vrijdag 8 oktober 2010

zet 'm op!


Goed nieuws! Ik ben pas zindelijk geworden. Dat ik een 'groentje' was in de muziekgeschiedenis is al een tijdje geleden. Immers, in 1990 typte ik al vellen vol met info die ik tien jaar later vergeten was. Over reggae wist ik toen nog niets, buiten Bob Marley en Jamaica. Eigenlijk was deze single een groot mysterie toen ik deze in april 1991 tegenkwam bij Sunrise (zie ook 9 sept.: 'Ride Tina Ride). Het Hitdossier vermelde het als Tipnotering in 1969, van The Upsetters had ik nimmer gehoord en zowel label als hoes gaven geen info.

Toen ik 'Return Of Django' de eerste maal opzette, viel ik van mijn stoel. Instrumentale reggae met een snoeiharde slaggitaar en een scheursax. Zo smerig als dit kende ik de reggae niet.

Voordat de neo-nazis aan de haal gingen met naam en imago, waren skinheads lieden die hun hoofd kaal schoren en, als verder tegengif op de creatieve hippie-beweging, uniforme kledij gingen dragen. Muzikaal gingen ze voor harde reggae, rocksteady en ska.

In Engeland ging de overleden Mod-beweging voor een gedeelte op in de skinheads. De grijze parka's werden overgenomen. 'Train To Skaville' van The Ethiopians zette in 1967 een rijtje hits in beweging. Desmond Dekker was met 'Israelites' anderhalf jaar later de eerste nummer één. The Upsetters had twee top tien-hits, voor de Nederlandse markt op een single gezet.

Lee 'Scratch' Perry had een groepsnaam bedacht voor zijn brouwsels. Perry bewerkte bestaande opnames door meer echo en bas toe te voegen. Dit zou bekend worden als 'dub'. Dub zou uitgroeien tot de 'hardcore' van de Jamaicaanse muziek en een genre op zichzelf.

Is er een mooiere manier om reggae te leren kennen dan met deze legendarische 'double-sider'? Ik betwijfel het ten zeerste!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten