in de verzameling als elpees en dus keer ik terug naar de kleine schijfjes. Ik vermoed dat de handelaar een jaar later opnieuw op de vlooienmarkt staat en dat ik dan nog een paar andere titels koop. Dat zit namelijk in dezelfde periode als mijn vader met de vut gaat en dat is in juni 1995. Zou ik tijdens deze vlooienmarkt ook de 'Greatest Hits' van Dusty Springfield hebben gekocht op elpee? Heel veel vraagtekens in een bericht dat normaliter uit uitroeptekens moet bestaan. De eerste vijf maar eens op jullie loslaten!

1790 Onder Ons-Boudewijn De Groot (NL, Decca, 1967)
1791 The Memory Of Martin Luther King-Peter Tetteroo (NL, Tee Set, 1968)
1792 Good Morning Freedom-Blue Mink (NL, Philips, 1970)
1793 Barbara's Boy-The Four Tops (NL, Tamla Motown, 1970)
1794 Doe Het Zelf-Ronnie & De Ronnies (NL, Delta, 1968)

Op Boudewijn en Peter Tetteroo na zitten alle platen in zachte plastic hoesjes bij de aanschaf. Alleen Ronnie heeft hem nog van de bovenstaande singles. Een jaar later verkrijg ik een prachtige lege fotohoes van 'Walk Away Renee' van The Four Tops en besluit het blanco hoesje van die single aan 'Barbara's Boy' te schenken. Boudewijn is 'duur' geweest maar verkeert ook in een prachtige staat. Peter Tetteroo zingt zijn herinnering aan Martin Luther King op de melodie van 'If I Only Had Time' van John Rowles. Ik geloof dat dit oorspronkelijk ook weer een Franse melodie is, maar jullie begrijpen de boodschap? Ronnie & De Ronnies heeft qua 'leuk zijn' een zeer korte houdbaarheidsdatum. Het is nimmer meer zo briljant geworden als 'Beestjes' met de opvolgers. Op de keerzijde van 'Doe Het Zelf' staat 'Simon Weet 'T Wel' en dat is een cover van 'Simon Says' van 1910 Fruitgum Co.

1795 Young Love-Dizzy Man's Band (NL, Injection, 1971)
1796 I Like It That Way-The Tremeloes (NL, CBS, 1972)
1797 EP Out Of The Shadows No. 2-The Shadows (NL, Columbia, 1963)
1798 Jeepster-T.Rex (NL, Stateside, 1971)

Dizzy Man's Band is al jaren zoek. T.Rex heeft in eerste instantie geen hoesje maar deze koop ik in augustus 1994 compleet. Daar kleeft een leuk Solex-verhaal aan vast dat ik nog even ga bewaren! Komend weekend de laatste aflevering van mei 1994.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten