vrijdag 22 oktober 2010

opruiming 4: Flaming Youth


Dit hoesje heb ik al wel eens gebruikt, maar dan voor een posting over meerdere onderwerpen en niet specifiek over Flaming Youth. Ik vroeg toen tot slot welke latere beroemdheid bij de groep zat, maar omdat Peter toen de enige was die überhaupt afwist van Soul-xotica, kreeg ik geen respons. En dus een verdiende herkansing voor deze bijzondere single!

1991. Examenklas LEAO. Een puisterige puber met beginnend lang haar, terwijl dat laatste 'not done' is mits je een heavy metal-fan bent. Dankzij grungebands als Nirvana werd ik heel even 'hip'. In 1991 slaag ik ook voor mijn Muziekexamen B, al was de tuba op zijn retour. Muzikaal is 1964 tot mijn geboorte mijn territorium.

Als ik eind 1991 was gestopt met plaatjes verzamelen, dan had ik 600 singles gehad, waarvan de helft in dat jaar gekocht. 600 mooie singles, geen vullers, geen miskopen,maar stuk-voor-stuk met zorg geselecteerd. Of goed gegokt zoals met The Upsetters. Maar ook Flaming Youth.

Een fotohoesje, tekst van 'Guide Me Orion' achterop. Fontana-label zonder enige credits. Ik heb een tijdje verondersteld dat het Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich moesten zijn. Minus één van hen. Muzikaal is het 'gothic avant-la-lettre', een poëtisch niemendal in gezongen gebedsvorm met een swingend gospelrefrein.

Maar waar kennen we die bovenste gast van? Vast niet van zijn bijrolletje in 'A Hard Day's Night'? Wel van de symfonische rockgroep waar .hij twee jaar later lid van werd. Waar hij na vijf jaar de charismatische zanger verving, tot kritiek van oude fans. Die vanaf 1981 ook solo-albums maakte. Zijn laatste, gevuld met Motown-covers, had hij wel privé mogen houden. Kijk nog eens goed en denk zijn haar weg...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten